Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 oct 2016 - Anul XXI, nr. 246 (6359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tragedie

Copilul de 8 luni suspect de meningită a murit în elicopterul SMURD, în drum spre Iaşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Copilul în vârstă de 8 luni suspect de meningită a murit în elicopterul SMURD cu care era transferat de la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava la Spitalul Clinic de Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi. Decesul micuţului Matias Urcaciuc s-a produs la circa 15 minute de la decolare. După ce mama bebeluşului, Otilia Urcaciuc, a acuzat public de incompetenţă şi nepăsare medicii de la Spitalul de Urgenţă Suceava, iar pe reţelele de socializare s-a declanşat o avalanşă de acuzaţii care au culminat cu o petiţie publică intitulată ”Susţinere pentru Matias”, cei doi doctori care s-au ocupat de caz au prezentat firul evenimentelor pentru cele 24 de ore pe care Matias Urcaciuc le-a petrecut în spitalul din Suceava.

Documentele medicale arată că micuţul a ajuns în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) luni, 17 octombrie, la ora 10.30, trimis de la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde se prezentase în stare foarte gravă, cu febră peste 39 de grade Celsius şi convulsii. În UPU a fost consultat de medicii de aici şi de neurologul pediatru al spitalului, i s-au făcut analize, radiografie toracică, investigaţie la computerul tomograf, unde s-a constatat că nu are edem cerebral şi hemoragii cerebrale, dar are o sinuzită etmoido-maxilară, afecţiune cunoscută ca generatoare de convulsii. I s-a administrat tratament de urgenţă, a fost sedat şi a fost chemat pentru consult medicul infecţionist Adela Burac. La ora 12.40 aceasta a internat copilul în secţia Boli infecţioase, cu suspiciune de meningo-encefalită şi a început tratamentul specific. Pentru că starea copilului era în continuare foarte gravă, la ora 14.50 a solicitat ambulanţă pentru transfer în ATI. Nefiind nici o maşină disponibilă, transferul de la Spitalul Vechi la spitalul nou a avut loc la 15.59, timp în care Matias a primit în continuare tratament. La ora 16.00 copilul a fost internat în Terapie Intensivă, unde a rămas până a doua zi, la ora 16.00, când a plecat cu elicopterul spre clinica din Iaşi.

 

Copilul a avut convulsii continuu de la Rădăuţi la Suceava

”Eu am consultat copilul în UPU. Debutul bolii, din relatarea mamei, a fost cu trei zile în urmă, vineri. A avut febră mare, peste 39 de grade, s-a prezentat la medicul de familie, s-a pus diagnostic de rino-faringită acută, a primit acasă tratament injectabil cu ampicilină şi gentamicină, pe care mama spune că l-a făcut, cu ameliorare pentru câteva zile. Pe 17 octombie, dimineaţa, spune mama, după ce s-a trezit copilul şi i-a dat de mâncare, au apărut convulsii clonico-tonice generalizate. S-a prezentat în Urgenţe la Spitalul Rădăuţi, acolo s-au menţinut convulsiile. Din cele scrise de medicii din Rădăuţi, acolo a primit tratament anticonvulsivant şi a fost dirijat spre Suceava. Convulsiile încă nu se opriseră când a ajuns la Suceava”, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, dr. Adela Burac.

Ea a spus că în momentul în care a ajuns în UPU pentru a-l consulta pe Matias, copilul era cu stare generală gravă, sedat, cu mască de oxigen şi perfuzii. ”L-am internat, am instituit tratament corespunzător şi complet pentru meningo-encefalită, cu antibiotice, antiedematoase cerebrale, dexametazonă, soluţii de reechilibrare hidroelectrolitică, antitermice, anticonvulsivante. Puncţie nu am făcut, din cauza stării generale foarte grave. Trei ore a stat copilul la Infecţioase, timp în care starea generală s-a menţinut gravă. Am luat legătura cu medicul de gardă de la Terapie Intensivă şi l-am transferat deoarece aici condiţiile de monitorizare ale unui astfel de caz sunt mai bune”, a afirmat dr. Burac.

Ea a precizat că a informat-o pe mamă că starea de sănătate a bebeluşului este critică, exact cu aceste cuvinte, şi că astfel i-a argumentat şi transferul în ATI deoarece pe primul plan era insuficienţa cardio-respiratorie şi în observaţie meningo-encefalită acută, stare comatoasă, sindrom convulsivant, status epileptic.

 

După 40 de minute de masaj cardiac în ATI, Matias a ieşit din stopul cardio-respirator

Al doilea medic care s-a ocupat de Matias a fost dr. Cristina Tiron, care l-a preluat în ATI. ”Spre seară s-a mai ameliorat un pic starea, în sensul că începuse să reacţioneze cât de cât, după tratamentul cu antiedematoase cerebrale. În cursul nopţii a fost stabil, tahicardia s-a mai ameliorat. În jurul orei 3.00 a început să devină mai areactiv, dar respira spontan. Pe la 4.00 l-am intubat şi ventilat mecanic. Apoi a făcut o bradicardie, a fost resuscitat cu adrenalină, atropină, i-am făcut masaj cardiac vreo 40 de minute, după care s-a reluat activitatea cardiacă. Cu tratament, frecvenţa cardiacă s-a menţinut la 120/minut. Saturaţia în oxigen era bună, dar în continuare a fost areactiv. Nu a fost nevoie să-l sedez. Dimineaţă mama a cerut transferul, am luat legătura la Iaşi, s-au făcut formele de trimitere şi a plecat de la noi ventilat mecanic, cu perfuzie, puls prezent, saturaţie în oxigen bună, dar areactiv”, a declarat dr. Tiron.

