Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 sep 2016 - Anul XXI, nr. 213 (6326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bilanţ

Elevi din 40 de şcoli din judeţ vor studia folclorul, datorită promovării Proiectului „10 pentru folclor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Elevi din 40 de şcoli din judeţ vor studia folclorul ca obiect de studiu opţional, datorită promovării Proiectului „10 pentru folclor”, care s-a desfăşurat, în perioada 8 – 13 februarie, în 10 localităţi sucevene: municipiile Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, oraşul Dolhasca şi comunele Bosanci, Berchişeşti, Mănăstirea Humorului, Șerbăuţi, Satu Mare, Moara şi Mălini. Acest rezultat a fost anunţat vineri, 9 septembrie, de inspectorul şcolar Loredana Ceică, în cadrul Galei de premiere „10 pentru folclor”, acţiune care s-a desfăşurat la Muzeul Satului Bucovinean. Datorită campaniei „10 pentru folclor”, susţinută şi de Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, începând cu anul şcolar 2016 - 2017, 40 de şcoli din judeţ vor avea 120 de ore opţionale de folclor săptămânal. Gala „10 pentru folclor” a fost de fapt un regal de muzică şi dans popular, inserat cu premierea mai multor oameni care s-au implicat în Proiectul „10 pentru folclor”, directori de şcoli, profesori care vor preda, începând de astăzi, folclorul în şcoli, primari, susţinători ai proiectului.

 

Premiere

Prezentatoarea evenimentului de vineri a fost iniţiatoarea Proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, realizatorul emisiunii folclorice „Izvoare” de la Intermedia Suceava, care a apreciat că „rezultatele sunt impresionante pentru prima ediţie a proiectului”. Organizatorii au premiat primii 10 directori de şcoli şi profesorii care au acceptat să predea copiilor folclorul ca obiect opţional. Printre aceştia s-au numărat directoarea Școlii Generale Nr. 3 din municipiul Suceava, Sidonia Apetrei, şi profesorul Gelu Cuzic, directorul Școlii Gimnaziale Bosanci, Constantin Grosu, şi profesoara Tamara Bujorean, directorul Şcolii Gimnaziale Berchişeşti, Rahila Varvaroi, şi doi profesori ai acestei şcoli, pentru că vor fi două opţionale de folclor, Senorica Pădure şi Elena Horga, directorul Școlii Gimnaziale Șerbăuţi, Silvia Boiciuc, şi profesoara Tatiana Baciu, directorul Școlii Gimnaziale Moara, Constantin Gaube, şi profesorul Constantin Irimia, directorul Colegiului Naţional ”Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Gabriela Dorina Carp, şi profesorul Bogdan Faraon, directorul Școlii Gimnaziale ”Nicolae Labiş” din Mălini, Viorica Davidel, şi profesoara Liliana Aurica Popescu, directorul Școlii Gimnaziale Satu Mare, Georgeta Antochi, şi profesoara Daniela Lazăr, directorul Școlii Gimnaziale Mănăstirea Humorului – Poiana Micului, Petronela Moroşanu, şi profesoara Ancuţa Radu, directorul Liceului Tehnologic ”Oltea Doamna” Dolhasca, Silvia Tailup, şi profesoara Raluca Hancean. În cadrul Galei „10 pentru folclor” a fost premiat şi directorul Școlii Gimnaziale „Academician Haralambie Mihăescu” din Udeşti, Marius Constantin Golea, cel care i-a explicat primul iniţiatoarei proiectului, Mihaela Bârsan, care sunt paşii de urmat în vederea introducerii folclorului ca obiect de studiu. ”Cu domnul director de la Udeşti m-am întâlnit pe 7 ianuarie, în satul Chilişeni, şi i-am spus că mă gândesc să propun introducerea folclorului în şcoli. L-am întrebat cum trebuie să procedez pentru a pune în practică această idee. Mi-a spus că propunerile pentru opţionale urmau să se facă în perioada următoare şi, în situaţia în care găsesc susţinători, am toate şansele să introduc opţionalul chiar din anul şcolar 2016-2017. A doua zi m-am apucat de treabă, mi-am căutat parteneri şi, pe 8 februarie, aveam primele întâlniri în cadrul campaniei <10 pentru folclor>. Îi sunt recunoscătoare domnului director, pentru că mi-a dat imboldul să mă apuc imediat de treabă”, ne-a povestit Mihaela Bârsan.

 

Susţinătorii folclorului, recompensaţi

Organizatorii evenimentului nu au uitat să aducă mulţumiri şi să-i premieze pe primarii celor 10 localităţi care au intrat în proiect încă de la prima ediţie. Premii au mai primit toţi cei care au sprijinit proiectul, începând cu fostul manager al Centrului Cultural Bucovina, Viorel Varvaroi, „cel care a intuit potenţialul proiectului şi a avut curajul să îl pună în aplicare”, dar şi actualul manager al Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, „pentru că a acceptat să continue acest proiect şi şi-a afirmat public entuziasmul şi susţinerea pentru această iniţiativă, unică în România”. Premiile au fost oferite de Primăria Municipiului Suceava şi Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, la iniţiativa inspectorului şcolar general, Gheorghe Lazăr, şi au fost înmânate de inspectorul şcolar pentru arte Loredana Ceică, care a pledat în favoarea introducerii folclorului ca obiect de studiu opţional în şcolile din judeţul Suceava. ”Prin acordarea acestor premii s-a dorit recompensarea celor care au îmbrăţişat această idee şi, ulterior, au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru ca cele 10 întâlniri - spectacol să aibă şi o finalitate”, a spus Loredana Ceică.

 

Muzică, dans, voie bună

La eveniment a fost prezent şi folcloristul George Sîrbu, care a fost cooptat în proiect încă de la început, însă nu a putut participa la campanie din cauza unei intervenţii chirurgicale pe care a suferit-o chiar în săptămâna în care s-au desfăşurat cele 10 întâlniri. Cu toate acestea, în fiecare din cele 10 localităţi a trimis un mesaj prin fiica sa, Oana Sîrbu Botezat. În cadrul galei de vineri, George Sîrbu a subliniat utilitatea introducerii folclorului în şcoli şi a făcut apel public la autorităţi să sprijine proiectul pe mai departe.

Pe scena amenajată în Muzeul Satului Bucovinean au evoluat artişti consacraţi, precum Leonard Zamă, Costinel Leonte, Alexandru Havriliuc, Constantin Mândrişteanu, cărora li s-au alăturat tinerii interpreţi Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan, Andra Matei, Grigore Gherman şi Valentin Bertea. La spectacol au participat şi membrii Ansamblului Artistic ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, care au oferit momente speciale de muzică şi dans popular autentic. În aplauzele publicului iubitor de folclor, în spectacol au evoluat şi două formaţii folclorice din localităţile incluse în prima ediţie a Proiectului „10 pentru folclor”. Este vorba de Grupul folcloric Dor de la Moara, coordonat de profesorul Constantin Irimia, şi Formaţia de jocuri populare pe generaţii Berchişeşti, coordonată de profesoara Senorica Pădure.

 

„Doresc să continuăm proiectul în aceeaşi formulă şi în anii următori”

Mulţumită de finalitatea proiectului demarat la începutul acestui an, Mihaela Bârsan ne-a spus că este „răsplata cea mai frumoasă pe care o primesc anul acesta, când se fac 8 ani de când am preluat emisiunea folclorică <Izvoare>. Am sentimentul că mi-am făcut datoria faţă de publicul iubitor de folclor, răsplătindu-i astfel fidelitatea şi dragostea pe care mi le-au arătat în tot acest timp. Țin să îi mulţumesc în mod special preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a făcut eforturi deosebite pentru a ne ajuta în acest proiect. În ziua Galei <10 pentru folclor>, Ansamblul Artistic <Ciprian Porumbescu> avea spectacol în alt judeţ. Chiar şi aşa, a aranjat lucrurile în aşa fel încât întreg Ansamblul Artistic <Ciprian Porumbescu> să vină alături de noi, şi astfel să punem bazele unui proiect unic în ţară, atât ca amploare, cât şi ca finalitate”. Iniţiatoarea Proiectului „10 pentru folclor” i-a mulţumit şi primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, „care a investit mult suflet şi pasiune în această nobilă cauză. Doresc să continuăm proiectul în aceeaşi formulă şi în anii următori. Următorul pas pe care îl voi face este să solicit oficial Consiliului Judeţean Suceava să includă proiectul nostru în calendarul cultural al judeţului pentru anul 2017.  Sunt convinsă că vom putea promova proiectul la nivel naţional, deja avem o invitaţie să facem acelaşi lucru în alt judeţ. Cred că preşedintele Consiliului Judeţean Suceava ne va ajuta să facem acest lucru, date fiind rezultatele foarte bune pe care le-am obţinut încă de la prima ediţie”.

Gala de premiere „10 pentru folclor” a fost organizată de Televiziunea Intermedia şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ - Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, primăriile din localităţile în care s-a desfăşurat Proiectul „10 pentru folclor”, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al municipiului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi din 40 de şcoli din judeţ vor studia folclorul, datorită promovării Proiectului „10 pentru folclor”.
 Vizualizări articol: 3483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Elevi din 40 de şcoli din judeţ vor studia folclorul, datorită promovării Proiectului „10 pentru folclor”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos pentru iarnă cu gogoşari şi mere Este savuros, acrişor şi dulce simultan, are o culoare portocalie superbă şi este un preparat foarte versatil. În mai puţin de o oră putem pregăti o cantitate impresionantă (8-10 litri), cu minimă cheltuială. Și peste toate, devine tot mai... Citeşte