Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 iul 2016 - Anul XXI, nr. 152 (6265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Mobilizare

Peste 200 de salvatori şi-au testat pregătirea în cazul unui dezastru, în centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 200 de salvatori şi 35 de autospeciale de pompieri, poliţie, jandarmi, ambulanţe şi protecţie civilă au luat parte la un amplu exerciţiu care a verificat capacitatea de intervenţie în cazul unei situaţii majore de urgenţă. Mobilizarea a avut loc joi dimineaţă, în centrul municipiului Suceava, iar acţiunea face parte dintr-un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema „Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Suceava, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă <Bucovina> al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea, evacuarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un cutremur de pământ”.

Cutremurul a fost simulat la ora 11.00, cu un vuiet asurzitor produs în zona centrală a oraşului. Mai multe persoane au rămas blocate în interiorul sălii de spectacole din Casa de Cultură, unde a izbucnit şi un incendiu în timpul cutremurului. În urma apelului făcut, toate echipele de intervenţie s-au mobilizat pentru salvarea persoanelor surprinse de cataclism. Prefectul judeţului a ordonat punerea în aplicare a planului roşu de intervenţie, activat în cazul unui număr mare de victime. Peste 200 de pompieri, poliţişti, jandarmi, personal al ambulanţelor, vânători de munte, salvamontişti şi angajaţi ai serviciilor voluntare au intervenit cu 35 de autospeciale pentru salvarea celor surprinşi de cutremur în interiorul Casei de Cultură.

În zona înconjurătoare a fost afectată şi parcarea subterană din imediata apropiere, unde mai mulţi oameni au rămas blocaţi. Rând pe rând victimele surprinse în interiorul sălii de spectacol au fost scoase afară de salvatori şi transportate în Punctul de Prim Ajutor, unde personalul specializat le-a acordat îngrijiri medicale. Spectaculoasă a fost intervenţia salvamontiştilor şi militarilor Unităţii Militare de Vânători de Munte din Vatra Dornei, care au coborât în rapel răniţii de pe acoperişul Casei de Cultură.

 

Exerciţiul a fost apreciat de privitori şi de organizatori ca fiind o reuşită

Întreaga desfăşurare de forţe din centrul Sucevei a fost urmărită cu interes de mulţi privitori, care au apreciat viteza de intervenţie şi modul spectaculos de organizare a exerciţiului. Alte două mesaje anunţau pe rând un accident de circulaţie cu persoane încarcerate produs pe podul de peste râul Suceava din zona Bazarului şi descoperirea unor elemente de muniţie rămasă neexplodată, pe un şantier din apropierea BCR, în zona centrală a oraşului.

La un moment dat, în toiul intervenţiilor, anunţarea unui accident de circulaţie în faţa Prefecturii a îndreptat privirile celor adunaţi într-acolo. Cei aflaţi pe margine au avut cuvinte de laudă la adresa intervenţiei de salvare: „Un exerciţiu folositor, util pentru toţi în caz de calamitate. Ar trebui să ne prindă pregătiţi şi ar fi bine să se facă mai des. Intervenţia a fost rapidă, bănuiesc că timpii au fost cei corespunzători, da, chiar un exerciţiu reuşit. Să dea Dumnezeu să nu ne confruntăm cu ceva real”, ne-a transmis Dana Coca. „Băieţii văd că sunt bine pregătiţi, e fiecare la locul lui şi ştie ce are de făcut”, a rămas impresionat Cătălin Aconstantinesei.

 

Bilanţul acţiunii de simulare a fost apreciat de autorităţile locale şi organizatori

Exerciţiul a fost coordonat de generalul de brigadă Ion Burlui, inspector-şef al ISU „Bucovina” Suceava şi comandantul operaţiunii de salvare, la acţiune participând prefectul Constantin Harasim şi primarul municipiului, Ion Lungu. „Avem nevoie de aceste simulări.Acesta e un exerciţiu, dar într-o situaţie reală se poate acţiona oricând urmând paşii de astăzi. Simularea ne poate arăta eventualele disfuncţii care pot apărea în timpul intervenţiei”, a fost părerea prefectului de Suceava, Constantin Harasim.

Primăria municipiului Suceava a fost implicată în acest exerciţiu prin participarea Serviciului de Protecţie Civilă. „Principala obligaţie a acestui serviciu al primăriei a fost de a alarma populaţia, de a ajuta la evacuarea răniţilor, transportarea victimelor. Eu sunt mulţumit de ceea ce văd, cred că este un exerciţiu util şi cred că am putea face faţă în cazul unei situaţii reale”, este declaraţia făcută de primarul Sucevei, Ion Lungu.

Bilanţul acţiunii a fost întocmit la finalul exerciţiului, care a fost aplaudat de toţi cei prezenţi în piaţa centrală a oraşului. Generalul de brigadă Ion Burlui a încheiat spunând: „Scopurile pe care noi ni le-am propus au vizat pregătirea forţelor de intervenţie, atât forţele proprii, cât şi forţele cu care cooperăm. Am vrut să verificăm fluenţa comunicării pe canalele de comunicaţii folosite pe timpul intervenţiei. Nu întâmplător am convocat în această locaţie inclusiv Centrul Mobil de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, care este cantonat la Iaşi. În cazul unui seism de asemenea amploare trebuie să ne gândim că toate sistemele de comunicaţie cad şi atunci vorbim doar prin satelit. Sunt mulţumit de modul în care s-a intervenit, atât forţele noastre, cât şi forţele cu care am cooperat, şi în tot ce am făcut ne-am gândit la cetăţeni.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 200 de salvatori şi-au testat pregătirea în cazul unui dezastru, în centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 1425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 200 de salvatori şi-au testat pregătirea în cazul unui dezastru, în centrul Sucevei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei