Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 mai 2017 - Anul XXII, nr. 103 (6519)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ipoteză

Dumitru Prunariu: „Ar fi absurd să credem că viaţă există numai pe Pământ”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiu, a conferenţiat luni, la Observatorul Astronomic din Suceava, acesta expunând elevilor şi profesorilor prezenţi o serie de informaţii interesante din domeniu cosmic, precum şi câteva mărturisiri legate de experienţa sa din spaţiu, din urmă cu aproape 36 de ani.

Potrivit acestuia, mesajul pe care doreşte să-l transmită tinerilor este „de stimulare şi promovare a cunoaşterii pentru că doar aceasta ne poate oferi o viziune cuprinzătoare a lumii în care trăim, a ceea ce s-a întâmplat în trecut cu planeta noastră, cum a evoluat, unde ne aflăm în prezent şi ce ne aşteaptă în viitor. Desigur, nu numai cunoaşterea Pământului, ci şi a sistemului solar şi a Universului, în general. Investigăm alte planete, investigăm sateliţi naturali ai planetelor mari, sperăm să găsim urme de viaţă şi în altă parte decât pe Pământ. Suntem convinşi că aceasta există”. 

Pornind de la o serie de întrebări care-i preocupă, în special pe cei pasionaţi de investigarea spaţiului cosmic - „Oare noi cum ne-am născut ca specie?”, „Cum s-a dezvoltat viaţa pe pământ?”, „Oare există viaţă în altă parte în univers?” - cosmonautul român a menţionat că „ar fi absurd să credem că viaţă există numai pe Pământ, dar dacă există şi în altă parte ne punem întrebarea unde există şi în ce formă există”.

Dumitru Prunariu a explicat că noutăţile recente din acest domeniu au legătură cu nava spaţială Cassini ale cărei cercetări au confirmat posibilitatea de a exista viaţăpe Enceladus, satelit al lui Saturn. Enceladus deţine indicii care permit dezvoltarea unor forme de viaţă. Aceleaşi informaţii le-a punctat şi în cazul satelitului Titan, al doilea cel mai mare satelit al planetei Saturn, unde a fost descoperită apă, indiciu care arată posibilitatea existenţei unor forme de viaţă.

 

Perspectivele unui nou zbor în spaţiu din partea României

Cât priveşte poziţionarea României în domeniul cosmologiei, la 36 de ani de la singurul zbor al unui român în spaţiu, Dumitru Prunariu a menţionat că România se poziţionează bine în rândul ţărilor central şi est-europene.

Acesta arătat că din 1990, România s-a angrenat pe un drum nou, care să-i permită să intre într-o altă lume, dezvoltată, a ţărilor performante în domeniul cercetării şi aplicaţiilor cosmice, continuând şi cercetările care au fost efectuate până atunci.

„Din anul 2012, România face parte efectiv din Agenţia Spaţială Europeană, un club select al ţărilor dezvoltate care se ocupă de promovarea activităţilor cosmice şi utilizarea lor pentru cetăţeanul european. Avem programe naţionale de cercetare în domeniu şi de aplicaţii”, a spus cosmonautul.

Referitor la posibilitatea ca România să trimită un al doilea cosmonaut în spaţiu în următorii ani, Prunariu a explicat că problema cu zborurile pilotate este foarte sensibilă nu numai pentru România, ci şi pentru Europa. Europa nu are sisteme de lansare şi de utilizare în spaţiu cosmic a astronauţilor, ci este integrată în unele programe internaţionale.

Acesta a mai menţionat că până nu va exista posibilitatea de a trimite mai mulţi astronauţi, pe an, din Europa, în spaţiu, nu se justifică o nouă selecţie.

„Când se va face o nouă selecţie la nivel european, România va participa cu drepturi depline la acest proces de selecţie”, a subliniat cosmonautul.

Dumitru Prunariu a participat în luna mai, 1981, la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial Intercosmos și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Prunariu: „Ar fi absurd să credem că viaţă există numai pe Pământ”.
 Vizualizări articol: 1983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Dumitru Prunariu: „Ar fi absurd să credem că viaţă există numai pe Pământ”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei