Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 mar 2017 - Anul XXII, nr. 70 (6486)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Oameni exasperaţi

Minunea de la Șcheia a durat doar câteva zile. Au reînceput furturile din maşini şi locuinţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Oamenii din Șcheia care au locuinţe în apropiere de casele comunităţii de romi au avut parte de doar câteva zile de linişte. După protestul din ziua de 12 martie şi detaşarea de poliţişti şi jandarmi care să patruleze în Șcheia la anumite ore şi un interval de câteva zile în care romii au părut că nu mai au curaj să fure, problemele au reapărut vârtos în actualitate. Acum două zile, duminică, hoţii au spart o maşină şi au încercat să fure dintr-o casă în plină zi, fiind surprinşi de proprietar. Localnicii ne-au relatat şi că săptămâna trecută, joi, casa unui bărbat de pe strada Movile a fost călcată de hoţi.

 

Au spart o maşină în plină zi, în timp ce oamenii erau la câţiva metri, în casă

dintre furturile de duminică a fost înregistrat de o cameră de supraveghere. Un bărbat din Bistriţa-Năsăud a venit în vizită la o familie din Șcheia, lăsând la poarta casei, parcată, o autoutilitară Ford Tranzit. Pe imaginile care sunt publicate şi pe site-ul cotidianului nostru se văd mai mulţi tineri care dau târcoale maşinii, după ce au observat în interior, pe bancheta din dreapta-faţă, o geantă diplomat. La un moment dat, trei dintre ei se apropie de maşină. Doi rămân mai în spate, iar unul, cu gluga trasă pe cap şi ascunzându-şi faţa cu mâna, pentru a nu putea fi recunoscut pe imagini, se apropie de geam. Autorul le face celorlalţi doi semn să se apropie, însă ceilalţi ezită. Imediat autorul loveşte puternic geamul lateral, cu un obiect contondent, ia servieta de pe banchetă şi fuge. Spre ghinionul hoţilor, în servietă erau doar acte, ştampile, o casă de marcat şi alte bunuri pe care autorii le-au considerat inutile. Ei au abandonat servieta într-o casă în construcţie din apropiere. În imaginile pe care le puteţi vedea pe site-ul cotidianului nostru se observă că autorii sunt tineri, probabil la limita majoratului.

Trebuie spus că în acest caz, furtul şi distrugerea s-au produs şi pe fondul neglijenţei proprietarului maşinii, una din regulile de bază împotriva furturilor din auto fiind ca oamenii să nu lase în interior, la vedere, bunuri care să atragă atenţia.  

Poliţiştii au deschis un dosar penal în acest caz şi spun că au un cerc de suspecţi. Pe listă se află mai mulţi tineri romi din localitate.

Din păcate pentru oamenii care stau în zona în care a fost spartă maşina, furturile se repetă în mod exasperant. De exemplu, una din familii a reclamat până acum 13 furturi de pe proprietate, iar într-un singur caz poliţiştii de la Șcheia i-au comunicat că au prins autorul.

 

S-a trezit cu doi romi în curte, în timp ce se odihnea în casă

Tot duminică, în jurul orei 11.00, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Șcheia, a sesizat Postul comuna Șcheia că în timp ce se afla în casă a auzit în două rânduri zgomote suspecte, iar când a ieşit a găsit în curte doi tineri de etnie romă. Aceştia au sărit gardul şi au fugit spre casele de romi de pe strada Oborului. Se pare că duminică a fost o zi în care grupul de hoţi de la Șcheia a fost în căutare de bunuri de furat, nefiind exclus ca aceştia să mai fi comis şi alte fapte care nu au fost încă sesizate.

 

Mormane de dosare penale s-au adunat la Postul comunal Șcheia

La solicitarea cotidianului Monitorul de Suceava, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava ne-a transmis recent o analiză detaliată privind infracţionalitatea de la Șcheia

La începutul anului 2016, la nivelul poliţiei comunale existau în lucru 448 dosare, din care 272 erau cu autori cunoscuţi (AC) şi 176 cu autori necunoscuţi (AN). Pe parcursul anului 2016 au fost înregistrate alte 443 de dosare penale, din care 298 cu AC şi 145 cu AN. În total, Postul comunal de Poliţie Șcheia a încheiat anul 2016 cu un stoc de 891 de dosare penale în lucru, din care peste 300 cu autori necunoscuţi. Enorm de mult, fapt admis şi de conducerea IPJ Suceava, care le-a solicitat poliţiştilor de la Șcheia, în frunte cu şeful de post, mai multă implicare.

Pentru a fi corecţi trebuie să spunem că nu toate faptele penale comise la Șcheia au legătură cu romii din localitate,  însă majoritatea furturilor (din locuinţe, din societăţi, din auto) sunt comise de aceştia.

 

15 poliţişti au misiunea de a reduce infracţionalitatea la Șcheia

După numeroasele probleme din ultima perioadă de timp, inspectorul-şef al IPJ Suceava, comisarul-şef Dorel Aicoboae, a anunţat că zilnic la Șcheia  se va acţiona în trei schimburi, cu patrule mixte poliţie-jandarmi şi cu implicarea, în activităţi de patrulare, a „mascaţilor” de la Serviciul de Acţiuni Speciale al Poliţiei. Mai mult, alţi poliţişti au primit misiunea de a se ocupa de dosarele nesoluţionate de la Postul comunal Șcheia. În total, în jur de 15 poliţişti au primit misiunea de a gestiona problema de la Șcheia, o parte direct în teren, iar o parte privind activitatea de cercetare penală.

Rămâne de văzut care va fi şi în continuare reacţia poliţiei, fără măsuri ferme pe termen lung problemele de la Șcheia fiind imposibil de ţinut în frâu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minunea de la Șcheia a durat doar câteva zile. Au reînceput furturile din maşini şi locuinţe.
 Vizualizări articol: 6838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Minunea de la Șcheia a durat doar câteva zile. Au reînceput furturile din maşini şi locuinţe5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei