Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 oct 2016 - Anul XXI, nr. 235 (6348)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Anchete interne

Medicii pasează vina şi vorbesc de o eroare de comunicare în cazul pacientului obez refuzat la internare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cazul pacientului supraponderal care a stat, miercuri, ore în şir afară, în frig, după ce medicii de la Spitalul Municipal Fălticeni au refuzat să-l interneze, în ciuda trimiterii de la Spitalul Judeţean Suceava, a stârnit foarte multe reacţii, inclusiv până la nivelul Ministerului Sănătăţii. Atât medicii de la Suceava, cât şi cei de la Fălticeni admit că în acest caz s-au făcut greşeli, însă plasează vina către ceilalţi. Pacientul, Oliver Postolachi, a fost internat în cele din urmă, miercuri seară, la Spitalul Municipal Fălticeni, însă abia după ce mai mulţi ziarişti au ajuns la faţa locului şi au început să se intereseze despre acest caz.

 

Coşmarul bărbatului diagnosticat cu obezitate morbidă

Oliver Postolachi a ajuns încă de luni la Spitalul Judeţean Suceava, unde a fost internat două zile. Bărbatul, diagnosticat cu obezitate morbidă şi ajuns la 261 de kilograme, a suferit complicaţii din cauza obezităţii. Noile diagnostice, ca efect al obezităţii, sunt ulcere varicoase, hernie ombilicală şi insuficienţă respiratorie. La Spitalul Judeţean Suceava, pacientul a fost evaluat de medicul Mihai Cristof. După două zile de internare, miercuri, acesta i-a scris bărbatului bilet de externare, cu trimitere la Spitalul Municipal Fălticeni, în vederea internării pentru tratarea ulcerelor varicoase.

Coşmarul bărbatului a început miercuri, în jurul orei 12.30, când o ambulanţă SMURD l-a transportat la Spitalul Municipal Fălticeni.

Oliver Postolachi, care locuieşte singur şi are un venit de doar 142 de lei pe lună, şi-a povestit drama: „Am ameţit, am căzut jos prin casă şi aşa am ajuns la spitalul de la Suceava. Acolo am stat până miercuri, am fost tratat bine, mi-au făcut investigaţii şi după două zile m-au trimis la spital la Fălticeni. Aici mi-au zis că nu mă primesc pentru că sunt prea mare, m-au pansat şi mi-au spus să plec acasă. M-am pus pe o bordură, cu o pătură în spate, acolo m-au lăsat”.

 

„L-am găsit stând jos, pe un cearşaf, acoperit cu o pătură”

Din faţa spitalului, bărbatul a fost luat cu o maşină de un prieten la care a apelat.

Vasile Goran, prietenul pacientului obez, a relatat: „M-a sunat miercuri, pe la 12.30, să îl iau de la spital, că nu vor să îl primească. L-am găsit stând jos, pe un cearşaf, acoperit cu o pătură. L-am luat şi l-am adus în faţa blocului, unde a stat până seara”.

 

Medic Fălticeni: „Nu aveam un pat suficient de rezistent pentru un pacient de peste 250 de kilograme”

Obez, cu problemele varicoase şi cu hernie ombilicală, bărbatul nu avea cum să ajungă în apartamentul său. Abia miercuri seară o ambulanţă SMURD de Terapie Intensivă l-a preluat pe bărbat şi l-a dus din nou la spitalul din Fălticeni, unde în cele din urmă a fost internat.

Ieri, după ce scandalul pacientului obez lăsat în drum a devenit unul la nivel naţional, medicii au început să-şi spună punctul de vedere. Interesant este că nici unul nu neagă că s-a greşit.

Medicul dermatolog Angelica Firică, de la Spitalul Municipal Fălticeni, este cea care a decis iniţial că Oliver Postolachi nu poate fi internat. Pare incredibil, însă motivul este că pacientul e prea gras.

„L-am consulat în maşina SMURD şi neavând infrastructura potrivită pentru obezitatea lui morbidă am decis să-i dau tratament acasă. I-am scris reţetă şi l-am pansat, nu aveam un pat suficient de rezistent pentru un pacient de peste 250 de kilograme”, a precizat medicul dermatolog.

 

Managerul Spitalului Fălticeni spune că a fost o eroare de comunicare a Spitalului Judeţean

În mod normal, bărbatul trebuia să ajungă pe mâna unui medic chirurg de la Fălticeni, însă acesta era, se spune acum, în operaţie.

Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni, a pasat responsabilitatea la Spitalul Judeţean Suceava: „Problema este că atunci când un spital trimite la alt spital un caz cu o particularitate, cum este cazul acesta, este normal şi firesc să fie sunat şi întrebat dacă poate gestiona cazul, dacă spitalul are capacitatea de a primi pacientul. În general transferul se face de la spitale mai mici la cele mai mari, cu posibilităţi mai mari, şi nu invers”.

În cele din urmă, după izbucnirea scandalului, pentru pacientul cu obezitate morbidă s-a găsit un pat solid, din fier, la spitalul din Fălticeni, secţia Cardiologie. 

 

Anchetă internă şi la Spitalul Judeţean Suceava

De cealaltă parte, de la Spitalul Judeţean Suceava lucrurile se văd altfel.

Medicul Mihai Ardeleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, a prezentat situaţia pacientului, subliniind că acesta a fost internat la Suceava două zile, după care a fost trimis la Fălticeni pentru că nu mai era o urgenţă şi putea fi tratat şi acolo: „El a plecat de la noi exprimându-şi acordul pentru tratament şi pentru transfer. Pacientul a mai spus că nu are nimic a reproşa îngrijirilor care i-au fost aduse la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava”.

Ce i se poate reproşa medicului de la Spitalul Judeţean care a preluat pacientul este că a decis transferul fără a se asigura că un pacient cu o asemenea greutate poate fi preluat.

Medicul Doina Ganea-Motan, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, a declarat că s-a demarat deja o anchetă internă: „Deja este în lucru o dispoziţie de la oficiul juridic, este nominalizată o comisie care va ancheta condiţiile în care s-a produs această situaţie disconfortantă pentru pacient. Trebuie să vedem cum s-au desfăşurat lucrurile la nivelul spitalului nostru şi probabil că şi cei de la Spitalul Fălticeni ar trebui să facă acelaşi lucru”.

 

DSP: Era oportună informarea între medicul care trimite bolnavul şi cel care urmează să-l primească

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis, ieri, prin intermediul directorului adjunct, medicul Cătălina Zorescu, că s-a demarat o anchetă. Aceasta a admis că era oportună comunicarea între cele două spitale, înainte de a se face transferul.

„Din păcate, legislaţia sanitară nu reglementează transferul unui pacient de la un spital superior la unul clasificat la nivel inferior, dar colegial considerăm că era oportună informarea între medicul care trimite bolnavul şi cel care urmează să-l primească, mai ales că era un caz deosebit care necesita infrastructură de spital, care nu era pregătită la momentul apariţiei acestui bolnav”, a declarat dr. Zorescu.

Pacientul a rămas internat deocamdată la Spitalul Municipal Fălticeni, pe secţia Cardiologie, însă managerul unităţii medicale, Vlad Morariu, a subliniat că pacientul va fi transferat cel mai probabil înapoi la Spitalul Judeţean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii pasează vina şi vorbesc de o eroare de comunicare în cazul pacientului obez refuzat la internare.
 Vizualizări articol: 6321 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Medicii pasează vina şi vorbesc de o eroare de comunicare în cazul pacientului obez refuzat la internare3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei