Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 sep 2016 - Anul XXI, nr. 210 (6323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Exasperaţi de promisiuni neonorate

Peste 50 de mineri din exploatarea de uraniu de la Crucea au protestat ieri în faţa Prefecturii Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 50 de mineri de la exploatarea de uraniu de la Crucea au protestat, ieri, în faţa Prefecturii Suceava cerând demisia conducerii Companiei Naţionale a Uraniului şi a sucursalei acesteia din Suceava. Minerii acuză conducerea companiei că duce intenţionat spre faliment activitatea de exploatare a uraniului şi îi lasă fără slujbe, asta deşi în mai multe rânduri le-a promis că le va rezolva problemele printr-un program de restructurare aplicat la Crucea. Ortacii protestatari au arătat că având în vedere caracterul strategic al activităţii de exploatare a uraniului, mina de la Crucea-Botuşana este un ”furnizor captiv” deoarece nu poate vinde marfa pe care o produce decât către două entităţi - centrala nucleară de la Cernavodă şi la rezervele de stat. Contractul cu centrala de la Cernavodă a fost reziliat la sfârşitul anului trecut, iar la rezerva de stat nu a fost achiziţionat nici un gram din minereul scos din decembrie 2015 încoace. ”Nu ne putem vinde marfa. 67 de tone de combustibil nuclear stau şi se oxidează pe platforma de la Feldioara. Cu Cernavodă au reziliat contractul, rezervele statului nu mai iau, tot ce am scos din decembrie până acum stă pe platformă şi în vagoane în staţie la Argestru. Noi nu avem voie să ieşim cu marfa pe piaţa mondială la vânzare, putem vinde doar la cei doi cumpărători, care n-o iau, stăm cu ea pe stoc. Avem deja datorii de 260 de milioane de lei, vor să ne bage în insolvenţă, să închidă mina şi apoi să dea uraniul în contul datoriei”, a strigat exasperat minerul Dumitru Moglan.

Altul, Gavril Dumbravă, a spus că avansul la salariu, care trebuia plătit în data de 22 august, nu le-a fost achitat minerilor nici acum. ”Acum ne-au spus că ne vor da câte 350 de lei, din cei 1.500, cât are salariu un miner cu 15 ani vechime, cum sunt eu. Ce să facem cu 350 de lei?! Încep copiii şcoala, nu avem ce pune pe masă. Sunt mineri care intră în schimb cu două mere. Atâta au de mâncare. Sindicatele nu ne sprijină, şi-au dat mâna cu ei, cu cei din conducere”, a spus Gavril Dumbravă.

 

Cu banii daţi de stat pentru antidot la radiaţii în ziua de muncă un miner nu-şi poate cumpăra nici măcar o pizza

De cinci luni, minerii nu au mai primit nici alimentele care li se dau pentru zilele în care sunt la muncă, pe post de antidot la radiaţii. Suma alocată pentru hrana pe care ar trebui să o primească pentru a face faţă mediului din subteran este de 10 lei/zi, valoare nemodificată de şapte ani. De aceşti bani un miner care a muncit în cele 21-22 de zile lucrătoare primeşte la sfârşitul lunii un pachet cu 4 kg pulpe de pui, 2 kg cotlet de porc, 3 kg pulpă de porc, 4 kg zahăr, 2 kg făină şi 3 litri de ulei. În zona minieră Crucea, în peste 80% dintre familii minerul este singurul salariat din casă. 

În ciuda condiţiilor grele şi periculoase în care lucrează, a salariilor mici şi a valorii ”antidotului” stabilită de-a dreptul în batjocură, minerii vor să muncească în continuare şi cer Guvernului să nu-i transforme în cerşetori. ”Salvaţi uraniul României”, ”Nu vrem milă, nu cerem ajutoare, vrem să muncim”, ”Avem licenţă de exploatare până în 2020” au scandat ieri minerii în faţa Prefecturii.

Doar că responsabilii din Ministerul Economiei nu au urechi să-i audă. În discursurile de ieri, unul dintre inginerii protestatari, Petru Totescu, a făcut de mai multe ori trimitere la Facebook, în referirile la sursa de la care află poziţia ministerului faţă de problemele din industria uraniului. Întrebat dacă aceasta este modalitatea prin care responsabilii de la Bucureşti asigură comunicarea cu minerii, el a răspuns că da. Liderii sindicali sunt greu de găsit la telefon, astfel că ortacii ar trebui să-şi deschidă cont pe Facebook dacă vor să afle ce-i aşteaptă.

 

Minerii s-au săturat de scrisori, promisiuni şi mesaje de împăcare

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Constantin Harasim, a coborât ieri din birou pentru a sta de vorbă cu minerii şi le-a dat dreptate în revendicările lor. ”Îmi doresc ca problemele dvs. să fie rezolvate şi să vă primiţi drepturile pentru care aţi primit asigurări că vi se vor acorda”, a spus prefectul, care le-a garantat oamenilor că va trimite la Ministerul Economiei o scrisoare cu problemele ridicate de ei. ”Cu o scrisoare nu merge, domnule prefect. Asta nu înseamnă implicare. Mergeţi personal şi spuneţi-le ce e aici”, a spus un miner. ”Aţi luat-o în glumă. La Bucureşti ştiu de 8 luni ce probleme avem, nu de scrisori avem nevoie”, a spus altul, care i-a arătat prefectului câteva zeci de lei pe care îi avea în buzunar, precizând că sunt toţi banii de care dispune. ”Dumneavoastră puteţi trăi cu banii ăştia?”, a mai întrebat el. Minerii afirmă că un plan de restructurare viabil ar însemna reducerea personalului TESA, arătând că, dintre cei circa 500 de angajaţi care mai sunt la Crucea, în subteran lucrează mai puţin de 280.

În ciuda protestului de ieri, activitatea la exploatarea Crucea-Botuşana nu a fost sistată, la manifestaţie venind mineri aflaţi în concediu sau în zi liberă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 50 de mineri din exploatarea de uraniu de la Crucea au protestat ieri în faţa Prefecturii Suceava.
 Vizualizări articol: 2014 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 50 de mineri din exploatarea de uraniu de la Crucea au protestat ieri în faţa Prefecturii Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei