Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2016 - Anul XXI, nr. 56 (6169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Aniversare

Ceremonie festivă la 26 de ani de la transformarea Institutului de Subingineri în Universitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Comunitatea academică din Suceava a celebrat luni, 7 martie, printr-o suită de evenimente festive, împlinirea a 26 de ani de când Institutul de Subingineri de la Suceava a devenit, prin Hotărârea Guvernului României, Universitatea „Ştefan cel Mare”.

„Am plecat la drum cu doar trei facultăţi şi doar 1.000 de studenţi, dar cu mult entuziasm, speranţă şi încredere în potenţialul comunităţii academice sucevene. În pofida unor derapaje provizorii, survenite ca urmare a unor factori externi, Universitatea din Suceava s-a dezvoltat continuu, fiecare an al existenţei înscriind pagini pline de realizări în letopiseţul instituţiei ştefaniene”, a subliniat prorectorul Ştefan Purici în debutul ceremoniei aniversare de ieri, găzduită de Auditorium „Joseph Schmidt”.

La ceas de sărbătoare, au vorbit despre evoluţia instituţiei rectorul Valentin Popa, prorectorul Mihai Dimian, care a subliniat componenta de cercetare a Universităţii, Elena Brânduşa Steiciuc – director al Consiliului Studiilor Superioare de Doctorat, dar şi Mircea Dumitru – rectorul Universităţii din Bucureşti.

În alocuţiunea sa, rectorul Valentin Popa a evidenţiat faptul că în ultimii aniUniversitateaa devenit principalul motiv pentru care mari companii au venit în Suceava şi au creat locuri de muncă, ocupate preponderent de absolvenţi şi studenţi ai instituţiei. „Alături de tradiţionalele companii din oraş şi din regiune, absolvenţii USV au fost recrutaţi de noile firme venite în Suceava - Mind Software Suceava, OSF Global Services, Arobs şi Silicon Service. Şi există şanse reale ca acestora din urmă să li se adauge şi SCC Services Suceava, prima mare companie transnaţională care intenţionează să deschidă o sucursală cu sute de locuri de muncă în Suceava”, a punctat rectorul USV la festivitatea de ieri, din prima zi a celui de-al doilea mandat al său. Popa a mai amintit şi de o serie de evenimente de o importanţă deosebită găzduite de USV în 2015, respectiv prima întâlnire oficială a doi șefi de stat într-o universitate românească: Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, și Klaus Iohannis, președintele României, Conferința internațională a Curților Constituționale ale României, Republicii Moldova și Lituaniei, înfiinţarea Casei de Cultură a Studenţilor Suceava etc.

De asemenea, acesta a reiterat principalul obiectiv al mandatului 2016-2020 – motivarea şi valorizarea resursei umane - trasând şi câteva direcţii de îndeplinire a acestuia.

Prezent la Suceava, cu prilejul acordării distincţiei de Doctor Honoris Causa academicianului Mircea Martin, rectorul Universităţii din Bucureşti – Mircea Dumitru - a mărturisit că ultima vizită la USV a avut loc în urmă cu 10 ani.

„Am fost şi sunt deosebit de impresionat de această intensă şi fertilă perioadă de dezvoltare a instituţiei dumneavoastră”, a transmis rectorul în alocuţiunea sa.

 

Locul I la numărul de brevete acordate de OSIM

Cât priveşte componenta de cercetare din Universitatea din Suceava, prorectorul Mihai Dimiana amintit că anul 2015 a adus implementarea celui mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituției – MANSiD. Valoarea totală a proiectului este de aproape 32 de milioane de lei, însumând 11 laboratoare de cercetare (cinci laboratoare modernizate, şase laboratoare nou create), dotate cu 155 de noi echipamente, din care 21 de echipamente au avut valori de peste 100.000 de euro.

Mihai Dimian a precizat că, în 2015, Universitatea a înregistrat venituri de 11 milioane de euro din cercetare, reprezentând peste 50% din bugetul instituţiei.

„Avem aproape 30 de laboratoare în care putem spune că echipamentele sunt la nivel european. Dacă în fiecare laborator ar lucra minimum cinci cadre didactice am ajunge la 30 de cadre didactice care ar avea o bază materială competitivă internaţională. Avem echipamente, iar oamenii trebuie să se implice mult mai mult în utilizarea lor şi în obţinerea de rezultate competitive internaţional”, a menţionat Mihai Dimian.

 

Premierea doctorilor

Elena Brânduşa Steiciuc, director al Consiliului Studiilor Superioare de Doctorat, a sintetizat activitatea şcolii doctorale sucevene de anul trecut, la final aceasta oferind diplome celor 30 de doctori care în primul semestru al acestui an universitar au obţinut acest titlu.

„USV are două şcoli - Şcoala doctorală de ştiinţe aplicate şi inginereşti şi Şcoala doctorală de ştiinţe socio-umane, cu 15 domenii de cercetare, în care îşi desfăşoară activitatea peste 200 de doctoranzi sub conducerea a 38 de coordonatori”, a menţionat Steiciuc.

Distincţia de „Doctorandul USV al anului 2015” le-a revenit Danielei Mihaela Sandu (Neamţu), coordonată de Valentin Hapenciuc, din cadrul Şcolii de Ştiinţe Socio-Umane, şi lui Cătălin Jureschi, coordonat de Corneliu Turcu, pentru Ştiinţe aplicate şi inginereşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ceremonie festivă la 26 de ani de la transformarea Institutului de Subingineri în Universitate.
 Vizualizări articol: 2944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Ceremonie festivă la 26 de ani de la transformarea Institutului de Subingineri în Universitate3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mucenici muntenești (de post) Spre deosebire de sfințișorii din aluat dospit din Moldova și Bucovina, mucenicii din sudul țării sunt un fel de paste făinoase, care se fierb în apă ori lapte și se servesc într-un sos delicios, cu nucă și arome. Se găsesc și în... Citeşte