Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 apr 2016 - Anul XXI, nr. 77 (6190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Exerciţiu tactic

Incendiu cu victime în hala acoperită şi explozii pirotehnice, scenariul unei intervenţii ISU în bazarul sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Simularea unui incendiu cu victime şi explozii pirotehnice în hala centrală a bazarului din Suceava s-a făcut joi la prânz cu un număr impresionant de forţe, care au acţionat în cadrul unui exerciţiu de stingere şi salvare. Zeci de pompieri militari aparţinând Detaşamentului de Pompieri Suceava, împreună cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, au acţionat în colaborare pentru stingerea unui incendiu simulat în hala numărul 1 a bazarului din Suceava.

La locul incendiului au intervenit şi echipaje ale Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Suceava, coordonate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, dar şi cei care asigură siguranţa în caz de incendii în bazarul sucevean conform contractului, Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ambro SA. Echipele de intervenţie au fost sprijinite de echipaje ale poliţiei bazarului şi ale Poliţiei Locale Suceava.

 

Scenariul unui puternic incendiu în Bazar a dus la o mare desfăşurare de forţe

Exerciţiul tactic a debutat în jurul orei 12, când zgomotul sirenelor anunţa izbucnirea unui incendiu în mijlocul halei cu magazine din interiorul Bazarului. În câteva minute, echipajele ISU Suceava şi celelalte forţe de intervenţie au ajuns la faţa locului cu patru autospeciale de stingere a incendiilor, ajutate de un echipaj de descarcerare şi două ambulanţe SMURD, precum şi autoutilitarele de intervenţie aparţinând celorlalte servicii. Incendiul a fost simulat prin explozia unei petarde fumigene ce a împrăştiat un gaz roşiatic în hala principală.

Autoutilitarele de pompieri s-au plasat în mai multe locuri de intervenţie, înconjurând hala afectată şi acţionând din mai multe direcţii pentru izolarea şi apoi lichidarea focului. În rândul persoanelor din interiorul halei s-a instaurat panica, iar două s-au intoxicat cu fum în timp ce încercau să-şi evacueze bunurile. Acestea au fost salvate de pompieri şi transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Conform scenariului, în apropierea chioşcurilor cuprinse de incendiu, în interiorul halei, se afla un chioşc la care se comercializau articole pirotehnice din categoria a IV-a, care au devenit un pericol pentru cei care au intervenit la stingerea incendiului. Două dintre aceste petarde interzise spre comercializare au explodat în timpul incendiului, însă pompierii au reuşit să izoleze celelalte articole pirotehnice, evitând astfel o explozie de proporţii. În final s-a reuşit stingerea incendiului şi salvarea unei mari cantităţi de mărfuri din interiorul chioşcurilor din hala afectată.      

 

Performanţele pompierilor, monitorizate de conducerea ISU Suceava

Desfăşurarea întregului exerciţiu tactic a fost monitorizată de Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al inspectoratului, ne-a prezentat motivele organizării acestui exerciţiu şi rezultatele obţinute pe durata intervenţiei: ”Urmărim prin aceste exerciţii atât modul de comportare a comercianţilor şi a cetăţenilor aflaţi la cumpărături în bazar, pe de o parte, iar pe de altă parte urmărim şi intervenţia colegilor noştri, a pompierilor militari, precum şi a instituţiilor cu funcţii de sprijin la intervenţia în situaţii de urgenţă. Au fost trei situaţii tactice, în primă fază izbucnirea unui incendiu, apoi două victime intoxicate cu fum, pe care le-au preluat echipajele SMURD, şi ultimul exerciţiu a fost la un chioşc cu materiale pirotehnice de grad IV, unde au intervenit pirotehniştii de la Detaşamentul Suceava, au luat toate aceste materiale şi le-au depozitat într-un loc sigur.  Acţiunea a fost o reuşită din punctul nostru de vedere. Facem aceste exerciţii şi pentru a cunoaşte foarte bine zona, pentru că Bazarul a suferit câteva modificări, şi echipele de intervenţie trebuie să ştie exact unde să intervină şi locurile de acces pe care le pot folosi pentru ca situaţia să fie rezolvată mai repede. Ţinând cont că a fost anunţat ca exerciţiu, mare parte din cei prezenţi în Bazar s-au comportat cum trebuie, însă au fost persoane care au rămas în urmă cu închiderea chioşcurilor şi părăsirea locului.”

 

Intervenţia promptă a pompierilor a fost apreciată de comercianţi şi de cei surprinşi la cumpărături

Cei care au asistat de pe margine la desfăşurarea de forţe din hala bazarului au fost impresionaţi de modul de a acţiona al pompierilor suceveni. Ei cred că la asta a contribuit şi noua organizare a Bazarului, în urma închiderii sale temporare din luna noiembrie a anului trecut. ”Da, băieţii sunt foarte buni, foarte rapizi, ne-au impresionat. Au scos şi victime din interior, şi asta în doar câteva minute”, ne-a spus o femeie aflată pe una dintre aleile halei Bazarului. Rodica Morari, comerciantă în bazar, ne-a declarat: „Acum este loc din plin pentru aşa o intervenţie. E loc pentru maşini, sunt stingătoare, sunt căi de acces, iar pompierii se mişcă repede, sunt activi, salvează oameni. Dar… Doamne fereşte de un foc!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incendiu cu victime în hala acoperită şi explozii pirotehnice, scenariul unei intervenţii ISU în bazarul sucevean.
 Vizualizări articol: 2222 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Incendiu cu victime în hala acoperită şi explozii pirotehnice, scenariul unei intervenţii ISU în bazarul sucevean0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Kașa cu miere și scorțișoară (hrișcă cu lapte) Este un mic-dejun rusesc, foarte simplu, sănătos și hrănitor, preparat cu hrișcă și lapte. Este deosebit de sățios și conferă energie și bună dispoziție. Poate fi consumat și de diabetici, dacă medicul le permite (eventual neîndulcit, pentru... Citeşte