Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 ian 2017 - Anul XXII, nr. 21 (6437)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Iarna nu-i ca vara

Poleiul de pe esplanadă, trotuare şi aleile din Parcul Central din municipiul Suceava au dus ieri la Urgenţe 10 suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Burniţa şi ceaţa de ieri dimineaţă au favorizat formarea poleiului, care a transformat toate arterele pietonale din Municipiul Suceava în patinoar. Esplanada Casei Culturii, aleile din Parcul Central şi cei peste 60 kilometri de trotuare din oraşul reşedinţă de judeţ au devenit capcane pentru cei care s-au aventurat să iasă din casă într-o dimineaţă ceţoasă de duminică. Bilanţul făcut după amiază, la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, este relevant. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Mihai Ardeleanu, ne-a declarat că la UPU au ajuns, până ieri, la ora 16:00, 10 persoane cu traumatisme consecutive căzăturii pe gheaţă. Potrivit medicului, şapte dintre acestea au plecat acasă, după ce au primit îngrijirile necesare, iar trei se aflau încă la investigaţii, fiind suspicionate leziuni de şold, în urma căderii pe gheaţă.

Din cauza poleiului, cel mai dificil de străbătut s-a dovedit a fi ieri esplanada Casei Culturii, acoperită integral de un strat consistent de gheaţă.

Un tânăr care a ieşit cu câinele la plimbare, Alex Solcan, în vârstă de 29 de ani, s-a lăsat filmat în timp ce aluneca dintr-un capăt în altul al esplanadei, după ce s-a filmat el însuşi dându-se pe gheaţa de pe aleile din parc.

„Am ieşit dimineaţă cu căţelul la plimbare şi am observat că nu pot nici eu, nici el să mergem prin centru, din cauza poleiului. Interesant este că am văzut oameni care, în momentul în care au observat că filmez cum alunec, s-au activat să sune, să zică la diverse persoane că e nasol în centru”, ne-a declarat Alex Solcan.

Până în jurul amiezii, pe esplanadă şi pe trotuarele din zona centrală nu dăduse nimeni nici un gram de material antiderapant.

Contactat telefonic, Teodor Şudureac, şeful echipelor de intervenţie de la DIASIL, firma care are contract de salubritate şi deszăpezire cu Primăria Suceava, ne-a declarat că prioritare în combaterea poleiului au fost ieri străzile. „Pe străzi se lucrează non stop. De la 7:00 dimineaţa avem 10 oameni care intervin şi pe trotuare, dau cu sare. În jurul Casei de Cultură nu au ajuns încă”, ne-a declarat Teodor Şudureac.

 

Condiţiile de formare a poleiului

În Municipiul Suceava sunt 336 de kilometri de carosabil şi peste 60 de km de trotuar, dar asta nu poate fi o scuză pentru faptul că pe una dintre cele mai circulate zone pietonale din oraş – ne referim la esplanada Casei Culturii – s-a dat pe alocuri cu sare abia în jurul orei 14:00.

Instituţiile publice şi firmele au obligaţia de a îndepărta zăpada şi poleiul de pe trotuarele din faţa sediilor în care îşi desfăşoară activitatea, dar cum ieri a fost duminică, împrăştierea de material antiderapant a rămas doar în sarcina firmei DIASIL şi a locatarilor, pentru aleile dintre blocuri.

Poleiul apare din cauza îngheţării picăturilor de ploaie sau de burniţă, pe suprafaţa solului sau pe obiecte care au la suprafaţă temperatură negativă sau puţin peste 0°C.

Pentru formarea poleiului pe o anumită suprafaţă este necesar ca aceasta să aibă temperaturi sub 0°C, cele mai favorabile fiind temperaturile cuprinse între 0°C şi – 1°C. Ninsorile slabe şi ceaţa contribuie de asemenea la formarea şi menţinerea poleiului, îndeosebi dimineaţa şi seara; în aceleaşi condiţii, dar în timpul nopţii, se formează predominant chiciura.

La o temperatură obişnuită de formare (0°C şi – 1°C) poleiul are aspectul unui strat de gheaţă sticloasă, densă.

În cazul unei încălziri pronunţate a vremii, care urmează unor geruri puternice, pot cădea burniţe sau ploi ale căror picături îngheaţă rapid pe sol sau pe obiectele de pe sol, deoarece acestea păstrează, încă, valoarea temperaturilor negative foarte coborâte. Pojghiţa de gheaţă rezultată are un aspect transparent sau mat, având grosimea de câţiva milimetri, fiind un polei de scurtă durată, cu efecte neglijabile.

Atunci când temperaturile de formare sunt însă optime (între 0°C şi – 1°C), poleiul ajunge la o grosime de mai mulţi centimetri, determinând dificultăţi în circulaţia rutieră şi aeriană şi afectarea reţelelor de energie electrică şi telecomunicaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poleiul de pe esplanadă, trotuare şi aleile din Parcul Central din municipiul Suceava au dus ieri la Urgenţe 10 suceveni.
 Vizualizări articol: 3743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Poleiul de pe esplanadă, trotuare şi aleile din Parcul Central din municipiul Suceava au dus ieri la Urgenţe 10 suceveni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei