Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 sep 2016 - Anul XXI, nr. 225 (6338)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Patriarhul Antiohiei, prezent ieri la Mănăstirea Putna, la 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient a oficiat duminică, 25 septembrie, împreună cu ierarhi antiohieni şi români, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna, la 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii. La evenimentul religios de la Putna au luat parte câteva mii de credincioşi. La Sfânta Liturghie, slujbă „a recunoştinţei pentru cei 550 de ani de când aici arde candela credinţei şi a dragostei de neam”, au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Eustatie Protopsaltul” al mănăstirii.

 

Moment unic

Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşii s-au adunat cu evlavie în curtea mănăstirii, cât mai aproape de altarul în aer liber, împodobit cu icoane, cununi de brad „brăzdate” de flori naturale multicolore, unde s-a săvârşit Sfânta Liturghie. O parte dintre ei au trecut să se închine pe la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare, unde au fost depuse „candela de consacrare a bisericii şi fragmentul păstrat până astăzi din lemnul în care s-a înfipt săgeata voievodului atunci când a ales locul mănăstirii”.

Prin mulţime se aflau credincioşi care ţineau în mâini, în bătaia vântului, steaguri tricolore şi cu chipul voievodului Ştefan cel Mare. La chinonic, în timpul împărtăşirii clericilor slujitori, grupul de copii „Fiii Putnei”, condus de preotul Bogdan Negrea, a susţinut un recital de cântece religioase. Solista Alexandra Dan, membră a grupului, a interpretat două cântări religioase. Frumos îmbrăcaţi în costume populare autentice, specifice zonei, cu un repertoriu bine ales, cu glasuri ca de îngeri, copiii şi tinerii au emoţionat pe fiecare credincios în parte prin sinceritate şi puritate.

Părintele Bogdan Negrea, preot profesor la Şcoala Gimnazială „Ştefan ce Mare” din comuna Putna, ne-a spus că grupul de copii „Fiii Putnei” este forma din circa 40 de copii şi tineri. „Este un grup consacrat din anul 2012. Suntem alături de mănăstire la toate momentele importante şi, ori de câte ori suntem invitaţi, venim cu drag. Acum este un eveniment cu totul special la Putna, pentru că o astfel de vizită se petrece o dată la 40, 50 de ani. De aceea, pentru noi, putem spune că este un moment unic”, a completat părintele Bogdan Negrea.

 

Program artistic conceput special pentru aniversarea Putna 550

În timpul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient  a hirotonit un diacon (Serafim). Credincioşii au rostit împreună rugăciunile „Crezul”  sau „Simbolul credinţei” şi „Tatăl nostru”, iar, spre final, unii dintre ei s-au împărtăşit cu Sfintele Daruri. După Sfânta Liturghie, s-a desfăşurat un program artistic conceput special pentru aniversarea Putna 550, realizat de grupul vocal tradiţional „Ai lui Ştefan Noi Oşteni” al elevilor de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, format din circa 18 elevi, coordonaţi de profesorul Vasile Schipor.

„Suntem foarte bucuroşi să participăm astăzi, la această sărbătoare, aici, la Putna. Am pregătit mai multe cântece patriotice, dar şi versuri care să ajungă la inimile oamenilor. Suntem legaţi de Mănăstirea Putna. Am crescut sub streaşina Mănăstirii Putna şi venim mereu, cu drag, aici”, ne-a spus Silvia Mleşniţă, membră a grupului vocal tradiţional „Ai lui Ştefan Noi Oşteni”.

În jurul orei 17.00, a avut loc o sinaxă, o întâlnire a Părintelui Patriarh Ioan al X-lea cu obştea Mănăstirii Putna. În perioada 2008–2013, pe durata studiilor teologice în România, în obştea Mănăstirii Putna au vieţuit doi monahi din Patriarhia Antiohiei, Alexie Abboud şi Meletie Shattahi, ucenici ai Părintelui Patriarh Ioan. Aseară, studenţii de la ASCOR şi de la alte organizaţii studenţeşti şi tineri din zonă au  organizat o retragere cu torţe de pe Dealul Crucii, aflat lângă mănăstire. După ce au ajuns în incinta mănăstirii, tinerii au susţinut un program de cântări patriotice şi religioase. În această dimineaţă, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al Antiohiei şi delegaţia însoţitoare au plecat din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea: „Vă cerem, părinţilor de aici, să vă rugaţi pentru pace în Siria şi în Orientul Mijlociu”

Protosinghelul Dosoftei Dijmărescu, de la Mănăstirea Putna, a spus că Patriarhul Ioan şi-a exprimat de multe ori dorinţa de a veni şi de a cunoaşte Putna, pe când era Episcop-vicar şi apoi Mitropolit al Mitropoliei pentru Europa Occidentală a Bisericii Antiohiei, iar dorinţa i s-a împlinit acum, ca Patriarh, la împlinirea a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Din cuvântul transmis la Mănăstirea Putna de Preafericitul Părinte Ioan al X-lea reiese faptul că poporul său trăieşte o adevărată dramă, situaţie despre care Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a spus că poate fi asemuită cu „durerea pe care au trăit-o creştinii în primele veacuri”. „Preafericitul Părinte Ioan al X-lea a venit din zona cea mai fierbinte a lumii. (...) Trebuie să ne rugăm împreună şi pentru Siria, pentru a readuce pacea în acel loc”, a declarat părintele Teofan.

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient a declarat, chiar la începutul vizitei în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, că „de mai mulţi ani există o legătură duhovnicească cu părintele stareţ Melchisedec şi cu toţi părinţii obştii acestei mănăstiri. În anul 2005, Părintele Policarp de la Mănăstirea Alexandropoli din Grecia, trecut la Domnul, a venit împreună cu Părintele Melchisedec, Stareţul Mănăstirii Putna, şi ne-am bucurat de prezenţa lor în Damasc. Şi, de atunci până acum, există această legătură duhovnicească care ne uneşte împreună prin Sfântul Potir, care depăşeşte orice limbă şi orice loc. (...) Noi am venit şi, pe de o parte, aducem cu noi dragostea poporului binecredincios al Bisericii Antiohiei. Dar, pe de altă parte, aducem cu noi şi durerile acestui popor. Ştiţi foarte bine ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, în general, iar în Siria în mod deosebit. Când ne-aţi vizitat acolo, aţi văzut că poporul nostru este un popor paşnic, un popor care doreşte pacea şi nu caută nici un fel de război. De aceea, spunem mereu, dorim să se restaureze pacea în ţările noastre; ne spunem această dorinţă aici, sub binecuvântarea Maicii Domnului şi sub binecuvântarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Vă cerem, părinţilor de aici, să vă rugaţi pentru pace în Siria şi în Orientul Mijlociu.” 

Înaltele feţe bisericeşti aflate ieri la Putna au amintit în intervenţiile lor şi de „cei doi episcopi din Alep, Ioan Ibrahim şi Pavel Yazigi, care sunt răpiţi de mai mult de trei ani. Vă rugăm să vă rugaţi ca să se întoarcă şi ei, şi toţi cei care au fost răpiţi, la casele lor, cu pace şi cu sănătate”. Preoţii au îndemnat credincioşii la rugăciune, la pace, la credinţă, pentru a face faţă provocărilor acestor vremuri tulburi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhul Antiohiei, prezent ieri la Mănăstirea Putna, la 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii.
 Vizualizări articol: 3878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Patriarhul Antiohiei, prezent ieri la Mănăstirea Putna, la 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei