Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 mar 2017 - Anul XXII, nr. 66 (6482)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Prima imagine

El este tânărul care, la 15 ani, ar fi siluit, supus la chinuri groaznice şi omorât o bătrână de 70 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tânărul trimis în judecată sub acuzaţia că a fost la doar 15 ani călăul unei bătrâne în vârstă de 70 de ani, care a fost ucisă cu bestialitate în timp ce era agresată sexual, neagă faptul că el a comis omorul, însă o face într-un mod incoerent şi fără argumente. Aceasta este concluzia pe care o putem trage după ce reporterii Monitorului de Suceava au reuşit să stea de vorbă pentru prima dată cu Vasile Vlăduţ Puşcaşu, din Arbore, trimis recent în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava în cumplitul caz de omor petrecut tocmai în mai 2014, la Milişăuţi. Expresia tânărului trecut acum de 18 ani este cea a unui adolescent maturizat înainte de vreme, bine dezvoltat fizic, însă totuşi departe de imaginea unui criminal.

 

Detaliile unei crime terifiante

Pe 22 mai 2014, femeia de 70 de ani, din Milişăuţi, care se deplasa cu greutate, cu un cadru metalic, a fost găsită moartă în propria casă. Din ancheta ulterioară a rezultat că omorul a fost comis în principal în scop de jaf, femeia fiind ucisă pentru 700 de lei. Trupul neînsufleţit a fost găsit abia după cinci zile, un prim impediment important în anchetă.

Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, Vasile Vlăduţ Puşcaşu, pe atunci în vârstă de 15 ani, a intrat în curtea casei bătrânei, de unde a luat un leaţ de aproximativ jumătate de metru.

Intrat în casă, Puşcaşu a început să caute prin încăperi, găsind după îndelungi căutări suma de 700 de lei. Copilul de la acea vreme i-ar fi aplicat bătrânei, care venise din grădină în casă, mai multe lovituri de pumni la nivelul feţei, victima căzând la pământ. Dacă s-ar fi oprit aici, autorul ar fi fost doar un tâlhar. Din păcate, nu a făcut-o. Din ancheta procurorului de caz rezultă că inculpatul a continuat să o lovească pe victimă şi s-a folosit şi de un electroşoc, lăsând mai multe urme de electrocutare pe corpul bătrânei, după care a încercat să întreţină relaţii sexuale cu ea. Actul sexual în sine nu s-a consumat, minorul neavând erecţie. Supărat că nu a reuşit să facă sex, inculpatul i-a introdus bătrânei în vagin leaţul din gard.

Moartea victimei a fost violentă şi s-a produs din cauza asfixiei mecanice prin strangulare, sufocare, în timpul agresiunii sexuale. 

 

Reacţiile şocante ale tânărului: „Când m-a audiat pe mine baba era deja îngropată...”, „Ei cred că mă pot băga aşa de uşor la puşcărie?”

Plecând de la această anchetă şi de la concluzia procurorului criminalist, reporterii Monitorului de Suceava au reuşit să-l găsească pe inculpatul acuzat de oribila faptă acasă, la Arbore. Vasile Vlăduţ Puşcaşu, care a fost trimis în judecată în stare de libertate, sub control judiciar, pentru că ancheta a fost una complicată şi a fost pus sub acuzare târziu, dar şi pentru că nu avea nici măcar 16 ani la data comiterii presupusei fapte şi avea răspundere penală limitată, a negat în faţa camerei de luat vederi că el este autorul, deşi în faţa anchetatorilor a recunoscut. Tânărul spune că a fost bătut şi de acea a recunoscut fapta şi nu pare să realizeze că sunt probe solide împotriva sa:

„Nu cred că probele ADN sunt ale mele, când m-a audiat pe mine baba era deja îngropată...”, spune tânărul.

O altă reacţie şocantă a acestuia a venit în momentul în care a fost întrebat dacă se consideră vinovat: „Ei cred că mă pot băga aşa de uşor la puşcărie?”

 

Cum explică suspectul faptul că a băgat în puşcărie un nevinovat

În acest dosar de omor care le-a pus mari probleme poliţiştilor judiciarişti şi procurorului de caz mai este o mare problemă. Iniţial, suspectul trimis acum în judecată a dat vina pe Vasile Mădălin Paşcu, un tânăr de 21 de ani. Cei doi au furat împreună din locuinţe şi din magazine în perioada premergătoare omorului de la Milişăuţi.

Vasile Vlăduţ Puşcaşu, minor la acea vreme, a oferit detalii exacte despre scenele de groază din casa bătrânei omorâte, ceea ce i-a convins pe anchetatori că a fost la faţa locului. Varianta minorului a fost însă că el a participat doar la tâlhărie, iar agresorul şi ucigaşul bătrânei a fost Vasile Mădălin Paşcu. Acesta din urmă a fost arestat preventiv 77 de zile în acest dosar, iar după doi ani de anchetă a fost declarat nevinovat.

L-am întrebat pe Puşcaşu de ce a dat declaraţii care l-au incriminat pe tânărul cu care fura: „Am spus şi eu părerea mea, l-am luat şi pe el, eram nervos pe el că am picat la două furturi (n.r. - Vasile Mădălin Paşcu a dat declaraţii despre furturile comise împreună cu Puşcaşu). Am zis că dacă intru eu, intră şi el...”, sunt vorbele şocante ale tânărului trimis în judecată pentru tâlhărie calificată şi viol urmat de moartea victimei.    

 

Cere despăgubiri de un milion de euro

Vasile Mădălin Paşcu, care este închis în momentul de faţă pentru fapte de furt, a dat acum în judecată statul român, prin intermediul avocatului său, Tudor Sălăgean, şi cere despăgubiri de un milion de euro pentru privarea nelegală de libertate. Despre cazul tânărului acuzat nevinovat de omor Monitorul de Suceava a relatat în detaliu în ediţia de marţi, 21 martie.

 

Explicaţiile Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava

De cealaltă parte, poziţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava este că solicitarea de arestare preventivă a lui Vasile Mădălin Paşcu s-a făcut pe baza probelor administrate imediat după comiterea faptei, iar apoi, când au apărut probe noi, s-a solicitat instanţei punerea de îndată a acestuia în libertate.

Procurorul Maria Cristina Ciornei, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a explicat că ulterior, pe baza probelor administrate în cauză, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a adoptat soluţie legală şi temeinică, respectiv s-a dispus clasarea cauzei faţă de Vasile Mădălin Paşcu, rezultând că nu există probe care să ateste fără echivoc săvârşirea infracţiunii de omor de către acesta.

A urmat apoi continuarea anchetei doar faţă de Vasile Vlăduţ Puşcaşu, care a fost trimis în această lună în judecată pentru tâlhărie calificată şi viol urmat de moartea victimei.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, Vasile Vlăduţ Puşcaşu, singurul inculpat rămas în dosar, se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

Conform Codului Penal, violul urmat de moartea victimei se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 18 ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului El este tânărul care, la 15 ani, ar fi siluit, supus la chinuri groaznice şi omorât o bătrână de 70 de ani.
 Vizualizări articol: 10746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
El este tânărul care, la 15 ani, ar fi siluit, supus la chinuri groaznice şi omorât o bătrână de 70 de ani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei