Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 mar 2017 - Anul XXII, nr. 55 (6471)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Spitalul Judeţean Suceava

Numărul amputărilor în cazul diabeticilor s-a redus la jumătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Rezultatele tratamentelor minim invazive în cazul pacienţilor care suferă de picior diabetic au determinat reducerea cu 50% a amputaţiilor la nivelul Spitalului Judeţean Suceava, în 2016, comparativ cu cifrele înregistrate în urmă cu doi ani.

De cealaltă parte, cifrele din statisticile de la nivel naţional sunt îngrijorătoare, ţinând cont că, anual, câte 5.000 de pacienţi suferă o amputaţie cauzată de diabet zaharat. 5% dintre diabetici trec printr-o astfel de dramă.

Datele au fost prezentate în cadrul unei conferinţe organizate la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, pe tema piciorului diabetic şi al tratamentului minim invaziv al acestuia.

”Workshop & Hands On – în tratamentul minim invaziv al piciorului diabetic” este la a III-a ediţie, fiind organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică, în colaborare cu Asociaţia de Podiatrie şi în parteneriat cu Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România.

Potrivit dr. Mihai Creţeanu Jr., de la Centrul de Radiologie Intervenţională Suceava, specialiştii invitaţi şi-au propus să atragă atenţia asupra complicaţiilor diabetului zaharat, a riscurilor implicate de piciorul diabetic, dar şi de orizonturile pe care le abordează radiologia intervenţională în ceea ce priveşte tratamentul endovascular al acestei afecţiuni.

Centrul Antidiabetic Judeţean Suceava a fost partener al evenimentului. 

 

Tratarea înaintea amputării

Preşedinta Asociaţiei de Podiatrie, Norina Gâvan, a arătat că este imperios necesară reducerea numărului amputaţiilor în rândul persoanelor cu diabet din România, amputarea fiind „critică” pentru pacient, din punct de vedere social şi economic.

La rândul său, dr. Peter Goverde, chirurg endovascular în Belgia, care de peste 20 de ani se ocupă de tratamentul piciorului persoanelor cu diabet, a adăugat că este crucială conştientizarea problematicii piciorului diabetic. Acesta a precizat că, în Belgia, costurile pentru o persoană care a trecut printr-o amputare sunt de 100.000 de euro/an, astfel că este importantă prevenţia şi scăderea ratei amputărilor.

 

„Sistemul de sănătate din România nu are legătură cu realitatea şi cu nevoile pacienţilor”

Ioan Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică şi al Federaţiei Române de Diabet, a apreciat performanţele Centrului de Radiologie Intervenţională de la Suceava, menţionând că este „mai bun decât orice în Moldova la ora actuală”.

Totodată, acesta a opinat că trebuie urgentate măsurile în ceea ce priveşte politicile din sănătate.

„Dacă nu se întâmplă ceva imediat, o să ajungem să plătim lucrurile nefăcute la timp, prin creşterea numărului de orbi, de indivizi amputaţi, indivizi în dializă. Am imaginea unei scene după război. Trebuie să se mobilizeze toată lumea, pentru ca această categorie de pacienţi, aproape 1 din 10 români, să aibă parte de ceea ce au parte cei din alte ţări”, a menţionat Vereşiu.

Potrivit acestuia, costurile sunt distribuite dezordonat, mai ales în condiţiile în care resursele sunt limitate. ”E important să le distribui şi să le utilizezi la modul maximal”, a precizat medicul.

Ioan Vereşiu a declarat că sunt voci care susţin că obezitate şi diabetul sunt viitoarele cauze de faliment ale tuturor sistemelor publice de sănătate, iar frecvenţa acestor cazuri creşte cu mare viteză. Problema diabetului stresează sistemele publice peste tot în lume, nu neapărat doar la noi, a mai completat invitatul.

O poziţie în acest sens a avut şi prof. dr. Mihai Ionac, secretarul Societăţii de Chirurgie Vasculară, care a subliniat faptul că sistemul de sănătate din România nu are legătură cu realitatea şi cu nevoile pacienţilor.

În ce priveşte problematica numărului amputaţiilor, care este foarte ridicat în România, ar trebui să se insiste pe intervenţiile de salvare, şi nu pe amputare.

„Toată această organizare trebuie să o facă sistemul, să creeze un set de reguli pe care fiecare medic să le urmeze. Ceea ce dr. Mihai Creţeanu face aici este un model şi pentru noi. El stabileşte acest set de reguli şi le transmite către medicii cu care colaborează pentru a avea un limbaj comun”, a mai completat Ionac.

 

Lipsă acută de chirurgi vasculari la Suceava

Prof. Radu Popa, de la Iaşi, preşedintele Societăţii de Chirurgie, a menţionat că vizitează pentru prima dată spitalul de la Suceava, fiind plăcut surprins de condiţiile ca „în Vest” din cadrul secţiei Chirurgie şi al departamentului de Chirurgie vasculară.

De cealaltă parte, lipsa acută de chirurgi vasculari este o problemă cu care se confruntă Spitalul Judeţean Suceava, conducerea unităţii făcând eforturi pentru a recruta personal.

„Am vorbit cu directorul medical al spitalului, dr. Doina Ganea Motan. Un lucru dificil, pentru că noi concurăm cu Occidentul ca ei să rămână aici. E o luptă inegală între noi şi ceilalţi”, a mai completat Radu Popa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul amputărilor în cazul diabeticilor s-a redus la jumătate.
 Vizualizări articol: 2076 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Numărul amputărilor în cazul diabeticilor s-a redus la jumătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei