Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 apr 2017 - Anul XXII, nr. 95 (6511)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Suceava

Majorarea tarifului energiei termice pentru populaţie, respinsă în Consiliul Local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Modificarea preţului plătit de populaţie pentru energia termică furnizată în sistem centralizat, unul dintre principalele subiecte de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local Suceava, nu a fost aprobată.

Conform proiectului de hotărâre, care a stârnit discuţii aprinse, noul preţ al gigacaloriei pentru populaţie ar fi fost de 240 de lei, chiar de luna aceasta, în loc de 178 de lei, cât se plăteşte în prezent, cu tot cu TVA.

Cei care s-au opus adoptării proiectului au fost consilierii PSD şi ALDE, care au spus că e mai bine ca preţul actual să fie menţinut, pentru a nu-i afecta pe cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, iar achitarea diferenţei de preţ, până la costul real de producere, transport şi distribuţie, să se facă de la bugetul local, adică din banii tuturor sucevenilor, indiferent dacă beneficiază sau nu de acest serviciu, pentru că asta înseamnă solidaritate şi protecţie socială.

Proiectul fost respins cu 10 voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”, în condiţiile în care erau necesare 12 voturi pentru a fi aprobat.

Ideea acestui proiect de hotărâre era ca de la bugetul local să se plătească mai puţin pentru subvenţionarea energiei termice, suma respectivă urmând să fie achitată de cei care beneficiază efectiv de acest serviciu.

Asta în condiţiile în care din cele 36.000 de locuinţe din municipiului Suceava, mai puţin de jumătate sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, iar cei care îşi asigură căldura şi apa caldă prin alte sisteme nu au nici un beneficiu din banii pe care municipalitatea îi colectează de la populaţie şi îi dă ca subvenţii la termoficare.

Diferenţa între preţul local de referinţă, de 321,38 lei, inclusiv TVA şi preţul local de facturare pentru energia termică furnizată populaţiei – 178 lei, cu TVA, este de 143,38 lei/gigacalorie. Conform proiectului de hotărâre,  pentru fiecare gigacalorie consumată sucevenii ar avea de achitat în plus 62 de lei, iar primăria cu 62 de lei mai puţin ca subvenţie, fără ca preţul final să fie modificat în vreun fel.

„Regret că nu a trecut proiectul de echilibrare a preţului gigacaloriei între primărie şi populaţie. Cu toate apelurile pe care le-am făcut, s-a votat politic. Sper ca data viitoare să voteze proiectul şi consilierii PSD, care au cerut expres, la aprobarea bugetului, reducerea subvenţiilor pentru termoficare. Vom reveni cu acest proiect în altă şedinţă de Consiliu Local, când sper ca votul să fie altul”, a spus primarul Ion Lungu, la finele şedinţei.

Drept urmare, menţinerea preţului gigacaloriei la 178 de lei, adică mai ieftin decât energia termică produsă pe gaz metan sau chiar pe lemne, la centralele individuale, ar putea fi doar o chestiune temporară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majorarea tarifului energiei termice pentru populaţie, respinsă în Consiliul Local.
 Vizualizări articol: 2067 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majorarea tarifului energiei termice pentru populaţie, respinsă în Consiliul Local0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei