Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 mar 2017 - Anul XXII, nr. 67 (6483)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nemulţumiri

Protest zgomotos al poliţiştilor suceveni care au ieşit în stradă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Protestul de ieri al poliţiştilor suceveni nu s-a bucurat de implicarea prea multor angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava. Chiar dacă Vasile Anton, liderul Biroului Teritorial Suceava din cadrul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, miza pe prezenţa a cel puţin 50 de persoane, în realitate numărul celor care au avut curajul să-şi strige nemulţumirile a fost mai mic.

La ora 12.00, în faţa sediului IPJ Suceava s-au adunat 35 de persoane „înarmate” cu vuvuzele, fluiere şi pancarte pe care erau afişate diferite mesaje. Chemările repetate ale lui Vasile Anton în tentativa de a aduce alături cât mai mulţi poliţişti nu au avut prea mult succes.

„Noi am declarat 50 de persoane pentru acest miting. Toată lumea este nemulţumită, dar poate se vor învăţa cu protestele, pentru că problemele sunt din ce în ce mai multe, fapt pentru care vor ieşi în stradă pentru că doar aşa îşi vor rezolva problemele. Nu ştiu să fi fost presiuni asupra oamenilor pentru a nu ieşi la protest, dar una peste alta e un drept al nostru pe care îl exercităm în mod legal”, a explicat Vasile Anton.

Liderul sindical a explicat şi care este principala revendicare din punct de vedere financiar.

„Pe scurt, salariile au fost tăiate cu 25% şi compensate apoi în timp cu alte venituri din drepturile suplimentare ale acestora, cum ar fi al 13-lea salariu (premiul anual), sume ce au fost introduse la redresarea veniturilor cu 15% începând cu ianuarie 2011, conform Legii nr. 285/2010, apoi şi redresarea diferenţei cu alte drepturi abrogate ale acestora, cum ar fi prima de vacanţă, şi din diferenţa rămasă în urma abrogării şi plafonării sporurilor de periculozitate, confidenţialitate sau fidelitate. Majorarea (redresarea) nu a fost în acest timp niciodată una reală, în ceea ce priveşte salariul de bază, dreptul fundamental al unui angajat din Poliţia Română. Astfel, poliţiştii au început să constate că drepturile lor sunt de fapt transferate din buzunarul drept în buzunarul stâng, declarându-se public că li s-au majorat salariile cu 15%, cu 8%, cu 7,4%, apoi cu 10%, dar de fapt realitatea este că din totalul drepturilor câştigate au fost abrogate ori suspendate alte drepturi ale acestora, ca să le transfere sub altă denumire în buzunarul celălalt. Ori, această manevră nu face decât să prostească pe faţă mii de poliţişti şi personal contractual din această ţară”, a adăugat Vasile Anton.

 

„Starea sediilor de poliţie este deplorabilă, mucegai în secţii, uşi care nu se închid, este inuman să lucrezi în condiţiile astea”

Pentru oamenii care au venit ieri la protest, nemulţumirile sunt aproape unanime. Cea mai stringentă problemă este cea salarială, iar poliţiştii şi personalul contractual din IPJ Suceava consideră că nu este normal să aibă venituri mai mici decât ale poliţiştilor locali, de exemplu, în condiţiile în care munca este mult mai amplă şi mai dificilă.

Totuşi, banii nu sunt singura problemă cu care se confruntă angajaţii Ministerului Afacerilor Interne.

„Condiţiile de muncă sunt foarte grele, deoarece s-au pensionat foarte mulţi colegi, iar dacă în urmă cu 3-4 ani intram pe o tură câte 8-10 poliţişti, acum intrăm câte doi, în special pe schimburile doi şi trei. Legile sunt foarte proaste şi nu ne apără, dotarea este cum este, deci e foarte greu”, a precizat Vasile Racovschi.

„Dotarea este foarte slabă, o singură imprimantă la o secţie de poliţie nu satisface necesităţile. Starea sediilor de poliţie este deplorabilă, mucegai în secţii, uşi care nu se închid, este inuman să lucrezi în condiţiile astea”, a declarat agent-şef principal Ioan Cozmei.

Din faţa sediului IPJ Suceava protestatarii au plecat spre Prefectura Suceava pentru a înmâna o petiţie prefectului, petiţie ce urma să fie transmisă mai departe Guvernului.

Marşul a fost la fel de zgomotos, numai că la destinaţie au ajuns doar 21 de poliţişti. Aceştia au scandat în faţa Prefecturii Suceava, iar ulterior o delegaţie a fost primită la discuţii cu prefectul Mirela Adomnicăi, în faţa căreia poliţiştii şi-au exprimat revendicările.

Mitingul de ieri va fi urmat de unul care se va derula mâine, de Ziua Poliţiei Române, în Bucureşti. De la Suceava se estimează că se vor deplasa spre Capitală circa 100 de persoane, atât de la IPJ Suceava, cât şi din cadrul Poliţiei de Frontieră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protest zgomotos al poliţiştilor suceveni care au ieşit în stradă.
 Vizualizări articol: 4005 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Protest zgomotos al poliţiştilor suceveni care au ieşit în stradă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei