Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 oct 2016 - Anul XXI, nr. 236 (6349)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Salvaţi Poşta Română!”

Protest al factorilor poştali suceveni, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de factori poştali din municipiul Suceava au protestat vineri dimineaţă în faţa Oficiului Poştal de Distribuire, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de salariile mici, de lipsa echipamentelor necesare practicării meseriei lor, precum şi de nerespectarea promisiunilor care le-au tot fost făcute.

„Nu cerem mila nimănui, cerem doar salarii decente pentru munca noastră!”, „Salvaţi Poşta Română!”, „Vrem să muncim, nu să murim!” şi „Cerem convocarea de urgenţă a Consiliului de Administraţie CN Poşta Română!” sunt câteva dintre mesajele de protest ale poştaşilor suceveni.

„În urma protestului spontan de săptămâna trecută a fost convocat Consiliul de Administraţie, aşa cum ni s-a promis, doar că nu s-a respectat protocolul prevăzut în contractul colectiv de muncă, prin care conducerea SLPR trebuia să fie invitată ca observator la şedinţa CA. Cu toate acestea conducerea sindicatului a aflat de şedinţă şi a intrat în sală, neinvitată”, a spus Carmen Baciu, preşedintele executiv al Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română.

Nu doar că nu s-a găsit o rezolvare la problemele semnalate de poştaşii din toată ţara, ci se discută de un nou val de disponibilizări, una dintre variante vizând 400 de persoane şi alta 700 de salariaţi ai Poştei Române, în 2017.

„Conducerea sindicatului nu era pusă în temă în această privinţă. Se voia luarea unei decizii şi sindicatul să fie pus în faţa faptului împlinit. Nu s-a pus deloc problema majorărilor salariale, una dintre revendicările noastre principale. De aceea se solicită în mod expres convocarea Consiliului de Administraţie, cu invitarea sindicatului, astfel încât conducerea instituţiei să primească mandat să convoace comisia de negocieri şi să asculte revendicările noastre. Până atunci vom continua cu proteste! Trebuie să continuăm, să nu cedăm! Trebuie să fim uniţi şi să-i determinăm să se implice în salvarea Poştei”, a transmis Carmen Baciu, preşedintele executiv al Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română, celor prezenţi la acţiunea de protest.

 

Salarii decente, dorinţa tuturor factorilor poştali

Cele mai dese scandări ale protestatarilor din cadrul Poştei Române au făcut referire la salarii şi la dorinţa lor de a avea cu ce îşi întreţine familia.

Aceştia au spus că, după zeci de ani de muncă, cu toate sporurile incluse, au ceva mai mult decât salariul minim pe economie şi că singura lor dorinţă ar fi ca veniturile salariale să fie echilibrate cu cele din Bucureşti, unde colegii lor, care fac aceeaşi muncă, iau cu 600-700 de lei mai mult.

„Vrem salarii la nivel european”, au strigat la un moment dat unii dintre ei, după care, realizând că e un vis imposibil, s-au mulţumit să solicite „salarii decente”.

 

20 de kilometri pe zi, cu „papuci de mort”

Imaginea poştaşului cu costum special, geantă de piele şi chipiu a dispărut de mult. Fiecare e îmbrăcat acum cu ce poate, cu haine mai mult sau mai puţin uzate, încălţaţi cu adidaşi, dar nu de firmă. Meseria de poştaş presupune multe deplasări pe jos, indiferent de vreme.

„În primul rând ne trebuie bocanci sau pantofi, în funcţie de anotimp, costumul de poştaş – pantaloni, vestă sau geacă, şapcă, geantă – echipamentul de lucru. De patru ani de zile nu am mai primit echipament de poştaş. Bocanci şi pantofi am primit, dar de proastă calitate, încât într-o săptămână de purtat deja s-au uzat”, spune un poştaş care are zilnic de mers cel puţin 11 km pe jos, pentru a duce corespondenţa.

„Sunt de carton, ca papucii mortului”, spune cu năduf un alt poştaş.

Poşta Română are 26.000 de angajaţi, iar 13.000 dintre aceştia au salariul minim pe economie. Dacă nu le vor fi luate în seamă revendicările, sindicaliştii ameninţă cu proteste de amploare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protest al factorilor poştali suceveni, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă.
 Vizualizări articol: 2744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protest al factorilor poştali suceveni, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei