Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iun 2016 - Anul XXI, nr. 143 (6256)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Coşmar

Ploile au făcut ravagii în judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Oraşul Gura Humorului a fost lovit în plin de viiturile de pe pârâul Voroneţ şi râul Moldova după ruperile de nori de duminică după-amiază. Mai multe persoane aflate în zonă au postat pe reţelele de socializare filme în care s-a putut vedea dezastrul provocat de ape, atât în parcul de agrement Ariniş, în special în zona pârtiei de schi Şoimul, cât şi în cartierul Voroneţ, acolo unde apele au inundat gospodării şi unităţi turistice sau au distrus mai multe construcţii. Imaginile filmate în timpul inundaţiilor arată pe deplin dimensiunile dezastrului provocat de apele crescute ale pârâului Voroneţ şi ale afluenţilor acestuia. Martorii de la faţa locului au declarat că apele au crescut chiar şi cu cinci metri şi au măturat tot ce le-a stat în cale, de la animale, maşini, rulote, copaci sau stâlpi de electricitate.

 

O femeie care locuia într-o anexă a unui fost gater este dată dispărută

Astfel, locuitorii şi turiştii aflaţi în cartierul Voroneţ din Gura Humorului, dar şi cei din alte zone ale acestui oraş au trecut de duminică după-amiază şi până în noapte prin adevărate momente de coşmar. Potrivit prefectului judeţului Suceava, Constantin Harasim, singura victimă ar fi o femeie în vârstă de 56 de ani, din Gura Humorului, care a fost dată dispărută după inundaţii. Constantin Harasim a spus că femeia locuia într-o anexă a unui fost gater din zona Voroneţ şi nimeni nu a mai văzut-o după viiturile de duminică. „Nimeni nu a văzut dacă au luat-o apele, dar în urma verificărilor făcute la faţa locului, în proporţie de 90% a fost luată de viituri”, a menţionat Harasim.

La rândul său, şeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, a spus duminică seară că după acest potop au fost inundate mai multe gospodării din Gura Humorului, evaluarea pagubelor urmând să se facă imediat după retragerea apelor. „Ceea ce s-a întâmplat a fost o continuare a ceea ce a fost sâmbătă pe zona Rădăuţi. Acum s-a întâmplat pe zona Humor. Nu ştiu dacă a fost mai mare în intensitate sau mai mică, dar consecinţele sunt destul de grave pentru că vorbim despre Voroneţ, Humor, dar şi de Frasin şi Mănăstirea Humorului”, a spus Burlui.

 

„În zece minute totul s-a transformat în calvar”

La scurt timp după ce gospodăria i-a fost inundată, o femeie din zona Voroneţ, Laura Vatafu, ne-a declarat că dezastrul de duminică a fost cu mult mai mare decât cel din 2006, când pârâul Voroneţ s-a transformat practic într-un fluviu şi a provocat pagube însemnate. „A fost un dezastru de moment. Ne uitam cum sub ochii noştri în zece minute totul s-a transformat în calvar. Apa a venit dintr-odată mare. Vuietul ne-a scos afară şi când am ieşit am văzut potopul. A fost mult mai rău decât în 2006”, a spus femeia.

Un bărbat care locuieşte în zona Voroneţ a spus că era la serviciu când apele i-au inundat gospodăria, iar când s-a întors acasă totul era distrus. „Când am venit, asta am găsit. E distrus totul. Apa a intrat în casă, iar din curte a luat totul. A fost prăpăd. Asta este. Natura. Nu avem ce face”, a spus omul.

 

Maşini luate de ape şi turişti evacuaţi pe tiroliană de pompieri

Mai mulţi turişti aflaţi în vacanţa de Rusalii care s-au cazat la pensiunile sau casele de vacanţă aflate mai sus de Mănăstirea Voroneţ s-au trezit cu maşinile luate de ape, în timp ce alţii au fost izolaţi, fiind necesară intervenţia echipelor de pompieri pentru salvarea lor. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, plt. Alin Găleată, a declarat ieri că pompierii militari au intervenit pentru evacuarea mai multor persoane, care erau cazate la cinci case de vacanţă, fiind izolate din cauza unor podeţe avariate. „Salvatorii au consolidat trecerile şi au evacuat 30 de persoane. După consolidarea căilor de acces, alţi 58 de turişti au rămas la pensiuni şi nu a mai fost necesară evacuarea lor”, a spus Alin Găleată. Tot duminică, mai mulţi turişti veniţi cu rulotele în zona schitului de la Voroneţ s-au salvat cu greu din faţa puhoiului. Turiştii au reuşit în ultimul ceas să fugă împreună cu familiile în maşinile cu care au venit, însă rulotele rămase în urmă au fost luate de viitură şi aruncate într-o pădurice aflată la câteva zeci de metri.

Şeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, a declarat duminică seară că numai de la o pensiune au fost evacuaţi 21 de turişti. Din cauza condiţiilor dificile, cea mai mare parte a acestor turişti au fost evacuaţi cu ajutorul unei tiroliene, fiind transportaţi pe cablu până au ajuns în siguranţă. Ion Burlui a spus că o femeie însărcinată a fost transportată pe targă. În acelaşi timp, un turist care trebuia să ajungă ieri la dializă a fost dus duminică într-o zonă sigură şi transportat ulterior la tratament. Burlui a subliniat că intervenţia pompierilor, a jandarmilor, dar şi a membrilor comisiilor locale pentru situaţii de urgenţă pentru evacuarea turiştilor a fost extrem de dificilă, având în vedere nivelul crescut şi forţa apei.

Tot duminică după-amiază, aluviunile aduse de râul Moldova au umplut până la refuz zona administrativă a pârtiei Şoimul din complexul Ariniş cu buşteni de mari dimensiuni, în timp ce inundaţiile au cuprins întregul platou de jos al pârtiei. Apele crescute ale râului Moldova au inundat şi subsolul clădirii în care se află piscina acoperită din parcul Ariniş.

 

Turiştii izolaţi şi-au lăsat maşinile şi au pornit pe jos spre Voroneţ

În cursul zilei de ieri, zonele afectate de inundaţii arătau ca după un adevărat dezastru, tone de buşteni şi copaci întregi fiind rămaşi pe malurile pârâului Voroneţ şi ale râului Moldova. Mai mult, pe marginea pârâului Voroneţ sau în albia acestuia se aflau, la vedere, cel puţin trei maşini distruse complet după ce au fost luate de viituri. Neoficial, potrivit spuselor şefului ISU Suceava, cel puţin cinci maşini ar fi fost luate de viituri. De asemenea, apele au distrus cel puţin nouă podeţe în zona cu pensiuni şi case de vacanţă aflată mai sus de mănăstire, iar drumul forestier a fost distrus pe o porţiune de câteva zeci de metri, făcând imposibilă trecerea maşinilor. După spaima trasă duminică după-amiază şi până noaptea târziu, turiştii rămaşi în pensiuni s-au văzut nevoiţi să-şi abandoneze maşinile cu care au venit şi să pornească pe jos către Voroneţ, de unde au fost preluaţi de prieteni sau de membri ai familiei şi transportaţi către locuinţe. Prefectul Constantin Harasim ne-a declarat ieri că deja în zona Voroneţ se intervine cu utilaje pentru a se crea un vad în apele pârâului prin care să treacă maşinile rămase în zonele izolate.

Până la remedierea problemelor, proprietarii de pensiuni din zonă rămân însă cu pagubele provocate de inundaţii. Este şi cazul lui Daniel Ciuca, pe care l-am găsit ieri împreună cu familia încercând să mai recupereze ceva din ce a rămas în urma puhoiului. Daniel Ciuca ne-a spus că apa care a ajuns în curtea pensiunii sale şi în clădire avea aproape un metru şi jumătate, distrugând sau afectând tot ceea ce era în interior. Acesta a mai spus că, din fericire, turiştii aflaţi în pensiune au reuşit să scoată maşinile din curte, după care s-au refugiat la etajul clădirii până la sosirea echipelor de intervenţie. „Apa a venit mare şi pe pârâu, şi de pe versanţi, a intrat în pensiune şi a inundat tot ce era în zonă. Turiştii au reuşit să se refugieze la etajul unu şi au rămas acolo până au venit pompierii”, a spus Daniel Ciuca.

Acesta a mai povestit că mai puţin norocoşi au fost cei care au venit la iarbă verde sau cu corturile în apropierea pensiunii sale. „Aici era plin de rulote şi maşini aduse de apă”, a afirmat Daniel Ciuca, arătând spre o mică pădurice aflată la câţiva metri de curtea pensiunii sale.

Pe locul indicat de proprietarul pensiunii se mai afla încă o familie din Botoşani, cu un copil mic, care a venit cu rulota pentru a petrece câteva zile la munte. Bărbatul, Marius Loghin, ne-a spus că a reuşit să-şi scoată familia din calea puhoiului în ultima secundă. „Aseară (n.r. - duminică seara), în jurul orei 19:00, am auzit o vuitură puternică şi am ieşit afară. Chiar i-am spus soţiei că văd un copac pe apă. Cred că avea peste 50 la oră la vale. Şi i-am spus să fugim că vine apa şi am scos maşina la drum, iar în spatele meu a venit apa. Rulota a rămas şi a mutat-o apa. Norocul meu a fost că mi-a mutat-o între copaci”, a spus Marius Loghin. Acesta a revenit ieri împreună cu întreaga familie pentru a-şi recupera rulota şi, cum singur a declarat, scurta vacanţă la munte s-a transformat în muncă pentru a curăţa şi a recupera bunurile pe care le avea.

Nu la fel de norocos a fost un alt turist care a venit în zona Voroneţ cu rulota. Un film postat pe o reţea de socializare arată cum o rulotă a fost luată pur şi simplu de viitură, dar şi cum a fost distrusă complet după ce s-a lovit de un podeţ.

 

Pompierii au intervenit pentru transporta o femeie cu fiica ei la medic şi pentru a debloca DN 17 pe raza oraşului Gura Humorului

ISU Suceava a mai informat ieri că o altă intervenţie de salvare a avut loc duminică în cartierul Bogdăneasa, din Gura Humorului, unde o mamă cu fiica sa, care erau programate la medic, au fost trecute pe o punte de acces consolidată cu ajutorul pompierilor militari. De asemenea, pompierii militari au intervenit duminică, în jurul orei 23:30, pentru deblocarea DN 17 pe raza oraşului Gura Humorului, acesta fiind acoperit de aluviunile de pe versanţi. În aproximativ jumătate de oră, militarii au îndepărtat toate resturile aduse de viituri pe carosabil şi au redat traficului drumul ce leagă Moldova de Ardeal.

Nu în ultimul rând, prefectul Constantin Harasim a spus că două comisii vor începe de astăzi evaluarea pagubelor din zona Voroneţ. Tot ieri, primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, ne-a declarat că ploile abundente de duminică au afectat aproape toate zonele oraşului. Marius Ursaciuc a subliniat că atât utilajele primăriei, cât şi cele ale mai multor firme care au sărit în ajutor au intervenit imediat pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor. Acesta a precizat că se intervine cu prioritate în zona Voroneţ, acolo unde turiştii şi-au abandonat maşinile, existând şanse ca până joi aceştia să şi le poată recupera.

 

Probleme mari şi în zona Rădăuţi: Case inundate şi oameni izolaţi între ape

Cantităţile foarte mari de precipitaţii căzute la finele săptămânii trecute, venite în condiţiile în care cursurile de apă erau deja la limita de pericol din cauza numeroaselor ploi din ultima perioadă, au provocat probleme majore în mai multe localităţi din judeţul Suceava. Problemele au început din a doua parte a zilei de sâmbătă, în comunele din zona Rădăuţi, după care, duminică noapte, s-au mutat în zona Gura Humorului. Evaluarea pagubelor era ieri încă la început, dimensiunile dezastrului urmând a fi mai clare în următoarele zile.

Pagube sunt şi în agricultură, atât din cauza apei revărsate, cât şi din cauza grindinei căzute în multe localităţi sâmbătă după-amiază. 

 

Peste 120 de oameni au intervenit sâmbătă în mai multe localităţi

Încă de la prima oră a dimineţii de sâmbătă, în urma avertizărilor de fenomene meteo periculoase, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava s-a activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei. Din acest centru au făcut parte pompieri, poliţişti, jandarmi, angajaţi ai Prefecturii Suceava şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava. 

Apelurile la 112 prin care se cerea ajutor au început de sâmbătă, de la ora 14.15. S-a intervenit în Suceava, Siret, Rădăuţi, Gura Humorului, Frasin, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Valea Moldovei, Muşeniţa, Vicovu de Jos, Frătăuţii Noi, Şcheia şi Brodina. 

Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni, a declarat:“73 de pompieri salvatori, cu 39 de autospeciale, sprijiniţi de poliţişti, jandarmi, lucrători ai serviciilor voluntare şi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. În total, 127 de persoane, cu 65 mijloace de intervenţie, au intervenit în diferite situaţii, de monitorizare, evacuare apă şi salvare sau evacuare persoane”.

 

Probleme mari la Horodnic de Jos

Problemele s-au concentrat în localităţi limitrofe municipiului Rădăuţi.

De departe, cele mai serioase probleme au fost în comunele vecine Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus, cu precizarea că în cazul primei localităţi pagubele sunt cele mai mari.

Generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, a explicat că apa din două pâraie a rupt două podeţe care au blocat un pod din aval. În scurt timp cursul de apă, foarte ridicat de altfel, s-a îndreptat spre casele oamenilor. Apa s-a revărsat în aproximativ 80 de gospodării. Apa şi mâlul au inundat curţi, anexe, terenuri agricole, însă, cel mai grav, au intrat şi în case. Din datele preliminare adunate ieri de cele două comisii de evaluare constituite de Prefectura Suceava rezultă că 26 de case din Horodnic de Jos sunt afectate de apele revărsate.

Tot în comuna Horodnic de Jos, sâmbătă seară, pompierii militari au avut o misiune complicată, patru persoane rămânând blocate în propria gospodărie, printre ape. Cele patru persoane au fost evacuate de pompieri şi au fost mutate temporar la rude, în locuri sigure. 

Sâmbătă noapte, pompieri au rămas la Horodnic şi au verificat fiecare locuinţă, pentru a se asigura că nu mai sunt persoane în pericol.

Concluzia de a doua zi a fost că nu s-au înregistrat victime omeneşti şi nici persoane care să rămână izolate perioade lungi de timp între ape.

„Zonele critice au fost în permanent monitorizate pe tot parcursul nopţii, urmând ca în perioada următoare comisii mixte să se deplaseze în teren şi, împreună cu autorităţile locale, să evalueze pagubele generate de inundaţii”, a mai declarat plutonierul adjutant Alin Găleată.

 

Şapte oameni au rămas blocaţi în mijlocul râului Suceava

O situaţie mai deosebită a fost la Vicovu de Sus, unde, duminică, în jurul orei 11.30, localnicii au anunţat că mai multe persoane sunt izolate în mijlocul râului Suceava. Pompierii de la Garda de Intervenţie Vicovu de Sus au găsit şapte persoane, printre care şi un copil, care au încercat să traverseze râul Suceava cu o căruţă, însă calul nu a putut face faţă curentului puternic şi debitului ridicat. Căruţa a fost luată de ape, iar animalul şi oamenii au reuşit să ajungă pe o insuliţă. De aici, au fost ajutaţi să iasă din zona periculoasă de echipajul de pompieri.

 

18 localităţi afectate. 30 de case inundate

Din primele date centralizate la Prefectura Suceava, 18 localităţi din judeţ au fost afectate de ploile căzute la finele săptămânii. Dacă în unele comune problemele au însemnat doar rămânerea caselor fără energie electrică, în altele au fost inundate curţi şi case. Au fost inundate drumuri, au fost distruse terenuri agricole şi au pierit păsări şi animale. 

Cele două comisii convocate de Prefectura Suceava care au început ieri evaluarea pagubelor aveau date despre 30 de case afectate de inundaţii, plus multe, mult mai multe anexe. Din cele 30 de case în care a intrat apa, 26 sunt în Horodnic de Jos. De precizat că datele fac referire la localităţile afectate sâmbătă, cele de duminică urmând a fi evaluate de alte comisii în cursul zilei de astăzi.

 

Potop din cer - 72 de litri/mp, pericol de inundaţii şi intervenţii SGA în zonele de risc

A plouat cu găleata. Precipitaţiile înregistrate sâmbătă şi duminică pe teritoriul judeţului Suceava, cumulate cu scurgerile însemnate de pe versanţi, au condus la creşteri importante de debite pe cursurile de apă din judeţul Suceava, înregistrându-se depăşiri ale cotelor de apărare. Cantitatea maximă de precipitaţii înregistrată în cursul zilei de duminică, 19 iunie, a fost de 72 litri/metru pătrat la staţia hidrometrică Gura Humorului – aproape cât ar fi trebuit să plouă într-o lună de zile. Drept urmare, au fost depăşite cotele de apărare la următoarele staţii hidrometrice: pârâul Suha la SH (staţia hidrometrică) Stulpicani, râul Bistriţa la SH Cârlibaba, râul Cârlibaba la SH Cârlibaba, râul Moldova la SH Fundu Moldovei, la SH Prisaca Dornei, la SH Gura Humorului, pârâul Tomnatic la SH Dragoiasa, pârâul Bancu la SH Coşna, râul Dorna la SH Dorna Candreni, pârâul Dornişoara la SH Poiana Stampei.

Cote de inundaţie (CI) au fost înregistrate pe râul Moldoviţa la SH Dragoşa, pe râul Tesna la SH Coşna şi pe râul Bistriţa, la SH Dorna Giumalău.

În cursul nopţii de duminică spre luni, precum şi în cursul zilei de luni, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a desfăşurat o serie de intervenţii pentru limitarea efectelor fenomenelor periculoase.

În seara de 19 iunie, în comuna Stulpicani, muncitorii de la formaţia Câmpulung Moldovenesc a SGA Suceava au intervenit cu un buldoexcavator pentru degajarea albiei pârâului Negrileasa de buşteni şi alte materiale aduse de apele scurse de pe versanţi în urma precipitaţiilor căzute între orele 18,10 – 18,50.

În localitatea Voroneţ, personalul SGA Suceava a participat la salvarea a circa 40 de persoane, turişti izolaţi în două pensiuni. De asemenea, muncitorii formaţiei de lucru Gura Humorului a SGA Suceava au intervenit cu un buldoexcavator pentru degajarea albiei pârâului Voroneţ de materialul lemnos adus de viituri, în vederea asigurării scurgerii apei.

În municipiul Câmpulung Moldovenesc, în seara zilei de 19 iunie, a crescut debitul pe pârâul Corlăţeni, afluent de dreapta al râului Moldova, viitura provocând colmatarea cu aluviuni a albiei şi inundarea străzii riverane. Formaţia de lucru Câmpulung Moldovenesc a SGA Suceava a intervenit cu un buldoexcavator. În urma intervenţiei, au fost degajate aluviunile şi apa a revenit în albie.

În localitatea Gura Humorului, viitura creată în seara de 19 iunie pe pârâul Bocancea a antrenat aluviuni care s-au depus pe DN 17, iar circulaţia a fost întreruptă în ambele sensuri. Formaţia de lucru Gura Humorului a SGA Suceava a intervenit cu un buldoexcavator, a degajat zona de aluviuni şi circulaţia a fost redeschisă.

În cursul zilei de luni, opt muncitori aparţinând formaţiei de lucru Gura Humorului au acţionat cu două utilaje (un buldoexcavator şi un ifron) pentru decolmatarea podurilor de pe pârâul Voroneţ şi asigurarea secţiunii de curgere în siguranţă a apei. Alţi şapte muncitori aparţinând formaţiei de lucru Suceava au acţionat cu un buldoexcavator şi drujbe pentru deblocarea secţiunii de scurgere la podul de pe pârâul Pozen, în localitatea Horodnic de Sus.

De asemenea, opt muncitori aparţinând formaţiei de lucru Câmpulung Moldovenesc au acţionat cu un buldoexcavator pentru decolmatarea albiei pârâului Corlăţeni.

La iazul de decantare Tărnicioara, unde a fost semnalată blocarea cu plutitori a gurii de acces a galeriei de evacuare a apelor, s-au deplasat reprezentanţi ai SGA Suceava, prefectul judeţului Suceava şi reprezentanţi ai ISU Suceava. După evaluarea situaţiei şi stabilirea măsurilor necesare, s-a intervenit cu echipe ale ISU şi ale societăţii de pază Conversmin, fiind degajată gura de acces şi  restabilită funcţionarea galeriei. Pe perioada blocajului nu a fost pusă în pericol stabilitatea iazului şi nici nu a existat pericolul de acumulare a apelor pe pârâul Valea Scăldători.

„SGA Suceava monitorizează permanent evoluţia fenomenelor pe cursurile de apă şi colaborează cu instituţiile şi autorităţile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase. Având în vedere precipitaţiile deosebit de abundente din ultimele două zile, precum şi avertizările hidrologice în vigoare, Administraţia Bazinală de Apă Siret recomandă populaţiei să se conformeze întru totul indicaţiilor reprezentanţilor ISU, Jandarmeriei şi Armatei, întrucât viaţa oamenilor trebuie cu prioritate să fie protejată. Toate zonele avertizate trebuie să fie în continuare în stare de alertă maximă şi vigilenţă”, a declarat directorul instituţiei, Daniel Drăgoi, care a fost prezent în teren în mai multe zone ale judeţului, unde a fost necesară intervenţia SGA.

 

Cod galben de inundaţii, prelungit

Avertizarea hidrologică cu cod galben a fost prelungită până marţi, 21 iunie, ora 9,00 şi vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de apărare pe râurile din bazinele superioare ale râurilor Bistriţa şi Moldova (aferente judeţului Suceava), precum şi în bazinul hidrografic al râului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ploile au făcut ravagii în judeţ.
 Vizualizări articol: 15875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ploile au făcut ravagii în judeţ5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei