Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 feb 2016 - Anul XXI, nr. 39 (6152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Umanitate

Viaţa bătrânului din Bosanci care trăia asemeni unui câine s-a schimbat radical

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Viaţa bătrânului din Bosanci, Alexandru Moldovan, în vârstă de 80 de ani, pe care l-am găsit la începutul acestei luni într-o mizerie cruntă, trăindu-şi viaţa asemeni unui câine, mai mult din mila vecinilor, s-a schimbat radical. În urma materialului publicat în Monitorul de Suceava, „La 80 de ani, un bătrân din Bosanci trăieşte din 62 de lei pe lună şi din mila vecinilor”, un grup de tineri din localitate, la iniţiativa lui Ovidiu Stanciu, în vârstă de 17 ani, s-au transformat în binefăcătorii lui moş Alexandru Moldovan, căruia lumea din sat îi spune moş Sandu.

Pe parcursul mai multor zile, în jur de 20 de tineri, fete şi băieţi, sprijiniţi şi de familiile lor, dar şi de alte familii din localitate, au mers la casa bătrânului şi i-au făcut curăţenie generală. Din casa acestuia, care mai mult îţi dădea impresia că este un coteţ, unde erau înghesuite tot felul de acareturi, unde pereţii erau negri de la fum, pânzele de păianjen atârnau de tavan, lenjeria era murdară, hainele vechi, ponosite, mirosul era greu de suportat, dar şi din curtea acestuia, voluntarii au scos trei maşini pline cu gunoaie. După ce au aruncat toată mizeria, tinerii au cumpărat vopsea, perdele, linoleum, au reparat soba, au adus lenjerie curată şi au schimbat faţa camerei în care trăieşte acum bătrânul.

„Am mobilizat mai mulţi tineri din Bosanci, fete şi băieţi, să facem ceva pentru acest bătrân, pentru că nu se poate ca în anul 2016 să mai trăiască în aceste condiţii. I-am promis moşului că îi aduc oameni serioşi, care să-l scoată din mizerie. M-au mirat cum au lucrat şi fetele, care au pus mâna pe fel de fel de lucruri mizerabile, dar nu s-au sfiit şi ne-au ajutat”, ne-a povestit Ovidiu Stanciu. Tânărul ne-a spus că după ce a fost publicată povestea bătrânului în Monitorul de Suceava mai mulţi oameni din sat  i-au adus bătrânului alimente, haine şi au promis că vor reveni la el cu ajutoare. Mulţumirile care au venit din partea bătrânului au fost tot ce au primit tinerii voluntari. Le-a fost suficient, pentru că au făcut totul din suflet, chiar din milă, pentru că nu voiau să-l mai vadă pe bătrân mergând în patru labe.

 

Sprijin din partea Asociaţiei Casa Share

În sprijinul bătrânului din Bosanci a venit şi Bogdan Tănasă, din Iaşi, coordonatorul Asociaţiei Casa Share, care îi va aduce bătrânului un scaun cu rotile electric, îi va amenaja, cu sprijinul voluntarilor din Bosanci, o rampă şi o toaletă în curte. Bogdan Tănasă ne-a povestit că o prietenă din Elveţia i-a trimis link-ul de pe site-ul Monitorului de Suceava cu povestea bătrânului, rugându-l să facă ceva pentru el. Pe 14 februarie, tânărul a ajuns la casa lui moş Sandu, unde s-a întâlnit şi cu tinerii voluntari din Bosanci.

„L-am dus pe bătrân într-un hotel din Suceava, pentru a putea să facă o baie. A stat peste două ore în cadă şi ne-a spus că s-a născut a doua oară. I-am dat haine curate şi, apoi, ne-am întors la Bosanci”, ne-a spus ieşeanul care, cu sprijinul prietenilor care îl ajută în toate proiectele sociale pe care le-a realizat până acum (40 de copii salvați din sărăcie, opt case făcute pentru familii nevoiaşe, ajutoare, în continuare, pentru oamenii fără posibilităţi materiale), îi va oferi bătrânului un scaun cu rotile electric cu care se va putea deplasa mai uşor până la toaleta din curte, dar şi pe uliţele satului.

I-am găsit ieri pe voluntari, împreună cu Bogdan Tănasă, în curtea bătrânului, unde lucrau la rampă şi la toaleta din curte. Coordonatorul Asociaţiei Casa Share a completat că niciodată nu şi-a abandonat cazurile sociale la care a intervenit, aşa că îl va ajuta în continuare şi pe moş Sandu. Bogdan Tănasă i-a adus bătrânului un frigider şi un aparat de radio, de care bătrânul s-a bucurat nespus. „I-am propus bătrânului să se mute într-un cămin de bătrâni, dar nu a dorit. A spus că acum, după ce are casa curată, după ce are haine curate, mâncare, radio în casă, vrea să mai stea câţiva ani acasă la el. În viitor, peste câţiva ani, nu se ştie, poate o să accepte să stea într-un cămin social. Acum este foarte legat de câinele lui, pe care nu vrea să-l abandoneze. Am fost foarte impresionat de ce au făcut tinerii din Bosanci. Sunt foarte uniţi. Acesta este spiritul. Chiar le mulţumesc pentru ce au reuşit să facă aici, la Bosanci”, ne-a povestit Bogdan Tănasă.

 

Ultima baie, acum 30 de ani

Ieri l-am găsit pe moş Sandu complet schimbat. Nu mai învârtea cu culişerul într-o mămăligă pe care o făcea din tărâţe şi apă. Pe plita încălzită, bărbatul avea cum vase curate, cu hrană proaspăt gătită. Pe jos, în jurul sobei, nu mai erau lemne, tălpi de papuci, vechituri, haine murdare, ci linoleum curat. Moş Sandu este tare mulţumit de ce au reuşit să facă nişte tineri inimoşi din Bosanci, lucruri pe care nu au reuşit să le rezolve autorităţile locale în zeci de ani. Mai în glumă, mai în serios bătrânul Sandu ne-a spus că atunci când a terminat armata a făcut o baie... S-a mai gândit puţin şi apoi ne-a spus că ultima baie a făcut-o acum 30 de ani.

„Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să am aşa o casă. Totul este curat, mi-au dat cu var, au vopsit, au pus perdele la geamuri. Eu o să păstrez. Înainte mai lucram cizmărie, aveam tot felul de potloage prin casă, resturi, dar acum au fost aruncate şi este curat. Dacă mai vine cineva la mine, am să ies afară să stau cu el, ca să nu facă mizerie în casă”, ne-a spus bătrânul. Moş Sandu şi-a amintit că după ce a devenit „vedetă” la ziar, „primarele mi-a adus o pâine şi o bucată de salam şi mi-a luat buletinul să-mi facă ajutor social. Buletinul... nu l-am văzut nici acuma”. Este vorba de ajutorul social în valoare de 140 de lei pe care primarul comunei Bosanci, Anton Curic, i l-a promis bătrânului.

