Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 iun 2017 - Anul XXII, nr. 139 (6555)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Monumentul voievodului Ștefan cel Mare

Soclul celei mai înalte statui ecvestre din România va fi reabilitat „în regim de urgență”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Una dintre cele mai reprezentative monumente ale municipiului Suceava – statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare, va intra într-un amplu program de reabilitare și punere în valoare. Decizia a fost luată în ședința de ieri a Consiliului Local Suceava, prin aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici ai acestor lucrări, a căror valoare totală este estimată la 1,8 milioane de lei.

Proiectul inițiat de primarul Ion Lungu și viceprimarul Marian Andronache a fost adoptat în unanimitate de aleșii locali, indiferent de culoarea politică.

Propunerea Angelei Zarojanu, ca odată cu lucrările de refacere să fie montată și o plăcuță care să amintească de realizatorul celei mai mari statui ecvestre din țară – sculptorul Iftimie Bârleanu, a fost bine primită, urmând să fie pusă și în practică.

Statuia ecvestră este un monument din bronz, închinat marelui domnitor moldovean Ștefan cel Mare (1457 – 1504).

Monumentul, cu o înălțime totală de 23 de metri (inclusiv soclul) este amplasat în parcul Șipote, în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei, putând fi văzut din orice punct central al municipiului.

Din păcate, de la dezvelirea monumentului, pe 16 septembrie 1977, și până acum, s-a înregistrat o degradare accentuată a acestuia, atât din cauza factorilor naturali cât și a intervenției umane, pe lângă exfolierea placajelor, prăbușirea pardoselii platformei soclului și a treptelor, cea mai gravă distrugere fiind desprinderea basoreliefului, cu risc de distrugere a acestuia.

Tocmai de aceea, după cum a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu, lucrările la soclu vor fi efectuate în regim de urgență, fără a mai fi așteptat avizul Ministerului Culturii,    urmând ca intervențiile de recondiționare a statuii să fie efectuate în cadrul altui proiect.

Printre intervențiile propuse se numără refacerea soclului cu plăci din travertin, reabilitarea și remontarea tuturor elementelor din bronz, montarea de sisteme de iluminat arhitectural și ambiental, refacerea și extinderea platformelor, inclusiv prin montarea de mobilier urban – bănci, jardiniere, arbori ornamentali și realizarea de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Intenția conducerii municipalității sucevene este ca toate aceste lucrări să fie finalizate anul viitor, când se sărbătorește împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soclul celei mai înalte statui ecvestre din România va fi reabilitat „în regim de urgență”.
 Vizualizări articol: 3881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Soclul celei mai înalte statui ecvestre din România va fi reabilitat „în regim de urgență”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei