Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 feb 2017 - Anul XXII, nr. 26 (6442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„România Centenară”

Autorităţile şi USV propun proiecte dedicate aniversării a 100 de ani de la Marea Unire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a găzduit vineri, 3 februarie, dezbaterea „România Centenară”, seminar ce a vizat pregătirea şi centralizarea evenimentelor şi proiectelor consacrate aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.

Dezbaterea ce a avut ca punct de plecare propunerile de proiecte dedicate marcării Centenarului i-a avut la prezidiu pe rectorul USV - Valentin Popa, prorectorul Ştefan Purici, primarul municipiului Suceava - Ion Lungu şi preşedintele CJ Suceava -  Gheorghe Flutur. Secretarul de stat Florin Daniel Şandru - coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Guvernului României, care şi-a depus demisia zilele trecute, a fost suplinit de consilierii Dorin Stănescu şi Dan Ţălnaru.

Fiecare dintre invitaţi a expus iniţiativele pentru Centenarul Marii Uniri (1918-2018) şi al Primului Război Mondial, cerând sprijinul reprezentanţilor Guvernului în concretizarea lor.

De menţionat faptul că seminarul „România Centenară”  va avea loc în nouă centre universitare din ţară, în perioada 20 ianuarie – 16 martie 2017, în vederea pregătirii, organizării şi desfăşurării manifestărilor, a acţiunilor şi proiectelor pentru 2018.

 

Universitatea din Suceava vrea sprijin pentru românii din Ucraina

Rectorul Universităţii sucevene, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a menţionat că USV a demarat pregătirile pentru Centenar în urmă cu circa doi ani de zile, amintind despre proiectul său „de suflet”, referitor la sistemul de învăţământ al şcolilor româneşti din Ucraina.

Popa a punctat că statul român ar trebui să aibă mai multă grijă de sprijinirea învăţământului şi formarea cadrelor preuniversitare care să activeze în teritoriile în care există şi populaţie românească în contextul în care în Bucovina de Nord există circa 200.000 de români, numărul lor total, din Ucraina, fiind estimat la 500.000. Pentru aceştia funcţionează 90 de şcoli şi cinci licee cu predare în limba română.

„Avem un sistem de educaţie la care trebuie să ne uităm cu grijă şi să încercăm să-l sprijinim pe cât posibil”, a subliniat Popa.

Acesta a punctat faptul că în universităţile din ţara vecină nu există linii de predare în limba română, cu excepţia unui program de studiu care, an de an, furnizează aproximativ 20 de absolvenţi, care pot să profeseze în învăţământul preuniversitar ucrainean şi care pot preda limba română. Programul este al Universităţii sucevene şi funcţionează la Universitatea „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi.

Cu toate că încă nu a fost semnat un acord pe probleme de învăţământ între România şi Ucraina, USV vrea să asigure cât mai multor români şi ucraineni accesul la un învăţământ european, un prim pas fiind înfiinţarea programelor de studiu finalizate cu dublă diplomă.

Mai mult, conducerea Universităţii din Suceava a subliniat că încearcă să demareze şi programe de studiu în cadrul unei „extensii” a Universităţii „Ştefan cel Mare” la Cernăuţi.

„Demersurile sunt începute, dar pentru finalizare avem nevoie de sprijinul puternic al Guvernului, ţinând cont că trebuie asigurată finanţarea cadrelor didactice care ar urma să profeseze în <extensia> universităţii sucevene de la Cernăuţi”, a argumentat Popa.

La rândul său, prorectorul Ştefan Purici a vorbit despre un alt proiect amplu al USV, structurat pe mai multe segmente, demarate independent, de echipe diferite, care face trimitere la promovarea istoriei şi culturii Bucovinei în rândul elevilor, în mod special, dar şi al studenţilor şi al publicului larg.

 

Gheorghe Flutur vrea ca Centenarul să fie precedat de aniversarea Zilei Bucovinei

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că programul Guvernului referitor la organizarea Centenarului nu cuprinde menţiuni asupra zilei de 28 noiembrie, Ziua Bucovinei.

Flutur a menţionat că pentru a marca Unirea Bucovinei cu România în 2018, mizează pe evenimente culturale ample la care să participe prim-ministrul şi preşedintele României.

Acesta a mai spus că are în vedere organizarea de expoziţii referitoare la aniversarea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu ţara, simpozioane ştiinţifice, filme documentare, inaugurarea unui monument al Unirii, amenajarea unei săli a Unirii, cel mai probabil la Palatul Administrativ.

Flutur a mai menţionat că a făcut demersuri pentru accelerarea reabilitării Gării din Iţcani, „simbol de graniţă cândva”, modernizarea Vămii Siret şi deschiderea celor patru puncte de frontieră între sudul şi nordul Bucovinei – Vicovu de Sus, Climăuţi, Ulma şi Izvoarele Sucevei. Aceasta a mai amintit de necesitatea reabilitării cazinoului din Vatra Dornei şi de demararea unor proiecte de reabilitare a bisericilor din lemn din Bucovina. Preşedintele CJ a mai spus că va vorbi cu primarii pentru a afla cum vor aceştia să marcheze Centenarul, iar o astfel de o abordare ar putea să-i motiveze în demararea unor proiecte.

Flutur a mai reiterat că îşi doreşte o mobilizare mai puternică a judeţului Suceava, cu obiective, repere, proiecte curajoase şi provocări pe măsură.

 

„100 de ani. 100 de proiecte. 100 de milioane de euro”

În contextul evenimentului, edilul Ion Lungu a menţionat că sloganul municipiului Suceava este „100 de ani. 100 de proiecte. 100 de milioane de euro”, amintind că tot în 2018, în luna februarie, Suceava va împlini 630 de ani de atestare documentară.

Cât priveşte proiectele municipalităţii pe infrastructură, Lungu a amintit de conceperea şi inaugurarea unui monument al Unirii, un pod nou peste râul Suceava, Sala Polivalentă, trecerea parcului Şipote în administrarea primăriei, restaurarea statuii lui Ştefan cel Mare din parcul Şipote, reabilitarea Curţii Domneşti, o a doua rută ocolitoare pentru municipiu, reabilitarea sediului primăriei, reabilitarea Gării Iţcani, modernizarea stadionului. De altfel, cum şi primarul Lungu a recunoscut, se încearcă revitalizarea unor proiecte care stagnează de mai mulţi ani de zile în stadii nemulţumitoare pentru suceveni.

Edilul a mai subliniat că în cadrul primăriei va desemna un grup de lucru care va avea în grijă pregătirea proiectelor culturale şi a evenimentelor pentru Centenar. Totodată, acesta a spus că aşteaptă un sprijin concret din partea Guvernului.

 

Alocarea banilor pentru proiectele dedicate Centenarului, o incertitudine pentru 2017

Istoricul Dorin Stănescu, consilier în cadrul Departamentului Centenar, a transmis că acest departament a fost creat în vara anului trecut cu scopul de a marca centenarul Primului Război Mondial şi centenarul Marii Uniri. Departamentul Centenar a solicitat tuturor unităţilor administrative materiale care să conţină viziunea şi proiectele pe care le au pentru acest eveniment. În primăvara acestui an, toate aceste puncte de vedere vor fi expuse la un forum al Centenarului, când va fi adoptată şi o strategie la nivel naţional.

„Sunteţi judeţul cu cele mai îndrăzneţe proiecte şi care, evident, a cerut cei mai mulţi bani”, a precizat Stănescu.

Stănescu a punctat că nu are cunoştinţă dacă în 2017 sunt alocate sume de bani pentru proiectele planificate pentru Centenar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile şi USV propun proiecte dedicate aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.
 Vizualizări articol: 2174 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Autorităţile şi USV propun proiecte dedicate aniversării a 100 de ani de la Marea Unire1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei