Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mai 2016 - Anul XXI, nr. 104 (6217)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Poveşti de viaţă

Zeci de copii orfani sau abandonaţi de părinţi şi-au legat destinele de fundaţia patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de copii orfani sau abandonaţi de părinţi şi-au legat destinele de fundaţia patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii, Fundaţia FARA. O parte dintre aceşti copii pot fi întâlniţi la Casa de tip familial „Sf. Nicolae” din municipiul Suceava. Alţii au plecat din centrul social, şi-au întemeiat familii, au la rândul lor copii, iar viaţa li s-a schimbat radical după ce Fundaţia FARA le-a întins o mână de ajutor când erau pe marginea prăpastiei.

Destinul Nicoletei este legat de FARA încă din anul 1997, fiind în grupul de copii care au intrat încă de la început în Casa „Sf. Nicolae”. Tânăra își amintește de sărbătoarea de absolvire a liceului, bucurie izvorâtă din dorința de a duce la bun sfârșit ce a început. Își aduce aminte cum în Casa „Sf. Nicolae” avea de toate, „aveam laptop, în timp ce unii dintre colegii mei nici nu văzuseră vreunul. Acum sunt mama a doi copii, o fetiță, în vârstă de 6 ani, și un băiețel, în vârstă de 3 luni. Aş vrea să întorc timpul și să am atmosfera și viaţa fără griji din cămin", ne-a povestit tânăra.

În momentul de față, Nicoleta lucrează la Centrul „Emanuel” din municipiul Suceava, susţinut tot de Fundaţia FARA. După ce a absolvit liceul, tânăra s-a căsătorit, iar acum 6 ani a născut-o pe Beatrice. Atât Nicoleta, cât şi soţul ei sunt salariaţi, însă veniturile lor nu sunt foarte însemnate. În ianuarie 2014, fetiţa lor, Beatrice, a căzut într-o oală cu apă care fierbea pe plită şi apoi a încercat să se ridice punând mânuţele pe tabla încinsă. Când a găsit-o, mama ei nu a ştiut cum să reacţioneze şi a învelit-o pe Beatrice în nişte cârpe, fapt care a agravat arsurile. Ambele mâini, fesele şi piciorul stâng i-au fost afectate într-o mare măsură. Beatrice a fost spitalizată la Suceava, împreună cu mama ei, vreme de mai bine de o lună, însă la Suceava nu au putut fi tratate arsuri atât de severe.

“Când am văzut-o prima dată pe Beatrice, arsurile arătau cumplit şi fetiţa nu putea să îşi desfacă pumnii. În scurt timp, însă, am reuşit să o ducem la Bucureşti, la Spitalul de copii <Grigore Alexandrescu>, Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri, unde a fost îngrijită de dr. prof. Dan Enescu, unul dintre cei mai buni specialişti din Europa de Est. Doresc să-i mulțumesc, și cu această ocazie, minunatului om dr. Dan Enescu, dar și tuturor cadrelor medicale din echipa dumnealui”, ne-a povestit Cornelia Mihăescu, director FARA la momentul în care s-a întâmplat nenorocirea.

Micuţa Beatrice a suportat mai multe intervenţii chirurgicale reconstructive la ambele mâini. Acum fetiţa îşi poate deschide palmele şi se poate juca la fel ca orice copil de vârsta ei. Beatrice merge săptămânal la Centrul „Emanuel”, pentru kinetoterapie, cu scopul de a restabili în totalitate mobilitatea mânuțelor.

 

La 10 ani, i-a cântat Prinţului Charles în limba engleză

O altă tânără a cărei viaţă este legată de Casa „Sf. Nicolae” este Domnica, în vârstă de 23 de ani. La 4 ani, Domnica a pășit pentru prima dată în Casa „Sf. Nicolae”, fiind unul dintre primii copii beneficiari ai Fundației FARA. Își amintește că a fost adusă la Suceava, împreună cu o altă fetiță, de la leagănul de copii de la Fălticeni. Casa în care a intrat era total diferită de cea din care venea, „era luminoasă, dormitoarele erau largi și locuiau trei copii într-o cameră spațioasă, nu şase, ca la leagăn”. Domnica își amintește cu emoție de „doamna Jane și doamna Elisabeta Postolache, pentru care sentimentele de apreciere și recunoștință au rămas neschimbate”.