Întrebat de ce nu a făcut nimic primăria până acum, Anton Curic a declarat, la începutul acestei luni, că în ultimii ani „am încercat de mai multe ori să-l conving, să-i dau ajutor social, dar a refuzat”. Ei, de această dată, bătrânul nu refuză, ci chiar îşi doreşte şi vă roagă să îi veniţi în ajutor. Având în vedere problemele de sănătate pe care le are, vârsta înaintată, faptul că se deplasează cu dificultate, moş Sandu ar avea nevoie de un asistent personal, o persoană plătită de primărie, care să aibă grijă de el. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă tot ce au muncit tinerii din Bosanci, voluntarii şi Asociaţia Casa Share se va distruge, pentru că bătrânul are nevoie de îngrijire, iar lucrurile trebuie întreţinute, iar el este neputincios, oricâtă bunăvoinţă ar avea. Poate în al 12-lea ceas fac ceva şi autorităţile locale pentru acest bătrân. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viaţa bătrânului din Bosanci care trăia asemeni unui câine s-a schimbat radical.
 Vizualizări articol: 8224 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Viaţa bătrânului din Bosanci care trăia asemeni unui câine s-a schimbat radical5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(17 feb 2016, 12:01:37
Of , unde au fost oamenii din sat , vecinii , bisericile,organizatiile caritabile si nu in ultimul rand autoritatile pana acest caz a fost adus in atentie de Monitorul ? Foarte trist ca suntem preocupati de lucruri trendy , proteste pentru diferite cauze pe care nici nu le cunostem prea bine , dar uitam sa privim in jurul nostru . Ce face serviciul social de la primarie ? sarim in sus cand altii , prin alte tari isi fac datoria , dar nu avem macar idee ce e dincolo de poarta .
===========
probabil sunt atat de multe cazuri incat monitorul ar trebui sa aiba zilnic o rubrica in care sa le prezinte. In anii in care toti suntem bogati , avem mai mult decat ne trebuie altii nu au nimic .
2.   EPIC trimis de
(17 feb 2016, 13:13:41
"În sprijinul bătrânului din Bosanci a venit şi Bogdan Tănasă, din Iaşi, coordonatorul Asociaţiei Casa Share, care îi va aduce bătrânului un scaun electric".....
3.   O fapta buna... trimis de
(17 feb 2016, 15:56:34
Bravo lor, acelor oameni cu suflet mare care au facut ceva pentru acest batran. O fapta buna si frumoasa... Din pacate, eu nu inteleg de ce a stat batranul in mizerie cumplita pana acuma? Oare numai saracia sa fie de vina? Poate gresesc in apreciere si imi cer scuze...Avem oare garantia ca peste doua trei luni situatia nu se va repeta si alti voluntari vor face curatenie, il vor spala si vor scoate din casa si din curte gunoaiele?
4.   Ptr. COLLINS... trimis de
(17 feb 2016, 17:54:16
-Collins,eu cred ca e bine ca macar acum s-a facut ceva,insa vad ca tu aduci in discutie cazuri de care nu era nevoie sa vi tu cu parerea ta,facand aluzii la protestele ptr. fam Bodnariu.Unii fac si proteste si ajuta macar in ceasul al-12-lea,dar tu ce faci?Sau tu nu cunosti oameni care trebuiesc ajutati,tu nu cunosti pe nimeni,caci doar alti trebuie sa o faca?Imi imaginez ca in localitatea ta nu sunt cazuri din acestea ,caci ai avut tu grija sa nu se intample astaci ,numai in Bosanci nu s-a intamplat asta,caci nu ai fost tu in locul oamenilor acelora ca sa faci ordine . BRAVO ACESTOR TINERI si rusine tie,din cauza ca incerci sa descurajezi si sa desconsideri unitatea oamenilor care s-au unit prin proteste ,prin ajutorare, sa simta unii cu alti,la diferitele cauze care au aparut in ultima perioada.
5.   Cand n-ai scoala si bani.... ai sanse de 80 de ani trimis de
(17 feb 2016, 22:45:25
Mey.... da ce mai conteaza cum traieste "batranul" ?. Are 80 de ani, asta conteaza. Daca ar fi sa facem "basca" de nutritionisti si oameni ancorati in concret, cam asta e reteta unei vieti sanatoase si mai ales indelungate.
6.   Oamenii din bosanci au avut initiativa.... trimis de
(18 feb 2016, 11:49:29
Dupa ce sa dat primul reportaj cu mosu toti am fost revoltati....dar chiar au fost oameni care au vrut sa ajute. mai jos citez ce-mi spunea acea persoana care a vrut sa ajute:

Personal am fost l am vizitat de cateva luni in urma. Nu am intrat in casa ca era in prag.Repara papuci. Asta face in fiecare zi.Are o prispa plina de talpi.Am intrebat daca ne lasa sa facem ordine si a zis ca el nu se pocaieste ca a venit si pastorul Viorel pe la el .Eu i am zis ca nu trebuie sa se pocaiasca noi doar vrem sa l ajutam...Mi au zis vecinii cu care am fost ca nu l poti da la cale sa l scoti din mediul lui si am renuntat...
Daca ne lasa sa facem.....sunt dispusa sa caut oameni sa faca treaba asta...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulete de cașcaval Un aperitiv delicios nu trebuie neapărat să fie complicat de preparat. Buletele de cașcaval încântă mesenii de toate vârstele, arată bine, necesită doar câteva ingrediente și mai puțin de o oră de muncă plăcută.Avem nevoie... Citeşte