Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 mar 2017 - Anul XXII, nr. 67 (6483)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Intervenţie tactică

Peste o sută de oameni angrenaţi într-un exerciţiu de simulare a unui incendiu cu victime, la Carrefour

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina au fost angrenate ieri într-un exerciţiu tactic complex în centrul comercial Shopping City Suceava. Exerciţiul pompierilor suceveni s-a desfăşurat sub tematica: ”Intervenţia pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un incendiu la un obiectiv cu aglomerări de persoane, în complexul Carrefour Suceava. Punerea în aplicare a Planului de Urgenţă Externă a obiectivului şi a Planului Roşu de Intervenţie”.

Acest exerciţiu a urmărit perfecţionarea deprinderilor participanţilor pentru organizarea, conducerea şi executarea intervenţiei operative, verificarea nivelului de organizare a activităţilor de apărare împotriva incendiilor şi salvarea persoanelor. El a avut ca scop creşterea nivelului de instruire a personalului de la locul de muncă, precum şi antrenarea comandamentului intervenţiei, a şefilor gărzilor de intervenţie, a personalului din dispeceratul comun, în gestionarea unor asemenea situaţii critice.

 

Alarma a sunat la ora 10.00, anunţând izbucnirea unui incendiu în depozitele Carrefour

Exerciţiul a demarat la ora 10.00, când a fost simulată izbucnirea unui incendiu în depozitele Carrefour din cadrul complexului comercial Shopping City Suceava. Incendiul s-a propagat cu repeziciune şi a pus în pericol viaţa angajaţilor, cât şi a cetăţenilor aflaţi în interiorul clădirii la momentul producerii acestuia. În urma propagării focului şi a fumului intens, s-a impus evacuarea şi încercarea de salvare a tuturor persoanelor aflate în clădirea complexului comercial.

Conform scenariului întocmit, la ora 10.00 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a primit prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 informaţia că la Carrefour Suceava s-a produs un incendiu la depozitul de recepţie marfă. Pompierii au fost informaţi despre faptul că mai multe persoane din clădirea magazinului au fost afectate de incendiu, suferind arsuri şi intoxicaţii, având posibilităţi limitate de a se salva.În rândul clienţilor aflaţi în incinta magazinului şi a personalului propriu s-a produs panică din cauza posibilităţii intoxicării cu fum şi gaze toxice, primele informaţii primite arătând că în interior se aflau aproximativ 10 persoane inconştiente, care necesitau evacuare de urgenţă.

În urma primirii acestor informaţii, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a informat prefectul judeţului Suceava şi a propus declanşarea şi punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie, împreună cu instituţiile participante la asemenea tipuri de situaţii de urgenţă.

 

Intervenţia pompierilor a dus la lichidarea incendiului şi salvarea celor mai multe dintre victimele surprinse în interior

În scurt timp la faţa locului au ajuns angajaţii ISU Suceava, cu zece autospeciale, dintre care cinci cu apă şi spumă, modul de descarcerare, autospeciale pentru salvare-evacuare, autospecială CBRN, ambulanţe ISU, cât şi de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean. În timp ce o parte dintre pompieri interveneau pentru stingerea incendiului, colegii lor au reuşit, ajutaţi de angajaţii Carrefour, identificarea victimelor prăbuşite din cauza fumului dens între rafturile magazinului şi evacuarea acestora spre punctul medical amenajat în exteriorul clădirii.

Colonelul Radu Ţipişcă, şef serviciu ISU Suceava, a relatat de la faţa locului: ”Am avut 14 victime, dintre care, din păcate, din cauza cantităţilor foarte mari de gaze şi fum, două au decedat. Am avut deci două persoane în cod negru, şase persoane dintre cele salvate se află în cod galben şi alte şase persoane sunt în cod roşu. Toate ambulanţele prezente la acest exerciţiu au ajuns în timp util, dar mai ales au transportat în regim de urgenţă către Unitatea de Primire Urgenţe aceste victime.”

În tot acest timp, au fost salvate persoane aflate pe acoperişul clădirii, care au fost coborâte cu ajutorul unei tiroliene şi transportate pentru a primi îngrijiri medicale, o bombă a fost dezamorsată de specialiştii pirotehnişti din cadru ISU Suceava, intervenţia necesitând mai mult de o oră de acţiune.

 

Cei care au asistat la exerciţiu au avut păreri împărţite

Cei mai mulţi au apreciat munca pompierilor şi a celorlalţi implicaţi în amplul exerciţiu, însă au fost şi oameni care nu au dat o notă de trecere celor care au trudit la efectuarea unei simulări reuşite. ”Foarte bine, au venit după părerea mea în timp real, îmi place modul lor de a acţiona. În asemenea condiţii în care personalul sau cei care sunt la cumpărături sunt încă în magazin, mi se pare că au acţionat foarte bine”, ne-a povestit Ilinca Pompiliu de la faţa locului.

Alţii însă, vizibil deranjaţi că nu-şi puteau face cumpărăturile nestingheriţi, ne-au replicat fără a-şi da identitatea: ”Simulările se fac cu oameni, nu alungi oamenii din încăpere. Şi cum faci simulare, cu ce oameni, îi aduci tu şi îi pui pe targă? Îmi pare rău, dar nu este normal. Faci simulare în momentul în care ai oameni, ai lume în locaţie, dar nu aşa, scoţi lumea afară şi tu vii cu oamenii tăi pe targă. Ce înseamnă asta, asta-i simulare? Este o bătaie de joc de oameni.”

 

Un antrenament necesar şi un exerciţiu reuşit 

Pompierii au apreciat participarea şi competenţa celor care se aflau la locul de muncă în timpul exerciţiului, modul în care au anunţat şi în care au avertizat persoanele din această clădire, dar mai ales cum au participat alături de ISU Suceava la îndepărtarea urmărilor producerii acestui incendiu. În timpul exerciţiului pompierii au desfăşurat şi o activitate de informare preventivă în domeniul situaţiilor de urgenţă, în cadrul căreia angajaţilor de la locul de muncă şi persoanelor care se aflau în spaţiul centrului comercial li s-au adus la cunoştinţă modalităţi de comportare pe timpul şi după producerea unui eveniment de acest tip, care pune în pericol viaţa şi bunurile. A fost un antrenament pe care lucrătorii ISU Suceava îl fac periodic, tocmai pentru a pregăti atât forţele de intervenţie de la ISU, dar mai ales pentru a antrena şi a pregăti personal de la locul de muncă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o sută de oameni angrenaţi într-un exerciţiu de simulare a unui incendiu cu victime, la Carrefour.
 Vizualizări articol: 3214 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste o sută de oameni angrenaţi într-un exerciţiu de simulare a unui incendiu cu victime, la Carrefour0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei