Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 nov 2016 - Anul XXI, nr. 262 (6375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bani din prostituţie

Membrii a patru reţele, săltaţi pentru afaceri cu cea mai veche meserie din lume, de la Suceava până la Atena

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O amplă acţiune a structurilor de combatere a crimei organizate din Suceava a fost pusă în aplicare de la prima oră a dimineţii de ieri, fiind efectuate 19 percheziţii domiciliare, care au vizat membrii a patru grupări infracţionale acuzaţi de comiterea infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane, sub forma exploatării unor femei prin prostituţie. Sunt vizaţi de anchetă suceveni şi prahoveni, iar anchetatorii au identificat 14 victime, femeile care se prostituau, şapte dintre ele fiind minore, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au date că fetele erau exploatate sexual şi corupte prin diferite metode, de la false locuri de muncă promise în străinătate, până la metoda „Loverboy”, adică de exploatare sentimentală, fete care s-au crezut iubitele unor bărbaţi, însă aceştia s-au dovedit a fi în realitate doar peştii lor.

 

Cum şi unde acţiona gruparea

Ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi Ploieşti, alături de poliţişti şi jandarmi de la serviciile de intervenţie rapidă, au descins ieri în 14 locaţii din Suceava şi cinci din Prahova, fiind  vizaţi în total 23 de suspecţi, bărbaţi şi femei.

Grupările, care iniţial au acţionat distinct, iar apoi au colaborat, se ocupau de exploatarea sexuală a fetelor în municipiul Suceava, în judeţele Prahova, Buzău şi în capitala Greciei – Atena. În Suceava partidele de sex aveau loc în locuinţe închiriate ori în hoteluri.

Cea mai importantă grupare exploata fete în municipiul Suceava, după care o parte dintre ele au ajuns să facă sex pe bani în capitala Greciei. De altfel, şi cei mai mulţi dintre suspecţi sunt din Suceava, la fel şi cele mai multe dintre victimele lor.

 

Fete din şcoli speciale, o parte cu deficienţe mintale uşoare

Modul de operare privind racolarea victimelor nu este unul nou pentru indivizii de acest gen. Erau căutate fete cât mai vulnerabile posibil, care proveneau din centre şcolare (şcoli speciale), erau date în plasament la familii cu care nu se înţelegeau, având grad redus de ocrotire şi situaţie financiară foarte precară. O parte din victime au şi deficienţe mintale uşoare, au arătat anchetatorii.

Membrii grupării căutau astfel de fete pentru ca cea mai mare parte a banilor proveniţi din prostituţie să ajungă la ei. De altfel, majoritatea celor vizaţi de anchetă nu au vreun loc de muncă, indiciu că trăiau din exploatarea sexuală a fetelor.

 

Cele trei metode de racolare a fetelor

Pe acest fond, membrii grupării le momeau pe fete prin mai multe metode. Procurorii DIICOT au enumerat trei dintre ele, predominante. Celor care au fost duse în Grecia li s-a promis că vor avea un loc de muncă bine plătit, din afara sferei prostituţiei. Pentru cele care erau dispuse să facă sex pe bani, traficaţii le promiteau că vor practica prostituţia în folosul lor, având parte de protecţie şi clienţi mai mulţi, aduşi de ei.

„Victimele acceptau propunerile, având în vedere lipsa unei alternative, iar în măsura în care iniţial sau ulterior deveneau reticente, li se adresau ameninţări verbale sau erau agresate fizic sau moral”, au explicat anchetatorii.

În alte situaţii, pentru a întări convingerea victimelor, traficanţii au adoptat metoda „Loverboy” folosindu-se de ataşamentul emoţional al acestora pentru a le determina sau a le obliga să se prostitueze în folosul lor. Aşa se face că fetele deveneau un soi de prostituate din dragoste. Întâi credeau că au o relaţie în adevăratul sens al cuvântului cu un bărbat, iar apoi ajungeau să se prostitueze pentru binele cuplului, pentru o viitoare viaţă bună promisă de cel care le exploata. 

Infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori au fost comise în intervalul 2014-2016, au mai arătat anchetatorii. Având în vedere cum au acţionat autorii, faptele lor se încadrează şi la infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat.

Suportul de specialitate al acţiunii de ieri a DIICOT Suceava a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.

La percheziţii au participat luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, precum şi jandarmi.

 

13 inculpaţi au ajuns aseară în arest

După audierile de pe parcursul zilei de ieri, procurorii DIICOT au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 13 persoane. Au ajuns în arest: Mihai Fluierică, Iuliana Alinuţa Gălătuş, ambii din municipiul Suceava, Mariana Irina Chelariu şi Costel Mihai Onofrei, ambii din Adâncata, Ciprian Gînga, Afin Severus Băcilă, Ovidiu Gabriel Ţaşcă, Florin Andreea Drăgoi, Leonard Cobzariu, toţi din municipiul Suceava, Adriana Sabot, din Mironu – Valea Moldovei, Alberto Ionuţ Pancu şi Ion Coman, ultimii doi din Prahova. Cei 13 urmează să fie prezentaţi astăzi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În ceea ce priveşte alţi opt inculpaţi, patru din Suceava şi patru din Prahova, procurorii DIICOT vor solicita arestarea lor în lipsă, aceştia nefiind de găsit în timpul percheziţiilor de ieri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Membrii a patru reţele, săltaţi pentru afaceri cu cea mai veche meserie din lume, de la Suceava până la Atena.
 Vizualizări articol: 10150 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Membrii a patru reţele, săltaţi pentru afaceri cu cea mai veche meserie din lume, de la Suceava până la Atena5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei