Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 iul 2017 - Anul XXII, nr. 157 (6573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Gura Humorului

Inspectoratul Şcolar: „Taxa de eliberare a diplomei de bac nu e ilegală, dar nici morală”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La o zi după ce Ministerul Educaţiei a anunţat verificări la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, după ce unitatea ar fi eliberat diplomele de bacalaureat contra cost, apar şi câteva concluzi preliminare ale anchetei.

Gheorghe Lazăr, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Suceava, a făcut o serie de precizări, menţionând că „din punctul de vedere al juristului, taxa nu este ilegală, cumva poate nu este morală. Prin documentele pe care le avem se pare că nu s-a încălcat nici o lege”.

Acesta a menţionat că până în 2013, diplomele de bac se editau pe cheltuiala absolventului, însă din 2014, aceste formulare nu se mai plătesc de către absolvenţi.

Acest lucru este reglementat şi printr-o notă a ministerului, care prevede că se interzice colectarea de sume absolvenţilor de învăţământ preuniversitar, în vederea achitării costurilor legate de tipărirea şi livrarea actelor de studii.

„Însă în cazul de la Gura Humorului, taxa nu este pentru tipărire, ci pentru eliberare”, sesizează Lazăr.

Scandalul diplomelor contra cost a luat amploare miercuri, după ce mai mulţi absolvenţi ar fi reclamat că au plătit sume de bani pentru eliberarea actelor de studii. Suma cerută ar fi fost în jurul a 35 de lei, absolvenţii primind şi chitanţă pentru acest serviciu. Circa 230 de elevi de liceu au absolvit în acest an clasa a XII-a la colegiul din Gura Humorului şi au reuşit să promoveze şi examenul de bacalaureat.

 

Directoarea liceului: „Nu se prevede nicăieri că nu se pot percepe taxe pentru eliberarea diplomelor”

La rândul său, prof. Mihaela Ursaciuc, directoarea colegiului din Gura Humorului, explică faptul că „suntem învinuiţi pentru colectarea acestei taxe pentru eliberarea actelor de studii, însă, probabil ca mulţi alţii, am profitat de o lacună care există în legislaţia actuală. Se prevede că învăţământul e gratuit, dar pentru unele activităţi se pot percepe taxe. Nu se prevede nicăieri că nu se pot percepe taxe pentru eliberarea diplomelor”.

Aceasta a mai menţionat că această taxă se colectează la foarte multe instituţii de învăţământ, fiind „o cutumă deja”.

Ursaciuc a mai menţionat că banii sunt fiscalizaţi, elevii au primit chitanţă, iar suma strânsă era folosită pentru achiziţionarea de tonere, birotică, hârtie etc.

Directoarea colegiului spune că taxa de eliberare a diplomei de bac este de 15 lei, iar taxele de eliberare a diplomelor care certifică competenţele (digitale, limbă străină) sau atestate sunt de 5 lei.

 

Singurul liceu care percepe aceste taxe

Din cercetările făcute de cei de la Inspectoratul Şcolar Suceava, se pare că nici o altă şcoală din judeţ nu percepe o astfel de taxă pentru absolvenţii de liceu din promoţia actuală.

Totuşi se percep sume pentru alte servicii, două licee din judeţ implementând taxe pentru eliberarea de documente solicitate de absolvenţi din promoţii anterioare – foi matricole, duplicate acte de studii, adeverinţe de absolvire, adeverinţe pentru autentificarea actelor de studii.

„Două cazuri am până în acest moment. Consiliul de Administrare poate hotărî, în condiţiile legii, aprobarea unor taxe”, a mai arătat Gheorghe Lazăr. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspectoratul Şcolar: „Taxa de eliberare a diplomei de bac nu e ilegală, dar nici morală”.
 Vizualizări articol: 2699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inspectoratul Şcolar: „Taxa de eliberare a diplomei de bac nu e ilegală, dar nici morală”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei