Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 feb 2016 - Anul XXI, nr. 43 (6156)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

În pericol

O casă-muzeu de secol XIX are nevoie de lucrări urgente de stabilizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Muzeul „Casa Preotului Bucovinean” din Pătrăuţi, o casă ridicată la mijlocul secolului XIX, lângă biserica „Sf Cruce”, cel mai vechi lăcaş de cult păstrat de la marele domnitor Ştefan cel Mare, are nevoie de intervenţii urgente, de stabilizare, după ce, în vara anului trecut, au apărut fisuri vizibile în tavan, care s-au accentuat în ritm alert.

Preotul Gabriel Herea, cel care, din 2003, de când a venit la Pătrăuţi, a dus o muncă incontestabilă de promovare a bisericii monument UNESCO a lui Ştefan cel Mare şi a transformat casa parohială în muzeu, se zbate de câteva luni de zile pentru a salva imobilul cu o istorie zbuciumată şi savuroasă în spate.

 

Istoria casei şi oamenii care îi dau valoare

Casa parohială a fost ridicată în 1860. Atunci, Pătrăuţiul era în imperiul austro-ungar, iar casa preotului avea un rol primordial în comunitate. Casa parohială de la Pătrăuţi are şase încăperi mari şi două holuri intermediare, cu o suprafaţă de 200 de mp. Cum în perioada austriacă preotul era funcţionar public, toate actele de stare civilă erau întocmite de acesta. În această casă s-au oficial numeroase botezuri şi cununii, o parte rămânând imortalizate în fotografii. 

Personajul cheie al casei a fost preotul Constantin Morariu, membru de vază al societăţii „Arboroasa”, alături de Ciprian Porumbescu, cu care a luptat pentru independenţa Bucovinei. În aceste condiţii, mulţi români de seamă poposeau în casa preotului Constantin Morariu de la Pătrăuţi, care era o „oază” de românism.

„Preotul Constantin Morariu a locuit în această casă 23 de ani, până

 în 1919, perioadă în care casa parohială a fost vizitată şi locuită de intelectuali din tot spaţiul de limbă română. Îi putem aminti aici pe Nicolae Iorga, Ştefan Octavian Iosif sau Sextil Puşcariu. Toţi şi-au lăsat amprenta într-un fel asupra acestei case”, ne-a povestit preotul Gabriel Herea. 

Tot în casa parohială de la Pătrăuţi a stat şi Leca Morariu, fiul lui Constantin Morariu. Leca Morariu a fost decan al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cernăuţi, în perioada în care aceasta era cea mai prestigioasă universitate din sud-estul Europei.

 

Fisuri care s-au accentuat de la o săptămână la alta

Casa a fost locuită de preoţii parohi până în 2003. Preotul Gabriel Herea a realizat la scurt timp după ce a venit la Pătrăuţi că această casă merită şi trebuie exploatată din punct de vedere muzeal.

Casa a devenit muzeu din 2007, cu scopul de a reconstitui atmosfera de casă parohială din secolul XIX, în special în legătură directă cu preotul Constantin Morariu. Imagini păstrate din secolele XIX şi XX, mobilier, colecţii de carte sau lucrări monumentale din opera pictorului rădăuţean Traian Postolache fac parte din colecţia casei-muzeu.

Preotul Gabriel Herea a povestit când au apărut problemele majore:

“În vara anului 2015 au apărut fisuri care s-au accentuat de la o săptămâna la alta, iar la un moment dat au început să pice părţi din tencuiala tavanului, în timp ce anumite grinzi mai firave de pe tavan au început să-şi accentueze curbura în jos”.

 

Ce a rezultat din expertiza făcută la casă

Gabriel Herea nu a stat cu mâinile în sân până acum. În lunile scurse de atunci s-a realizat o expertiză profesionistă a casei, s-a făcut un proiect, iar acum se aşteaptă un ultim aviz de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Expertiza a arătat că locuinţa are doi vectori de „fugă”, spre sud-vest. Este nevoie de stâlpi de susţinere, de centuri pentru fiecare încăpere, iar aceste lucrări sunt urgente. Expertiza a arătat că degradarea casei avansează în sezonul cald:

„Trebuie neapărat ca în acest an să facem lucrările urgente. Seceta care a fost vara trecută a afectat casa în fapt, seceta şi nu ploile, aşa cum am crezut iniţial. Expertiza a indicat că seceta a creat tasări ale terenului, iar casa a început să <plece> din partea de sus. Pe mine mă sperie apropierea verii, nu iarna. Vara aceasta trebuie făcute în mod clar intervenţiile de urgenţă”, a declarat preotul Gabriel Herea.

 

Are finanţare pentru materiale, nu însă şi pentru manoperă

Herea a reuşit să obţină şi o serie de fonduri pentru lucrări. Ca mai totdeauna în România, sunt însă şi impedimente:

“Avem o soluţie tehnică, avem o proiectare şi am reuşit să obţinem de la Secretariatul de Stat pentru Culte, de la Guvernul României practic, suma de 50.000 de lei. Sunt bani pe care îi putem folosi doar pentru materiale de construcţie în acest moment”. 

Problema este că pentru a folosi materiale de construcţii este nevoie de o firmă care să lucreze şi de bani pentru manoperă:

“Trebuie să găsim o soluţie să finanţăm manopera, altfel riscăm să pierdem şi cei 50.000 de lei pentru materiale”, a explicat Gabriel Herea.

 

De unde mai speră să adune banii pentru manoperă

Preotul a avut deja o discuţie preliminară cu reprezentanţii firmei General Construct şi speră să găsească o soluţie pentru demararea intervenţiilor urgente. Gabriel Herea speră să mai adune 10-20.000 de lei de la Consiliul Judeţean Suceava, de asemenea nădăjduieşte şi la un sprijin financiar de la autoritatea locală – Primăria comunei Pătrăuţi. De la credincioşii din sat a adunat doar 2.000 de lei. Gabriel Herea a ţinut să precizeze că Parohia 2 Pătrăuţi, din jurul bisericii monument UNESCO, are aproape doar o mână de credincioşi. Asta pentru că foarte mulţi localnici au trecut la alte confesiuni, inclusiv numeroasa comunitate de romi.

Un avantaj pentru această casă este că nu a fost încă înscrisă în lista monumentelor istorice. La un monument istoric, cheltuielile de intervenţie şi salvare ar fi fost triple. Proiectarea a fost  făcută însă ca pentru un monument istoric, cum va şi deveni cu siguranţă în viitor.   

 

„Nu ştiu cum, dar sunt sigur că vom salva casa”

„Nu ştiu cum, dar sunt sigur că vom salva casa”, a conchis preotul Gabriel Herea.

Preot, ghid şi doctor în istoria artei, preotul a demonstrat că este omul care poate sfinţi la propriu locul. În 2014, pentru activitatea de promovare a monumentului de la Pătrăuţi, dar şi pentru amenajarea muzeului aflat acum în pericol, Gabriel Herea a fost unul din nominalizaţii Galei "Top 10 Sucevei", eveniment organizat de Monitorul de Suceava şi Camera de Comerţ şi Industrie Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O casă-muzeu de secol XIX are nevoie de lucrări urgente de stabilizare.
 Vizualizări articol: 3211 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
O casă-muzeu de secol XIX are nevoie de lucrări urgente de stabilizare5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Iaurt grecesc de casă Cremos, acrișor doar cât trebuie, consistent și ușor deopotrivă, iaurtul grecesc este în prezent printre cele mai iubite produse lactate în întreaga lume.Avem nevoie de:1,5 litri lapte ( amestec de vacă și de capră în... Citeşte