Medicul ATI a afirmat că i-a explicat mamei că fiul ei primeşte tratamentul şi îngrijirile de care are nevoie şi că transportul ”e oarecum riscant”. Chiar în condiţiile când transportul se face cu un elicopter medical, este necesar ca familia să fie de acord cu riscul implicat, iar Otilia Urcaciuc a semnat pe foaia de observaţie în acest sens.

”Mutat de pe pat pe targă, ambulanţă, elicopter sunt momente în care ventilaţia poate nu e eficientă sută la sută. Se poate întâmpla orice în timpul transportului. Pentru pacientul critic transportul este un factor de risc, dar se poate face, cu dotările care sunt pe elicopter. Mama a semnat în foaia de observaţie că e de acord cu riscul”, a spus doctorul Cristina Tiron.

 

”Oamenii din Suceava nu percep ca fiind suficient ceea ce facem noi”

Întrebată care au fost motivele pentru care mama a solicitat transferul la Iaşi, dr. Tiron a afirmat că mama a acuzat personalul că nu-i face nimic copilului, deşi avea aparat care îl ajuta să respire şi tratamentul necesar, iar pe durata spitalizării în ATI i-au dispărut convulsiile şi febra.

În ceea ce priveşte acuzaţiile mamei, că a fost tratată cu indiferenţă în spital şi i s-a vorbit urât, dr. Tiron a spus că ea toată după-amiaza zilei de luni a stat numai lângă acest copil, până seara târziu, apoi a mers să-l vadă la fiecare oră. Când starea i s-a agravat, a rămas mai mult lângă bebeluş. Asistentul stă tot timpul în salon pentru că acesta este specificul secţiei ATI. Tot specific pentru ATI este că în această secţie nu se serveşte hrană pacienţilor pentru că toţi sunt intubaţi şi cu perfuzii şi din acelaşi motiv nu fac duş în ATI, este răspunsul medicului la acuzaţia că mamei nu i s-a oferit nimic de mâncare şi nu a putut să facă duş. ”Pacienţii noştri nu mănâncă. Pentru însoţitori... de obicei le mai dăm, dacă cer. E aşa de aglomerat, că nu mai avem timp să-i mai întrebăm şi pe ei dacă vor ceva de mâncare. Dar găsim, dacă spun că le e foame. Acum chiar nu ne-am gândit. Era copilul foarte grav, în salon aveam mulţi pacienţi grav...”, a explicat medicul.

Reclamaţiile făcute de mamă vor fi investigate într-o anchetă internă declanşată de conducerea spitalului. Purtătorul de cuvânt, dr. Mihai Ardeleanu, a declarat, ieri, că se va verifica dacă la Spitalul de Urgenţă s-a făcut tot ce era posibil în acest caz. În acelaşi timp, dr. Ardeleanu a spus că este regretabil ”că oamenii din Suceava nu percep ca fiind suficient ceea ce facem noi”. ”Este un vot de blam şi un semn de întrebare. Probabil că nu comunicăm suficient de mult, poate chiar trebuie să facem mai mult, deşi înţeleg că aici, în acest caz, s-au făcut lucrurile necesare. Probabil nu şi suficiente. Este regretabil, şi când se întâmplă final din acesta nefast, şi când lumea nu conştientizează că s-a făcut maximum posibil la momentul respectiv. Noi vom face o anchetă şi vom vedea dacă s-a făcut tot ce era posibil pentru acest caz nefericit”, a mai spus el.

Aseară, purtătorul de cuvânt al spitalului și medicul infecționist Adela Burac au făcut publică o altă informație pe care o au de la mamă, anume că în urmă cu o săptămână Matias a căzut pe o scară, de la mică înălțime, fără pierderea conștienței. Potrivit doctorului Burac, lovitura ar fi putut fi o explicație pentru convulsii, dar nu și pentru febră. Neevidențierea vreunor leziuni la tomografia computerizată a făcut ca nici unul dintre medici să nu se oprească în mod special asupra căzăturii de pe scară, până când cazul nu a luat o astfel de întorsătură dramatică.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că deocamdată DSP nu a fost sesizată în privinţa spitalului din Suceava, în schimb va cere o notă explicativă medicului de familie din Falcău, cel care a consultat prima dată copilul şi nu l-a trimis de urgenţă la spital. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copilul de 8 luni suspect de meningită a murit în elicopterul SMURD, în drum spre Iaşi.
 Vizualizări articol: 7867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Copilul de 8 luni suspect de meningită a murit în elicopterul SMURD, în drum spre Iaşi4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   OFF-TOPIC trimis de
(21 oct 2016, 09:27:44
Referitor la articolul "Sistem modern şi comod de încălzire" (nu se pot scrie comentarii acolo deoarece este reclama platita):

Pacaleala, nu aruncati banii pe prostii. Costurile cu incalzirea sunt de cel putin de patru ori mai mari comparativ cu centrala termica pe gaz sau pompa de caldura. Cu apa calda menajera ce faci ? Daca-ti pui boiler electric atunci ajunge tot de patru ori mai scumpa decat de la centrala. Nivelul de confort este slab, la cap te frige si la picioare inghetihappy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei