Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 mar 2016 - Anul XXI, nr. 50 (6163)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tupeu nemăsurat

Cu ştiinţa primarului şi a secretarului, la Șcheia consilierii locali absenţi votează pentru schimburi de terenuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Schimburile dubioase de terenuri de pe raza comunei Șcheia sunt o constantă a ultimilor 15 ani, dar acest lucru nu a determinat nicidecum conducerea primăriei şi Consiliul Local să înceapă cumva să respecte legea. Plângerile penale şi atacarea în instanţă a hotărârilor de Consiliu Local făcute de prefectură şi cercetările efectuate de DNA nu i-au impresionat nici pe primarul Vasile Andriciuc, nici pe cea care ar trebui să vegheze la respectarea legalităţii, respectiv Luminiţa Rîşca, secretara CL Șcheia. Numai din luna mai până în luna decembrie a anului 2015, Instituţia Prefectului judeţului Suceava a solicitat în instanţă anularea a şapte hotărâri de Consiliu Local referitoare la vânzări şi schimburi de terenuri, iar două astfel de hotărâri sunt încă în verificări. Pentru o altă hotărâre, HCL nr.34/2015, Prefectura a făcut şi plângere penală. În urma unor verificări realizate de Corpul de Control al Prefecturii asupra unor contracte ale primăriei, instituţia a sesizat DNA.

Ședinţa de ieri a CL Șcheia s-a desfăşurat după acelaşi tipic, al sfidării legii şi al ignorării recomandărilor Instituţiei Prefectului, de intrare în legalitate. Consilierii locali au avut pe ordinea de zi cinci puncte, printre care atribuirea de teren pentru tineri în vederea construirii unei locuinţe şi revocarea, la solicitarea Prefecturii, a unei hotărâri din luna decembrie a anului trecut, privitoare la un schimb de terenuri. Hotărârea de atribuire de terenuri face referire doar la acordarea a 500 de metri pătraţi pentru locuinţă, conform unei anexe nesemnate şi nedatate, fără a preciza câte poziţii are anexa, câte persoane vor primi teren şi unde este terenul acordat, care este suprafaţa totală pe care urmează a se ridica locuinţele, fără expunere de motive şi fără rapoartele comisiilor de specialitate.

 

Consilierii nu primesc mape de şedinţă deoarece ”Șcheia este o comună săracă”

Discuţiile pe marginea acestui proiect au scos la iveală alte aspecte de neimaginat pentru un deliberativ local. Comisiile de specialitate din CL nici măcar nu se întrunesc, cu atât mai puţin să analizeze şi să elaboreze un punct de vedere întemeiat asupra proiectelor de hotărâre. Argumentul viceprimarului pentru prezenţa numelor unora dintre solicitanţi a fost că este vorba despre câteva familii de romi care şi-au construit deja casele fără nici un fel de autorizaţii şi prin acest proiect s-ar face doar intrarea în legalitate a unei situaţii de fapt. ”Sunt cetăţeni de etnie romă care au construit, trebuie să-i punem în legalitate. Ce să facem, să-i amendăm că au construit ilegal? Rămânem cu amenzile. Au şi ei nevoie să se racordeze la E.ON”, a spus viceprimarul Ilie Cojoc.

La întrebările unuia dintre consilieri, adresate primarului Andriciuc şi secretarei Rîşca, dacă toate cele 51 de persoane ale căror nume se află pe listă îndeplinesc criteriile prevăzute de Legea nr.15/2003 şi pe ce bază au fost selectate acestea dintre toţi solicitanţii de teren pentru casă, răspunsul primarului a fost că cererile vor fi analizate altă dată. Într-un final, proiectul a fost amânat pentru şedinţa viitoare – în opinia primarului Vasile Andriciuc, una extraordinară, organizată în maximum două săptămâni, în care să se clarifice situaţia.

Întrebat de ce consilierii nu primesc mape de şedinţă cu documentele justificative pentru proiectele luate în dezbatere, cu atât mai mult cu cât şi Prefectura Suceava a făcut o recomandare în acest sens, primarul Andriciuc ne-a răspuns că ”Șcheia este o comună săracă” şi că nu dă bani ”ca să se facă atâtea hârtii”. Asta în condiţiile în care Șcheia este comuna cu cele mai mari venituri din judeţul Suceava.

 

Hotărâri care apar votate în unanimitate, deşi consilierii care au absentat recunosc că n-au fost la şedinţă şi au semnat ulterior

În ceea ce priveşte a doua hotărâre, HCL nr.81/2015 referitoare la schimburile de terenuri, cea pentru care Prefectura a cerut reanalizarea deoarece nu respecta normele legale, discuţiile din CL au scos la iveală seninătatea cu care secretarul şi primarul comunei calcă legea. Documentele trimise la prefectură pentru viza de legalitate precizează, sub semnătura Luminiţei Rîşca, faptul că HCL 81/2015 a fost adoptată în unanimitate de cei 15 consilieri. O sesizare a doi consilieri, trimisă tot la prefectură, arată că de fapt au fost prezenţi doar 9. În registrul de prezenţă la respectiva şedinţă figurează însă semnăturile tuturor. La fel şi pe procesul verbal al şedinţei. Întrebaţi, ieri, în plen, când au semnat dacă nu au fost la şedinţă, ei au răspuns senin, că la şedinţa următoare. Rîşca a spus şi ea, extrem de iritată, că nu are cum să ţină minte prezenţa la toate şedinţele.

Unul dintre consilierii absenţi la şedinţa în care a fost adoptată HCL nr. 81 chiar a declarat că el i-a telefonat primarului Andriciuc şi i-a spus că nu vine, dar este de acord cu toate proiectele de pe ordinea de zi, deci era normal să semneze că a fost prezent! Paradoxal, Luminiţei Rîşca i s-a părut la fel de firesc. Singurul lucru deranjant pentru cei din conducerea primăriei a fost că unii consilieri au reclamat situaţia la Prefectură şi acum trebuie să dea toţi explicaţii.

În legătură cu asta, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, ne-a declarat, ieri, că, în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control la sesizarea din 18 decembrie 2015 a unor consilieri, Primăria Șcheia a fost atenţionată asupra obligaţiei de a informa în detaliu aleşii locali asupra proiectelor luate în dezbatere în cadrul şedinţelor. De asemenea, a solicitat documente suplimentare pentru clarificarea modului în care a fost adoptată HCL nr.81/2015, neprimite nici acum. Totodată, a sesizat Comisia de disciplină în privinţa modului în care secretarul Rîşca îşi exercită atribuţiile. ”Le-am solicitat inclusiv documentele referitoare la prezenţa la şedinţă, dar încă nu ni le-au trimis”, a precizat prefectul. Când va avea dovada falsului şi a uzului de fals, Prefectura va face plângere la Parchet. Nu este nici prima şi cu siguranţă nici ultima, dar pe cine mai impresionează? a

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu ştiinţa primarului şi a secretarului, la Șcheia consilierii locali absenţi votează pentru schimburi de terenuri.
 Vizualizări articol: 5919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Cu ştiinţa primarului şi a secretarului, la Șcheia consilierii locali absenţi votează pentru schimburi de terenuri1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hotie trimis de
( 1 mar 2016, 23:31:44
Cel mai jalnic primar,...nu a fost in stare sa traga o canalizare intr-un sat cu un buget mai mare decat multe orase
2.   Comentariu trimis de
( 2 mar 2016, 00:34:44
dar de terenul dat de domnul primar domnului viceprimar al sucevei pe vremea aia domnul hasovschi na aflat anca dna sa vana sa ma intrebe pe mine ca stiu mai multe domnule andriciuc .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Coliva de arpacaș Coliva este mai cunoscută, în general, drept un dulce ritualic oferit ca ofrandă, folosit de creștini fie de Bobotează, fie la pomenirea morților. Este un fel consistent și gustos, pe bază de grâu și nucă, iar în ultimii ani a... Citeşte