Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 apr 2016 - Anul XXI, nr. 89 (6202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Piaţa muncii

Mai multe joburi decât persoane interesate, paradoxul Bursei locurilor de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Bursa generală a locurilor de muncă s-a desfăşurat, ieri, în patru localităţi din judeţ, 120 de agenţi economici oferind un total de 675 de joburi, din care aproape 400 la bursa din municipiul Suceava, organizată la parterul Iulius Mall Suceava. Faţă de anii trecuţi, organizatorii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava au remarcat oferta bogată din partea angajatorilor, cu precădere pentru bursa din municipiul Suceava. Nu la fel de mare a fost şi interesul din partea sucevenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Elocvent în acest sens este şi că oferta de locuri de muncă - 675 de posturi, a depăşit numărul de persoane selectate pentru interviuri – 667. Cum pentru unele posturi căutate erau înscrise şi 20 de persoane, care vor da interviuri de selectare, este evident că în realitate cei angajaţi efectiv vor fi mult mai puţini.

 

Multe joburi, dar plătite prost

Această situaţie anormală nu putea trece neobservată.

Mirela Adomnicăi, directorul executiv al AJOFM Suceava, a declarat: “Există nemulţumiri din partea angajatorilor cu privire la lipsa de interes a multora dintre persoanele prezente la bursă. Eu, în calitatea pe care o am, văd corelată această apatie şi cu salariile pe care le oferă angajatorii, care sunt mici. Pe de altă parte, suntem în Regiunea Nord-Est, una săracă, puţin dezvoltată economic, astfel că aşteptările celor care îşi caută un loc de muncă trebuie corelate cu realitatea de pe piaţa muncii. Adevărul este că majoritatea ofertelor sunt pentru un salariu minim pe economie, pentru început”.

Aşadar, oferta de joburi de pe piaţa muncii este una destul de bogată, însă salariile nu sunt atractive.

 

Şomerii, sfătuiţi să accepte pentru început şi salariul minim pe economie

Mirela Adomnicăi este de părere că şi mulţi dintre cei care îşi caută un loc de muncă, în special tinerii, nu au suficientă răbdare: „Mai toţi angajatorii spun că în condiţiile în care noul angajat demonstrează că vrea să muncească, vrea să înveţe şi este serios şi responsabil, cu siguranţă că pentru a-l păstra îi va mări salariul. Poate că între a sta acasă, în şomaj, ori a lucra cu un salariu minim, care presupune şi plata unor contribuţii din partea angajatorului, ultima variantă este totuşi mai bună”.  

La bursa desfăşurată în municipiul Suceava, coada cea mai mare nu era la mesele angajatorilor, ci la mesele de unde şomerii obţineau viza care confirma că au participat la bursă.

 

Absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat, o categorie rară

O problemă este legată şi de discrepanţa dintre ce oferă angajatorii şi forţa de muncă disponibilă. În special în domeniul meseriilor, aproape că a dispărut forţa de muncă. 

Un angajator a semnalat şi deficitul de absolvenţi de liceu cu examenul de bacalaureat absolvit. Pentru un post de lucrător comercial, angajatorul avea deja 20 de persoane selectate. “Din ce în ce mai greu găsim absolvenţi de liceu cu diplomă de bac, iar asta este cerinţa minimă pentru poziţia de lucrător comercial. Cei cu studii superioare îşi doresc ceva mai mult, mai bine plătit, iar cei care nu au studiile medii finalizate sunt greu de integrat”, a exprimat un adevăr angajatorul.

 

Tinerii se plâng că li se cere experienţă

Pentru absolvenţi de studii superioare, oferta de la bursa locurilor de muncă a fost de doar 30 de posturi, pentru ingineri în domeniul tehnic şi economişti.

În ceea ce-i priveşte pe tinerii prezenţi la bursă, aceştia s-au plâns de o veche problemă. Faptul că li se cere experienţă.

Andrei Filipciuc, un tânăr prezent la bursa de la Suceava, a declarat: “Se caută numai lucrători cu experienţă, pentru un elev care a terminat liceul nu am găsit nimic. Nimeni nu mă angajează fără experienţă, iar experienţa nu am unde să o fac”.

 

Proiect: Burse speciale pentru tinerii care sunt încă elevi

Ca noutate, la bursa de ieri au participat şi tineri care nu şi-au încheiat încă studiile. Aceştia au fost invitaţi la bursă pentru un prim contact cu angajatorul, iar unii au fost luaţi în evidenţă pentru o viitoare angajare.

Directorul AJOFM Suceava speră ca această iniţiativă să fie extinsă.

„Noi sperăm ca această experienţă să reprezinte pentru tineri un prim pas în găsirea unui loc de muncă. În funcţie de rezultat şi la sugestia inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava ne propunem ca în viitor să organizăm burse speciale pentru viitori absolvenţi, în cadrul programului <Şcoala Altfel>”, a declarat Mirela Adomnicăi.

 

50 de angajări pe loc

Aspectul pozitiv al târgului de locuri de muncă de ieri este că 50 de suceveni au fost angajaţi pe loc. Cele mai multe angajări pe loc, 20, au fost la Câmpulung Moldovenesc, alte 14 la Rădăuţi, în timp ce la Suceava şi Fălticeni au fost câte opt angajări pe loc. Cele mai multe persoane s-au angajat în domeniile: construcţii, sănătate, comerţ şi fabricarea mobilei, în meseriile de tâmplar, electrician, muncitor necalificat, asistent medical sau vânzător.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai multe joburi decât persoane interesate, paradoxul Bursei locurilor de muncă.
 Vizualizări articol: 3439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mai multe joburi decât persoane interesate, paradoxul Bursei locurilor de muncă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Com trimis de
(15 apr 2016, 11:27:12
chiar nu intelegeti ca am ajuns niste sclavi in secolu 21 din cauza la niste iresponsabili care ne conduc destinele noastre? cum mama dracu sa te angajezi pe un salariu de rahat.. am ajuns sclavi in tara noastra, pentru o bucata de paine trebuie sa muncesti pana iti scurge sangele pe nas
2.   R: trimis de
(15 apr 2016, 20:14:16
Corect, asa o mare bataie de joc nu am mai vazut. Cei de la AJOFM sunt niste nesimtiti. Cum puteti sa veniti cu aceleasi locuri de munca, mereu? Aceleasi firme, aceleasi locuri de munca si basca daca se poate sa muncim pe degeaba ar fi ok pentru patroni. Mai bine mergem sa lucram afara decat sclavi in tara noastra si fara bani. Dupa mine AJOFM-ul asta ar trebui desfiintat, deoarece este politic, si nu isi justifica banii, asa ca duceti-va in p..a mea de handicapati ce suntei sa munciti voi pe salarii de 800 lei de dimineata si pana seara.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei