Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 iul 2017 - Anul XXII, nr. 150 (6566)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În faţa judecătorilor

Tânărul acuzat că a sugrumat o belgiancă a acceptat să fie extrădat şi se declară nevinovat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tânărul în vârstă de 23 de ani, din Salcea, arestat provizoriu săptămâna trecută în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile judiciare belgiene, fiind acuzat de un omor care a produs o undă de şoc în toată Belgia, a fost adus ieri în faţa magistraţilor Curţii de Apel Suceava, pentru a fi judecată cererea de extrădare a acestuia. Ședinţa a fost o formalitate, cu atât mai mult cu cât Alexandru Caliniuc a declarat că este de acord cu extrădarea. Tânărul este acuzat că a sugrumat o belgiancă în vârstă de 27 de ani, în ziua de 22 ianuarie a.c., pe o plajă dinKnokke-Heist, un oraş mic din Belgia, o staţiune aflată pe malul Mării Nordului.

Adevărat este şi că nici dacă nu ar fi fost de acord acesta nu avea şanse să scape de extrădare, atâta timp cât autorităţile române nu fac anchetă în acest caz de omor, ci doar pun în aplicare un mandat european, conform acordurilor dintre statele membre ale Uniunii Europene.

 

Avocatul lui Caliniuc: "Susţine că nu este autorul faptei şi a fost de acord să fie predat pentru a-şi clarifica situaţia"

Pe drumul de la duba de arest a poliţiei judeţene şi până în sala de judecată, tânărul a apucat să le spună două vorbe jurnaliştilor. Alexandru Caliniuc a răspuns „Nu” la întrebarea dacă a văzut-o în acea seară pe tânăra care avea să fie ucisă, după care a adăugat că nu este vinovat. Întrebat ce făcea pe plaja din oraşul belgian imediat după omor, acesta a declarat că se plimba.

Avocatul din oficiu al lui Alexandru Caliniuc, Florin Poroch, a explicat că acuzatul şi-a dat consimţământul în vederea predării către autorităţile belgiene, în acest sens fiind încheiat şi un proces-verbal. Avocatul a mai arătat că Alexandru Caliniuc nu a renunţat la regula specialităţii, adică nu va putea fi cercetat în Belgia pentru alte eventuale infracţiuni, ci doar pentru cea faţă de care s-a emis mandatul european de arestare. În aceste condiţii, foarte probabil că în câteva zile se va face şi extrădarea efectivă a suceveanului în Belgia. Acolo, acestuia i se vor comunica oficial acuzaţiile aduse şi va putea da declaraţii prin care să încerce să se apere, dacă va dori acest lucru.

„El îşi susţine nevinovăţia, susţine că nu este autorul faptei şi tocmai din aceste considerente a fost de acord să fie predat autorităţilor belgiene pentru a-şi clarifica situaţia şi a-şi dovedi nevinovăţia”, a mai declarat avocatul apărării.

 

Crima pentru care a curs multă cerneală în presa belgiană

Crima din 22 ianuarie 2017 a stârnit foarte mult interes şi rumoare în Belgia, fiind foarte intens mediatizată, inclusiv cu detalii de anchetă.

Corpul tinerei de 27 de ani a fost găsit pe 22 ianuarie pe plaja din Knokke-Heist, în Belgia, localitatea în care a stat în acea perioadă şi suceveanul.

La autopsie s-a stabilit că tânăra a fost sugrumată şi ucisă prin sufocare, fără a fi violată. Belgianca petrecuse într-un cazino, alături de iubitul ei, iar în jurul orei 4.00 dimineaţa aceasta a părăsit localul singură, spunându-i iubitului că merge pe plaja din apropiere pentru a lua aer. Aceasta a fost varianta iubitului femeii, care în primă fază a fost considerat principalul suspect.

Ulterior, anchetatorii belgieni au aflat că tânăra ucisă avea nu mai puţin de patru telefoane mobile, în care avea 4.000 de contacte, inclusiv persoane din Italia, Albania şi Rusia, a scris presa belgiană. Aceste date au sugerat că femeia avea o viaţă dublă. Din trecutul ei s-a mai aflat că fata a avut probleme cu drogurile.

15 suspecţi au fost identificaţi de poliţie pentru a le fi comparate ADN-urile. Mai mult, a scris presa belgiană, anchetatorii au făcut comparaţii în baza de date ADN la nivel european, care conţine sute de mii de profiluri de criminali.

Foarte intens mediatizate în media belgiană au fost şi imaginile video cu un tânăr în geacă albastră care s-a plimbat mult pe plaja belgiană, în apropiere de locul crimei, în orele de după faptă. Nu este clar încă dacă acel suspect are vreo legătură că omorul ori, poate, pur şi simplu doar se plimba pe plajă.

Cheia anchetei este legată însă de o probă ADN a autorului care a putut fi prelevată de pe un braţ al victimei, a relatat presa belgiană. Dacă acea probă există, atunci vinovăţia sau nevinovăţia lui Alexandru Caliniuc va putea fi uşor lămurită.

Până la o eventuală condamnare definitivă, Alexandru Caliniuc se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

 

Ce au comunicat oficial deocamdată autorităţile belgiene

Alexandru Caliniuc, în vârstă de 23 de ani, din Salcea, a fost săltat şi apoi reţinut de poliţişti la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii suceveni nu au făcut decât să pună în aplicare mandatul european, aşa cum este procedura din statele membre ale Uniunii Europene.

„Din datele din dosarul cauzei rezultă indicii serioase că suspectul Caliniuc Alexandru a omorât-o în mod brutal pe Sofie Muylle pe plaja din Knokke-Heist (BE) în noaptea de 22 ianuarie 2017. Acestea au fost stabilite pe baza cercetărilor, a investigării urmelor infracţiunii, precum şi pe baza investigaţiilor tehnice şi tactice”, ne-a transmis Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânărul acuzat că a sugrumat o belgiancă a acceptat să fie extrădat şi se declară nevinovat.
 Vizualizări articol: 4919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tânărul acuzat că a sugrumat o belgiancă a acceptat să fie extrădat şi se declară nevinovat5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei