Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 mar 2017 - Anul XXII, nr. 62 (6478)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Drogaţi de propria mamă?

Anchetă la DIICOT, în cazul a doi copii de medic cărora li s-a administrat morfină şi diazepam

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cazul a doi fraţi, unul în vârstă de 11 şi unul de 15 ani, care au primit medicamente foarte puternice, cu efecte hipnotice şi de calmare a durerilor, tratament cu un regim foarte strict, cu substanţe din categoria celor foarte periculoase, va fi tranşat, pe de o parte, de instanţa de judecată, care trebuie să stabilească dacă minorii mai pot rămâne în familie, dar şi de procurorii DIICOT Suceava, care au deschis un dosar penal vizând o infracţiune deosebit de gravă, legată de administrarea de droguri de mare risc unei persoane.

Conform unor surse de anchetă, atunci când au ajuns la spital şi au fost evaluaţi, cei doi fraţi aveau o stare fizică proastă, părea rupţi de orice contact cu realitatea, erau speriaţi şi timoraţi. Medicamentele pe care aceştia le-au luat sunt prescrise doar în cazuri de depresii grave ori bolnavilor de cancer în ultimul stadiu.

 

Mama - medic, şefă la Centrul Medical al MAI, tatăl – şef de grupă la ISU

Cei doi băieţi sunt elevi la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu". Mama acestora, Lorena Adriana Bîrleanu, este medic, fiind şefa Centrului Medical Suceava al Ministerului Afacerilor Interne, în timp ce tatăl, Radu Bîrleanu, este şef de grupă de intervenţie în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

 

Care sunt certitudinile din acest caz

Ancheta din acest caz a plecat de la o sesizare anonimă care a ajuns la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Suceava în data de 7 martie. Atunci, cei de la Protecţia Copilului erau sesizaţi că doi copii, fraţi, unul în vârstă de 7 ani şi unul de 11 ani, elevi la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Suceava, au un comportament foarte suspect la şcoală  în ultima perioadă. Pe lângă faptul că acumulaseră foarte multe absenţe, parte dintre ele motivate chiar de mamă, care este medicul lor de familie, din copii energici cei doi deveniseră foarte apatici şi vlăguiţi, starea lor creând îngrijorare.

Nicoleta Daneliuc, purtătorul de cuvânt al instituţiei de protecţie a copilului, a explicat ce s-a făcut după primirea sesizării: „Colegii de la Serviciul de Urgenţe au luat legătura cu cei din conducerea şcolii, care au confirmat că cei doi fraţi au început să aibă absenţe şi păreau mai obosiţi ca de obicei, nu mai erau atât de energici. Copiii au fost incluşi într-un program de consiliere, iar mama a venit cu ei la aceste şedinţe”.

Nicoleta Daneliuc susţine că în urma discuţiilor avute cu părinţii aceştia au înţeles necesitatea de a se prezenta la Spitalul Judeţean Suceava, pentru ca cei doi copii să fie evaluaţi.

 

Substanţe pentru ameliorarea durerilor şi cu efect hipnotic, descoperite în urina copiilor 

„Bomba” a explodat în momentul în care cei doi fraţi au fost evaluaţi şi li s-au luat probe, la Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava.

Medicul Liviu Cîrlan, şeful UPU-SMURD Suceava, a explicat: „La UPU s-au recoltat analize toxicologice de tip calitativ din urină şi s-au evidenţiat a fi pozitive la morfină, opioide şi la benzodiazepină - diazepam. S-a trimis imediat proces verbal de înştiinţare la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Suceava, iar copiii au fost examinaţi ulterior şi pe secţia de Pediatrie”.

Aşadar, substanţe pentru ameliorarea durerilor în cazul bolilor grave şi substanţe cu efect hipnotic. Se pare că unul dintre copii se afla sub tratament medicamentos, de natură psihiatrică, deşi nu figura în evidenţe cu probleme de acest gen.

 

Tribunalul Suceava va stabili dacă minorii vor fi crescuţi în continuare de părinţi  

În baza acestor constatări mai mult decât îngrijorătoare, cei de la Protecţia Copilului au sesizat instanţa de judecată, în speţă Tribunalul Suceava. Instanţa trebuie să ia o decizie privind ce măsuri de protecţie se impun faţă de copii şi dacă se impune luarea acestora de către stat pentru o perioadă ori chiar decăderea din drepturile părinteşti.

Până vineri după-amiază, Direcţia de Protecţie a Copilului Suceava nu primise încă vreo comunicare oficială de la instanţă cu privire la o soluţie în acest dosar.

Cert mai este şi că cei doi fraţi sunt deocamdată în familie, alături de părinţii lor.

 

Ancheta de la DIICOT

Cercetări în acest caz efectuează şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava. Aceştia au deschis un dosar penal in rem (faţă de faptă, nu faţă de persoane) pentru infracţiunea de administrare de droguri de mare risc unei persoane, în afara condiţiilor legale, faptă prevăzută de articolul 7 din Legea 143/2000 şi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 4 ani. Dosarul este unul în fază incipientă, fără ca mama sau vreo altă persoană să fie pusă sub acuzare.

 

Nici o reacţie de apărare din partea părinţilor

O reacţie din partea părinţilor, în special a mamei, era mai mult decât necesară într-un astfel de caz, în care asupra ei planează acuzaţii deosebit de grave. Din păcate, medicul Lorena Adriana Bîrleanu nu a fost de găsit, iar încercările de a o contacta prin intermediul soţului nu au avut rezultat.

Radu Bîrleanu nu a dorit să facă nici un comentariu despre acuzaţiile care planează asupra soţiei sale, însă a dat de înţeles că nici el şi nici soţia nu au nimic să-şi reproşeze.

Din informaţiile pe care le avem varianta mamei este că cei doi copii erau bolnavi şi au fost sub tratament. Nu suntem specialişti, pentru a ne pronunţa dacă o astfel de justificare poate avea vreun temei medical, însă cert este că în acest caz sunt foarte multe suspiciuni, cauză din care autorităţile au şi reacţionat şi au sesizat inclusiv instanţa de judecată şi procurorii DIICOT.

Până la o soluţionare definitivă a acestui caz, cei doi părinţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

 

Copilul de 11 ani ar fi suferit un stop cardio-respirator, conform unei adeverinţe semnate de mamă

Un detaliu extrem de interesant în ancheta din acest caz ar putea fi legat de o adeverinţă medicală depusă de mamă la conducerea Colegiului Naţional "Mihai Eminescu". Din aceasta reiese că băiatul de 11 ani a suferit recent un stop cardio-respirator resuscitat:

„Din adeverinţa medicală care ni s-a adus reiese faptul că băiatul de 11 ani a avut un stop respirator resuscitat, dar adeverinţa nu este de la spital, ci este semnată doar de mama copiilor, care le este şi medic de familie”, a explicat Renato Tronciu, directorul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Suceava.

Directorul a mai spus că profesorii care au ore cu cei doi fraţi au sesizat probleme încă din luna noiembrie a anului trecut: „Din păcate, din luna noiembrie a anului trecut au apărut probleme de sănătate. Copiii au adus scutiri medicale pentru absenţele pe care le-au avut şi ne-am sesizat asupra absenţelor, dar şi asupra stării lor de sănătate, având în vedere că profesorii ne-au sesizat faptul că nu mai sunt atât de activi şi că au o stare de somnolenţă, că par bolnavi”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anchetă la DIICOT, în cazul a doi copii de medic cărora li s-a administrat morfină şi diazepam.
 Vizualizări articol: 10242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Anchetă la DIICOT, în cazul a doi copii de medic cărora li s-a administrat morfină şi diazepam5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei