Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 apr 2016 - Anul XXI, nr. 91 (6204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Aplicaţie

Opt minisateliţi lansaţi de pe aeroportul din Salcea, în cadrul unui concurs patronat de Agenţia Spaţială Europeană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Opt sateliţi miniaturali, de mărimea unei doze de suc, au fost ridicaţi sâmbătă, 16 aprilie, deasupra Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Salcea, în cadrul unui concurs naţional, patronat de Agenţia Spaţială Europeană.

Minisateliţii au fost lansaţi de şapte echipaje de elevi din ţară şi un echipaj din Bulgaria (în calitate de observator) dintr-un avion, de la înălțimea de 1 kilometru, coborând la sol cu ajutorul unor paraşute. În cădere, sateliţii au preluat date despre presiune şi temperatură (misiunea principală), acestea fiind transmise şi recepţionate „la bază” de elevii înarmaţi cu antene şi laptopuri cu zeci de grafice şi programe.

Singurul satelit care nu a reuşit să aterizeze în siguranţă a fost cel al echipei observatoare din Bulgaria, frânghiile prea subţiri ale paraşutei rupându-se imediat ce dispozitivul a fost aruncat din avion.

În plus, fiecare echipaj a gândit şi o misiune secundară pentru dispozitiv, care a presupus măsurarea unor parametri mai avansaţi (compoziţia atmosferei, presiune, câmp magnetic etc.).

Emoţiile au fost mari, tensiunea ridicată, iar miza, una importantă -  echipa câștigătoare a Concursului „CanSat” va merge direct în finala europeană de la Lisabona, Portugalia.

 

„Partea aplicată este cea mai interesantă, de care am fost şi noi fascinaţi”

Elevii şi-au mutat laboratorul de lucru pe platforma aeroportului din Salcea şi înaintea lansării şi-au testat senzorii, antenele şi alte fel şi fel de dispozitive. Pentru ei competiţiile clasice, desfăşurate în sălile de curs, în faţa foilor albe de hârtie, sunt deja de domeniul trecutului, iar marea provocare sunt concursurile orientate spre aplicaţiile practice.

Sunt elevi ce au în comun inventivitatea, curiozitatea, pasiunea pentru ştiinţă şi tehnologie, preocuparea pentru progres şi studiu.

În mare parte, elevii au operat cu noţiuni care nu sunt foarte mult aprofundate în manualele de liceu, la orele de curs, mulţi dintre ei fiind autodidacţi, după cum ei înşişi au declarat.

„Pentru misiunea primară am avut de măsurat presiunea şi temperatura, pentru cea secundară am ales să facem o hartă a gazelor din atmosferă – metan, dioxid de carbon, monoxid de carbon, fum. Am încorporat şi cameră full HD cu care să obţinem imagini în coborârea satelitului. Suntem mulţumiţi. Am renunţat la unele obiective pe parcurs, dar au apărut altele noi”, ne-au povestit membrii echipei Colegiului Național de Informatică ”Tudor Vianu”din Bucureşti.

Denisa Simeria este elevă la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, tânăra făcând parte dintr-unul din cele două echipaje care reprezintă Suceava.

„Pentru a doua misiunea ne-am ales să aflăm poziţia CanSatului nostru. Avem elemente de telemetrie, giroscop, cameră, vrem să facem poze şi apoi să analizăm terenul în urma pozelor pe care le avem. Credem că este un succes. Am făcut şi teste, am analizat datele, totul funcţionează. Partea aplicată este cea mai interesantă, de care am fost şi noi fascinaţi, faptul că este altfel de muncă decât ce am făcut până acum. Nu doar teorie. Documentarea a fost foarte importantă. Am fost autodidacţi şi ne-a ajutat mult şi domnul profesor”, ne-a mărturisit Denisa. 

„Noi avem trei misiuni secundare: găsirea satelitului, captarea de imagini şi formarea unor grafice. Plusul nostru este camera video HD care ne ajută la captarea întregii căderi. Cu foarte multă muncă în echipă am reuşit să ducem totul la final. Până şi astă-noapte am lucrat”, ne-a povestit David, membru al echipei din Târgovişte. 

Pentru calificarea din Portugalia şi-au dat concursul echipaje din Bucureşti (Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu”), Constanţa (CN ”Mircea cel Bătrân”), Târgoviște (CN ”Ienachiță Văcărescu”), Eforie Sud (Liceul Teoretic ”Carmen Sylva”), Sf. Gheorghe („Szekely Miko” Theoretical High School) şi Suceava (două echipaje – primul de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului şi cel de-al doilea de la CN Militar ”Ștefan cel Mare” şi CN „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc).

 

„Vrem să pregătim generaţiile viitoare pentru locuri de muncă ce nu sunt cunoscute încă”

Atât membrii juriului, cât şi organizatorii competiţiei au declarat la unison că proiectele elevilor sunt superioare celor de anul trecut, de la Timişoara, de la prima ediţia a concursului „CanSat” în România.

Ana Elisabeta Naghi, inspector din cadrul Ministerului Educaţiei, promotor al concursurilor de acest gen, a menţionat că „elevii s-au descurcat excelent, se vede un progres real faţă de anul trecut. Ei sunt motivaţi să participe la aceste concursuri pentru că le deschid oportunităţi noi, pentru noi joburi pe piaţa muncii, pentru noi facultăţi. Spaţiul este infinit, este deschis şi pentru copiii noştri români”. Aceasta a explicat că întrecerile orientate spre aplicaţii practice, spre munca în echipă sunt cele mai iubite de elevi, iar acest gen de concursuri pregăteşte generaţiile viitoare pentru „locuri de muncă ce nu sunt cunoscute încă, pentru tehnologii ce încă nu sunt ştiute, pentru adaptabilitate pentru nou”.

La rândul său, Virgiliu Pop, manager ESERO România, cercetător ştiinţific la Agenţia Spaţială Română, a precizat că indiferent cine va câştiga, România va fi reprezentată cu cinste la faza finală din Portugalia. „Elevii efectiv au construit de la zero minisateliţi. Nu sunt nişte sateliţi care să ajungă în spaţiul cosmic, ci sunt nişte roboţei care simulează toate subsistemele unui satelit. Cât despre organizarea acestui concurs la Suceava, meritul este al profesorului Victor Şutac, ambasador al spaţiului pentru Regiunea Nord Est”, a spus Virgiliu Pop.

Concursul „CanSat” este organizat deESERO România. Pe plan local, organizatori sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Societatea Ştiinţifică „Cygnus”, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Suceava.

 

Clasament

La o zi după aplicaţie a fost stabilit clasamentul concursului: locul I – echipajul Liceului „Carmen Sylva” Eforie Sud, locul II – echipajul din Sf. Gheorghe şi locul III – elevii din Târgovişte. Echipele din Suceava au obţinut menţiuni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Opt minisateliţi lansaţi de pe aeroportul din Salcea, în cadrul unui concurs patronat de Agenţia Spaţială Europeană.
 Vizualizări articol: 3096 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Opt minisateliţi lansaţi de pe aeroportul din Salcea, în cadrul unui concurs patronat de Agenţia Spaţială Europeană5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crema de lămâie la pahar (de post) Dintre toate preparatele de post, cele mai dificil de făcut par deserturile. Cu un pic de imaginație însă, putem realiza deserturi de post care să fie deopotrivă delicioase, aspectuoase și deloc costisitoare. Un astfel de exemplu este crema de... Citeşte