Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iun 2016 - Anul XXI, nr. 146 (6259)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Extindere

Campus şcolar în valoare de 8 milioane de euro, inaugurat la Vicovu de Sus, la cel mai mare liceu din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Una dintre cele mai mari investiţii din educaţie din Regiunea Nord-Est a fost inaugurată ieri, la Vicovu de Sus. Este vorba despre un campus şcolar în valoare de 8 milioane de euro, aparţinând Liceului „Ion Nistor” Vicovu de Sus, investiţie ce a fost finalizată într-un timp record de doar 18 luni. A fost un pariu al constructorului, Con Bucovina, de a duce la bun sfârşit în doar un an şi jumătate o lucrare amplă, începută tocmai în urmă cu opt ani.

Infrastructura liceului din Vicovu de Sus, cea mai mare unitate de învăţământ din judeţul Suceava, cu peste 2.300 de elevi înscrişi, s-a îmbogăţit cu un nou corp de şcoală cu 10 săli de clasă, două laboratoare şi bibliotecă, dar şi cu un internat cu 100 de locuri, o cantină, 10 garsoniere pentru profesori, o centrală termică, un atelier pentru practica elevilor şi un teren de sport.

Beneficiari ai acestei investiţii nu sunt numai elevii şi părinţii din Vicovu de Sus, ci şi din împrejurimi, respectiv din Vicovu de Jos, Bilca, Putna, Straja, Brodina, Ulma.

„Este un moment de răscruce în evoluţia învăţământului liceal din Vicovu de Sus”, a mărturisit Angelo Cătălin Bărbuţă, directorul liceului, în cadrul ceremoniei de inaugurare de joi, 23 iunie.

Acesta a arătat că în decembrie 2014, după aprobarea proiectului, cei mai mulţi s-au arătat sceptici în ceea ce priveşte realizarea lucrărilor într-un timp atât de scurt, adăugând că, de atunci, constructorii au lucrat într-un ritm alert, respectând graficul de desfăşurare a lucrării.

„Acest campus aduce plus valoare întregii zone Vicov. Sperăm ca cei 2.300 de elevi să aprecieze din plin toate eforturile care s-au făcut pentru a asigura cele mai bune condiţii de studiu şi educaţie”, a mai completat Bărbuţă, care a mulţumit edilului oraşului, Gheorghe Schipor, pentru sprijinul acordat şcolii.

 

Festivitatea de inaugurare

Evenimentul de inaugurare de joi a debutat cu slujba de sfinţire oficiată de un sobor de zece preoţi, în frunte cu Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, care a menţionat că îşi doreşte ca patronul spiritual al noului campus să fie Ioan Teologul.

Inspectoratul Şcolar Suceava a fost reprezentat de şeful instituţiei, Gheorghe Lazăr, acesta mulţumind constructorilor şi conducerii şcolii pentru eforturile făcute pentru a asigura o bună bază materială elevilor liceului.

La rândul său, edilul oraşului, Gheorghe Schipor, a punctat faptul că din costul total al investiţiei de 34.519.693 de lei, 3.353.253 au fost asiguraţi de Guvern şi 9.241.000 de primăria oraşului, restul fiind fonduri europene. Gheorghe Schipor a mai arătat că acordă o deosebită atenţiei educaţiei, motiv pentru care a încercat să asigure cele mai bune condiţii de învăţământ elevilor şi profesorilor.

 

Proiect început în 2008, abandonat un an mai târziu şi finalizat în 2016

Având drept principal argument lipsa spaţiilor suficiente pentru desfăşurarea activităţilor didactice, în 2007 a fost aprobat proiectul de reabilitare şi extindere a liceului din Vicovu de Sus. Proiectarea a fost realizată de firma Proteus, execuţia lucrărilor revenind în sarcina firmei Con Bucovina.

Lucrările au fost demarate în 2008 şi au constat în reabilitarea a două corpuri de clădire din campusul 1, construcţia centralei termice, lucrări de extindere.

Gavril Moldovicean, directorul tehnic al firmei Con Bucovina, a explicat că în 2009, în urma întreruperii finanţării, lucrările au fost sistate.

Ulterior proiectul a fost depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, iar la finele anului 2014 a fost aprobat proiectul prin care era finanţată continuarea lucrărilor la campusul liceului din Vicovu de Sus.

Gavril Moldovicean a explicat că întreg proiectul a fost structurat pe patru componente – reabilitarea unor clădiri din primul campus al instituţiei şi construirea sălii de sport, reabilitarea şcolii primare din oraş, şcoală care ulterior a fost construită de la zero şi finalizată în patru luni de zile, reabilitarea grădiniţei arondate Liceului „Ion Nistor” şi construirea noului campus şcolar.

„Din ianuarie am început cu circa 50 de lucrători pe şantier, iar spre toamnă, au fost perioade în care am ajuns şi la 250 de muncitori. Într-adevăr a fost un pariu personal şi al firmei că putem realiza această lucrare în timp record. Am demonstrat că se poate. Dacă este bunăvoinţă atât din partea beneficiarului, cât şi din partea constructorului, se pot realiza lucruri frumoase şi în timp scurt. Am lucrat cu firme de specialitate, pentru inox, pentru tâmplărie, pentru iluminat, pentru pavat, firme din Suceava”, a punctat reprezentantul Con Bucovina.

 

Reprezentanţii şcolii vor să acceseze un alt proiect pentru dotarea campusului

Cu toate că lucrările la campus s-au finalizat, greul nu s-a terminat pentru reprezentanţii şcolii din Vicovu de Sus. Pentru noul campus sunt necesare alte investiţii pentru dotarea acestuia: mobilier pentru sălile de clasă, pentru laboratoare, pentru internat, cantină şi atelier. De asemenea, este nevoie de o suplimentare a statului de funcţii în vederea bunei desfăşurări a activităţii din campus. Aceste investiţii sunt necesare pentru ca investiţia să fie 100% funcţională, în acest sens, reprezentanţii şcolii dorind să acceseze ale fonduri europene. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campus şcolar în valoare de 8 milioane de euro, inaugurat la Vicovu de Sus, la cel mai mare liceu din judeţ.
 Vizualizări articol: 12808 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 6 voturi
Campus şcolar în valoare de 8 milioane de euro, inaugurat la Vicovu de Sus, la cel mai mare liceu din judeţ3.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Spumă de căpșuni (fără frișcă)               Este un desert rapid, ușor, răcoritor și foarte gustos. Dar poate cea mai mare calitate a acestui preparat este versatilitatea sa – poate deveni repede o spumă... Citeşte