Domnica a reușit să se integreze în sistemul de învățământ, urmând toate ciclurile școlare. Lucrează de aproape un an la o asociație de proprietari. Face zilnic naveta de la Fântâna Mare la Fălticeni. În afară de acest serviciu, Domnica este şi voluntar la o organizației de tineri, implicându-se în diferite acţiuni pentru copiii nevoiaşi. Zâmbește când își aduce aminte de vizita Prințului Charles al Marii Britanii la Casa „Sf. Nicolae”. Avea doar 10 ani și a fost impresionată de marea sărbătoare care s-a creat în acele zile, că a repetat mult, împreună cu colegele ei, ca să le iasă programul festiv de cântece în limba engleză.

 

Prinţul Charles al Marii Britanii a vizitat copiii de la Casa „Sf. Nicolae” în anul 2003

Prinţul Charles al Marii Britanii a vizitat Fundația FARA și copiii de la Casa „Sf. Nicolae” din municipiul Suceava în luna mai a anului 2003, în calitate de „Patron Regal al Fundației”. O importantă contribuție a sa a fost ideea de a înființa o fermă organică care să asigure, pe de o parte, măcar parțial necesarul de alimente pentru copiii și tinerii din programele Fundaţiei FARA, iar, pe de altă parte, să devină afacerea socială care să acopere pe cât posibil din cheltuielile de activitate ale fundaţiei. La venirea sa în Suceava, în 2003, prințul a plantat un tei „de bun augur” în curtea fermei de la Spătăreşti, pe care a înființat-o și care, în acel moment, era deja în reconversie spre a deveni certificată ecologic. Începând cu 2005, ferma de la Spătărești produce legume ecologice și, conform viziunii Prințului Charles, o parte dintre legume se folosesc la prepararea unei mese calde pentru aproape 250 de elevi fără posibilități din satele vecine, copii care sunt incluși în Programul de prevenire a abandonului școlar al FARA. Restul legumelor sunt comercializate în hipermarketurile din împrejurimi.

 

25 de ani de FARA în România în domeniul serviciilor sociale

Casa de tip familial „Sf. Nicolae” din municipiul Suceava şi-a deschis porţile, în anul 1997, pentru 16 copii ce proveneau din instituţiile de stat din nordul ţării. Este primul proiect FARA în România după ce Jane Nicholson, fondatoarea Fundaţiei FARA (1991), a făcut, pe parcursul a mai bine de şase ani, acţiuni de voluntariat în instituţiile de stat din regiunea Sucevei.

„Casa <Sf. Nicolae> s-a dovedit un proiect reuşit, în care angajaţii au pus suflet şi multă dăruire şi care are continuitate şi în prezent, iar măsura reuşitei este dată de poveştile de succes ale copiilor care au crescut aici. Construcţia, amenajată într-o singură clădire, cuprinde şapte dormitoare, sală de studiu, spaţii pentru primire şi joacă, sala de consiliu, sala de mese, bucătărie, depozit de alimente şi anexe. Fiecare copil este încurajat şi sprijinit să participe la activităţile organizate în cadrul centrului: autogospodărire, activităţi culturale (serbări, spectacole, vizite la muzee, excursii, expoziţii, ateliere de creaţie/fantezie, participare la slujbe religioase)”, ne-a spus Carmen Netedu, director de programe al Fundaţiei FARA şi manager al Căminului „Sf. Nicolae”.

 

Aproape 40 de copii au numit Casa „Sf. Nicolae” „acasă”

Carmen Netedu, director de programe al Fundaţiei FARA şi manager al Căminului „Sf. Nicolae”, a explicat că obiectivul principal al proiectului este acela „de a asigura beneficiarilor noştri un mediu cât mai apropiat de cel familial, astfel încât ei participă în mod direct la activităţile desfăşurate în casă, menite a-i pregăti pentru o viață independentă, în funcție de vârstă şi de gradul de maturitate al fiecăruia”. Majoritatea copiilor au fost preluaţi de FARA prin intermediul sistemului de servicii sociale din România după ce au fost lipsiți de grija părinţilor, care fie nu pot, fie nu doresc să aibă grijă de ei. Câţiva provin din instituţii de stat. Mulți au fost neglijaţi şi copleşiţi de lipsuri, iar de cele mai multe ori au probleme psihologice şi comportamentale legate de abuzul emoțional şi fizic pe care l-au suferit în trecut. De la înființare până astăzi, aproape 40 de copii au numit Casa „Sf. Nicolae” „acasă”. „Grija şi dragostea necondiţionată, sprijinul individual, dar şi asistenţa medicală (inclusiv spirituală şi psihologică) şi educaţia formează o parte integrantă a programelor de asistenţă derulate de FARA”, a completat Carmen Netedu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de copii orfani sau abandonaţi de părinţi şi-au legat destinele de fundaţia patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii.
 Vizualizări articol: 3629 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Zeci de copii orfani sau abandonaţi de părinţi şi-au legat destinele de fundaţia patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei