Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mar 2016 - Anul XXI, nr. 53 (6166)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Statistici

Numărul studenţilor cu taxă de la USV a scăzut la jumătate în ultimii patru ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Numărul de studenţi din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) care studiază cu taxă s-a înjumătăţit în ultimii patru ani, de la 6.494 în 2011, la 3.241 în anul universitar actual.

Cu toate că în evidenţele Universităţii numărul celor care îşi plătesc studiile academice s-a diminuat semnificativ, reprezentanţii instituţiei spun cărata de scădere a acestora este mai mică decât rata medie națională.

Rectorul Universităţii, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a explicat că „pentru fiecare loc bugetat, USV atrage încă 0,7 studenţi cu taxă, faţă de 0,56, care este media naţională. Un rezultat remarcabil îl reprezintă raportul foarte mare (unul din primele din țară) dintre studenții cu taxă și cei bugetați – semn că absolvenții de liceu preferă USV chiar și în condițiile în care trebuie să plătească taxe. A fost cel mai puternic argument al nostru pentru creșterea numărului de locuri bugetate alocate de Ministerul Educaţiei. Rezultatul este cu atât mai semnificativ cu cât multe universități din România nu reușesc să-și ocupe nici măcar locurile bugetate alocate de minister  pentru licență”. 

De cealaltă parte, Popa a mai spus că este remarcabilă creştereanumărului de studenţi bugetaţi de la USV, acesta estimând că în anul academic 2016-2017 studenţii subvenţionaţi de la bugetul de stat se vor cifra la peste 5.000.

 

Creşteri semnificative în domeniul IT, scăderi drastice la Inginerie mecanică

Cât priveşte evoluţia numărului de studenţi de la cele nouă facultăţi ale Universităţii, din perioada 2011-2015, conducerea USV a apreciat că în cazul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport se înregistrează o creştere semnificativă a numărului de studenţi. Cifrele sunt justificate de înfiinţarea Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană, care funcţionează în cadrul acestei facultăţi şi care are două programe de studii.

Creşteri semnificative s-au înregistrat şi în cazul domeniului IT. „Politica noastră a fost de a încuraja cât mai mult acest sector pentru că există şi cerere pe piaţa muncii şi firme care îşi doresc să deschidă afaceri aici. A crescut şi numărul de studenţi, însă am alocat şi mai multe locuri bugetate acestui domeniu”, a menţionat Valentin Popa.

De cealaltă parte, la Facultatea de Inginerie Mecanică, în centralizările aferente anului 2011 figurau 612 studenţi (din care 130 cu taxă), iar în 2015 figurau 397 (din care doar 28 cu taxă).

„Este o mare dezamăgire pentru noi că nu am reuşim să stopăm declinul solicitărilor, deşi există cereri pe piaţă pentru specialiştii din acest domeniu”, a mărturisit Popa.

Acesta a mai specificat că o diminuare considerabilă a adresabilităţii se observă şi în cazul programelor de la Facultatea de Istorie şi Geografie, ţinând cont că absolvenţii acestei facultăţi nu mai au căutare foarte mare pe piaţa muncii.

O scădere a numărului de studenţi se constată şi la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, în acord cu cerinţele câmpului muncii, de la 3.480 de studenţi cu taxă în 2011, la 1.637 în 2015.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul studenţilor cu taxă de la USV a scăzut la jumătate în ultimii patru ani.
 Vizualizări articol: 2429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Numărul studenţilor cu taxă de la USV a scăzut la jumătate în ultimii patru ani1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pizza la tigaie Nu este chiar o pizza adevărată, ci mai mult o omletă cu de toate, dar gustul este asemănător și se face foarte ușor.Avem nevoie de:4 ouă, 4 linguri făină, un plic praf de copt, 200 g amestec de mezeluri și legume tăiate cubulețe ( salam, șuncă,... Citeşte