Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 mar 2016 - Anul XXI, nr. 62 (6175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Unde-i lege nu-i tocmeală

Mâine este ultima zi în care se poate fuma în baruri şi restaurante

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Fumatul este interzis complet, de mâine, în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, cluburi, cafenele, discoteci şi restaurante, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, chiar dacă acestea sunt în aer liber. ”Spaţiu public închis” este definit de lege drept orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. De asemenea, este complet interzis fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Maşina de serviciu este considerată ”loc de muncă”, astfel că nici aici nu se poate fuma.

Zonele în care fumatul este permis sunt celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă, spaţiile delimitate doar de un perete, cu sau fără acoperiş, plafon sau tavan (ex.: grădinile de vară, terasele amenajate în faţa unui punct de lucru fără a avea sisteme de închidere laterală, balcoanele deschise, staţiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun etc.); spaţiile delimitate doar de acoperiş, plafon sau tavan (ex.: corturi/chioşcuri fără închideri/pereţi laterali; peroane de tren acoperite; staţiile fără pereţi laterali ale mijloacelor de transport în comun etc.) şi spaţiile deschise din aer liber.

 

Poliţia, Poliţia de Frontieră, Poliţia Locală, ISU, Jandarmii, DSP şi Protecţia Consumatorului, abilitate să amendeze fumătorii

Pentru cei care încalcă legea, sancţiunile sunt drastice. Cei care fumează la locul de muncă pot fi sancţionaţi atât de angajator, ca ”abatere disciplinară gravă”, cât şi de poliţişti, jandarmi, pompieri, inspectori sanitari şi cei de la Protecţia Consumatorului. Pentru personalul propriu, angajatorii trebuie să stabilească şi să aplice reguli interne cu privire la interzicerea fumatului şi să afişeze indicatoare pe care să scrie "Fumatul interzis".

Ministrul Afacerilor Interne a desemnat, la sfârşitul săptămânii trecute, prin ordin, personalul competent să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de lege: ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră, personalul din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei. Lor li se adaugă reprezentanţii Poliţiei Locale, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului. Este singura lege în care atâtea structuri au primit competenţa de a aplica amenzi.

Pentru persoanele fizice amenda contravenţională este de la 100 la 500 de lei. Pentru persoanele juridice, sancţiunile se aplică gradual: amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere, amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amenda contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

 

Legea antifumat, bine primită de patronii de restaurante suceveni

Intrarea în vigoare a legii antifumat este bine primită în Suceava de proprietarii de baruri şi restaurante cu care am stat de vorbă, chiar dacă majoritatea clientelei, între 60 şi 80%, este formată din fumători.

Proprietarul restaurantului Taco Loco, Lorand Ercse, apreciază că fumătorii se vor obişnui în scurt timp cu noile prevederi legislative şi nu crede că va scădea numărul celor care vin în restaurant. Dimpotrivă, crede el, de acum vor veni şi familii cu copii, care până acum evitau localurile tocmai din cauza fumului de ţigară. ”De mult aşteptam o astfel de lege. Cred că ar trebui să apară şi norme de aplicare, care să definească exact ce înseamnă loc de fumat”, a spus Lorand Ercse. Singurul lucru asupra căruia nu este deplin lămurit este de ce ar fi responsabil proprietarul dacă un client îşi aprinde ţigara, în condiţiile în care a luat toate măsurile în ceea ce priveşte afişarea interdicţiei, absenţa scrumierelor de pe masă etc. Pentru fumători, restaurantul are deja amenajat un spaţiu în exterior, delimitat de un singur perete şi cu acoperiş. 

La Centru Vechi, managerul Cătălin Cosmaciuc ne-a declarat că se aşteaptă ca în primele zile să scadă numărul clienţilor, având în vedere că circa 80% sunt fumători, dar foarte repede se va reveni la normal deoarece cerinţele de locuri pentru nefumători sunt în creştere. Fumătorii vor avea un loc de fumat de 5 metri pătraţi amenajat în faţa restaurantului.

Restaurantul Padrino a amenajat deja zona destinată fumătorilor, cu mese, scaune, pături şi scrumiere. ”Unde e lege nu-i tocmeală. Nu cred că vom avea pierderi, se va compensa cu cei care până acum nu veneau la restaurant din cauza fumatului”, ne-a spus proprietarul, Viorel Ailenei.

La Cafeneaua Salzburg, unde mai mult de 80% dintre clienţi sunt fumători, inclusiv personalul, proprietarul Cătălina Vartic este optimistă. ”Dacă toată lumea va respecta legislaţia, nu se schimbă nimic, nu este vreun motiv să fie mai puţini clienţi. Toţi aplică legea, nu se comentează”, consideră ea. Însă, spre deosebire de restaurantele care au terase pe care pot amenaja locuri de fumat, la Salzburg nu se poate deoarece există cei doi pereţi şi un tavan care, conform legii, definesc ”spaţiul public închis”.

În ceea ce priveşte clienţii intervievaţi de noi, aceştia au apreciat legea, fie că au fost fumători, fie nefumători. ”Este super ok. Bem cafeaua înăuntru şi la ţigară ieşim afară. E suficient să fie un spaţiu în care să fim protejaţi de vânt şi de ploaie”, ne-a spus Cătălin Gâtman, un fumător în vârstă de 20 de ani.

”Nu mă afectează că nu se mai fumează în restaurant. E chiar mai bine”, crede şi Andrei Murariu, care ne-a spus că fumează de 14 ani.

”Ca nefumător, spun că legea e bună. Ca fost fumător, cred că fumătorilor li se încalcă un drept. Şi cei care fumează trebuie să aibă locul lor”, a afirmat Gheorghe Aniţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâine este ultima zi în care se poate fuma în baruri şi restaurante.
 Vizualizări articol: 4939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mâine este ultima zi în care se poate fuma în baruri şi restaurante0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Păstăi făcăluite (de post) Să nu confundăm acest preparat cu clasica fasole bătută, căreia i se mai zice și ”făcăluită”. Păstăile de fasole verde făcăluite seamănă mai mult cu salata de vinete ca aspect iar la gust sunt mult diferite de pasta din fasole uscate... Citeşte