Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mai 2016 - Anul XXI, nr. 126 (6239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Miză mare

Ciobanul denunţător de fapte de corupţie de la Şcheia era la o întâlnire electorală când o mână criminală i-a pus foc la stână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Crescătorul de oi din satul Trei Movile, comuna Şcheia, la stâna căruia a izbucnit un incendiu duminică, în plină zi, denunţător de fapte de corupţie în dosarul în care DNA i-a pus sub acuzare pe primarul Vasile Andriciuc şi pe secretarul primăriei, Luminiţa Râşca, se afla, în momentul în care a pornit focul, la o întâlnire electorală. Vasile Gafiuc este convins că autorul l-a urmărit şi l-a aşteptat să plece la întâlnirea electorală anunţată în centrul satului, după care a provocat incendiul la anexa în care erau depozitate în jur de 150 de kilograme de caş de oaie.

Întâlnirea electorală a fost organizată de Ioan Scotniţchi, unul dintre contracandidaţii lui Andriciuc în bătălia electorală de la Şcheia.

 

Ciobanul spune că a văzut un jeep negru suspect. De îndată ce a ajuns la întâlnirea electorală a fost anunţat că îi arde stâna

Alarma de incendiu s-a dat duminică, în jurul orei 15.45.

Vasile Gafiuc, care are aproximativ 500 de oi, a declarat că a văzut o maşină suspectă atât sâmbătă, cât şi în ziua incendiului:

“Am văzut un jeep de culoare neagă cu o seară înainte, sâmbătă, s-a plimbat pe aici. Era aproape ora 11.00 când am plecat de la stână spre casă. Când m-am apropiat şoferul a mânat şi a plecat, nu l-am văzut. Am văzut şi duminică aceeaşi maşină, cred că acela a dat foc. Abia după incendiu mi-am adus aminte de maşina asta suspectă”, a declarat Gafiuc. 

El a relatat că imediat ce a început întâlnirea electorală a fost anunţat cu privire la incendiu:

“Am plecat de la stână, m-am dus acasă şi mi-am luat o bluză pe mine, după care am ieşit în centrul satului, unde a apărut Scotniţchi (n.r. candidatul la funcţia de primar). Am schimbat două vorbe cu el şi deodată îmi zice un cioban că iese fum de la mine la stână”, a povestit Vasile Gafiuc.

 

Contract de arendă, plătit în animale

Bărbatul se declară convins că este victima unei răzbunări pentru denunţurile făcute la DNA. Sunt denunţuri care le-au creat ori le vor crea probleme multor persoane din Şcheia, nu doar lui Vasile Andriciuc.

Bărbatul a recunoscut, fără ocolişuri, că şi-a cumpărat influenţă timp de opt ani pentru a-şi putea păşuna oile.

„Nu am plătit păşunea, Andriciuc mi-a zis că atâta timp cât el e primar nu voi plăti păşunea. Pentru asta i-am tot dat animale şi caş, o dată l-a trimis pe Scotniţchi (n.r. Ioan Scotniţchi, fost viceprimar, actual candidat la primărie, susţinut de ciobanul Vasile Gafiuc) şi mi-a luat cinci oi, fără nici un ban, nimic”, a declarat bărbatul. Practic, în loc de bani pentru arendă, ciobanul plătea cu animale şi produse, susţine el, declaraţiile fiind date şi în faţa procurorilor DNA.

“El venea (n.r. Andriciuc) şi ba lua oi, ba miei primăvara, i-am dat şi porci, de vreo 300 de kilograme. Tot zicea că nu am să plătesc arenda de 28 de milioane de lei pe an. După opt ani m-a scos la licitaţie rău-platnic, eu normal că nu plăteam dacă plăteam altfel. După contract, dacă nu plăteam un an trebuia să fiu scos de la păşune”, ne-a declarat Vasile Gafiuc.

 

Cum s-a rupt buna colaborare dintre cioban şi primar

Interesant este că de cele mai multe ori intermediarul dintre cioban şi primar era, după cum susţine Vasile Gafiuc, chiar Ioan Scotniţchi. Buna colaborare a lui Gafiuc cu Vasile Andriciuc s-a rupt în momentul în care ciobanul a aflat că este dator cu 17.000 de lei (170 de milioane de lei vechi), în contul arendei neplătite. Considerând că el a plătit deja păşunea, bărbatul l-a denunţat pe Andriciuc. De precizat că ciobanul Vasile Gafiuc are mai multe conflicte cu primarul, acuzându-l şi că l-a păcălit să cedeze un teren al familiei.

 

Ciobanul spune că nu va înapoi la astfel de intimidări

În tot acest carusel al şpăgilor în produse şi animale, ajunse deja pe masa procurorilor DNA, incendierea de duminică demonstrează că răfuiala poate ajunge şi la cote mai periculoase.

Vasile Gafiuc spune că nu este intimidat de ce i s-a întâmplat şi că cine crede că îl va face să dea înapoi se înşeală.  

Revenind la incendiul de la saivan, acesta a distrus complet anexa din lemn şi bunurile din interior, pagubele fiind evaluate la 3.000-3500 de lei. 

 

Primele date ale anchetei pompierilor şi poliţiştilor

Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, a explicat pe scurt în ce a constat intervenţia pompierilor de la Detaşamentul Suceava de la stâna lui Vasile Gafiuc:

“Colegii mei au intervenit cu o autospecială pentru localizarea şi lichidarea  incendiului de la o stână, în urma căruia au ars o anexă din lemn, pe 10 mp, şi aproximativ 150 de kilograme de caş de oaie. Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”,

Poliţiştii au deschis şi ei dosar penal pentru infracţiunea de distrugere, înregistrat deocamdată cu AN (autori necunoscuţi).

Poliţiştii au constatat şi ei că stâna nu este racordată la curent electric și proprietarul a declarat verbal că nu a făcut foc în interiorul construcției respective. Bărbatul a făcut un foc duminică dimineaţă, însă la un ceaun aflat la câţiva metri buni de anexă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciobanul denunţător de fapte de corupţie de la Şcheia era la o întâlnire electorală când o mână criminală i-a pus foc la stână.
 Vizualizări articol: 8896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Ciobanul denunţător de fapte de corupţie de la Şcheia era la o întâlnire electorală când o mână criminală i-a pus foc la stână3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei