Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 feb 2016 - Anul XXI, nr. 33 (6146)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Atenţie, şoferi!

Primele permise suspendate după ce detectorul radar tip „pistol” a intrat în acţiune pe şoselele din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Noul aparat radar cu laser, intrat de aproximativ trei săptămâni în dotarea Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava şi folosit la sfârşitul săptămânii trecute pe mai multe drumuri naţionale din judeţ, a scos la iveală mai multe abateri ale şoferilor, unii dintre aceştia rămânând fără permis de conducere. Mobilitatea aparatului şi modul în care sunt plasaţi poliţiştii care acţionează cu detectorul în teren i-au făcut pe mulţi şoferi să nu observe deloc prezenţa echipajului la marginea drumului sau să o facă mult prea târziu. Marele avantaj al acestui nou aparat radar este faptul că are o rază de acţiune foarte mare, de până la 1.200 de metri, este foarte mobil, uşor de folosit şi eficient atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.

Deşi „pistolul” radar cu laser va fi folosit preponderent pentru depistarea şoferilor care circulă cu viteză peste limita legală, dispozitivul poate fi folosit şi pentru înregistrarea şoferilor care depăşesc pe linie continuă. Doar la sfârşitul săptămânii trecute, din cele zece permise auto reţinute în judeţ pentru diferite abateri, şapte au fost suspendate în urma unor încălcări ale legislaţiei rutiere detectate cu aparatul radar cu laser. Pe ecranul aparatului au fost surprinse de la mare distanţă abateri precum viteză excesivă, depăşirea pe un segment de drum cu linie continuă sau neacordarea de prioritate pietonilor, în imagini care au rămas stocate în aparat şi constituie probe de necontestat.

 

Noul radar este cel mai performant aparat exploatat în judeţ până acum

Noul aparat radar de tip pistol, dotat cu raze laser şi cameră video HD, nu poate fi detectat în timp util şi se activează numai atunci când agentul vizează o maşină. Agentul-şef principal Radu Cătălin, operator pe noul radar, ne-a relatat: „O caracteristică a lui este măsurarea vitezei prin undă laser. De la 1.200 de metri are posibilitatea de a măsura ţinta, iar ultima fotografie, de detaliu, se poate face de la cel puţin 15 metri de aparat. Se lucrează în principal cu el din staţionare, pentru că nu are funcţia de lucru în mişcare. Se poate lucra din afara maşinii sau din autospeciala de poliţie.”

Noul tip de radar cu unde laser poate identifica inclusiv feţele şoferilor de la zeci de metri distanţă şi nu poate fi detectat şi nici bruiat de nici un dispozitiv. „Au fost opriţi conducători auto care aveau în dotare detectoare şi au afirmat că detectoarele nu le-au dat semnale. Cu siguranţă va rezolva şi problema detectării celui aflat la volan. Se concentrează mai mult imaginea pe numărul de înmatriculare, însă pe calculator, în imaginea care urmează să fie trimisă la instanţă, se văd cu multă claritate marca maşinii, culoarea, persoanele din maşină, adică persoana de la volan şi cea din partea dreaptă, cât şi multe caracteristici ale maşinii. Maşina din trafic care este identificată este de regulă maşina care circulă cu viteză mare sau cea care comite alte abateri la regimul circulaţiei”, ne-a povestit agentul-şef principal Radu Cătălin.

Poliţiştii pot seta aparatul radar să filmeze inclusiv faţa şoferului, chiar de la o distanţă de 70 de metri, indiferent cu ce viteză circulă acesta. Acest lucru îi poate ajuta pe poliţişti deoarece în instanţă şoferii nu mai pot contesta cu uşurinţă faptul că au fost ei la volan.

Noile radare sunt de mare ajutor, recunosc poliţiştii, care anual se confruntă în instanţă cu zeci sau sute de şoferi care contestă amenzile.

 

Respectarea vitezei în trafic poate duce la micşorarea numărului de accidente

Şoferii cred că prezenţa unui astfel de aparat pe şosele va avea un efect benefic pentru circulaţie. „Aparatul este bun, până la urmă o să fie mai puţine accidente, mai puţină viteză”, ne-a spun Liviu Nichita, aflat la volanul maşinii sale. „O idee foarte bună pentru că este o dovadă incontestabilă. Sunt şoferi care nu recunosc că s-au aflat la volanul unei maşini. Asta ar fi o dovadă incontestabilă, fără îndoială”, ne-a spus Ciprian Ungureanu, un alt conducător auto.

Aceste aparate au fost distribuite în Bucureşti la Poliţia Autostrăzi, dar şi în şapte judeţe din ţară, acolo unde traficul e intens. „Pistolul” radar LTI 20-20 TruCAM a fost distribuit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava de Inspectoratul General al Poliţiei Române, având ca obiectiv reducerea numărului de accidente grave ce se produc din cauza vitezei, având în vedere că judeţul Suceava este fruntaş la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de persoane decedate în accidente rutiere, în condiţiile în care are şi una dintre cele mai extinse reţele de drumuri.

Noul dispozitiv este de producţie americană şi valorează în jur de 15.000 de euro. Mai mulţi poliţişti rutieri au efectuat deja un curs în urma căruia au fost atestaţi pentru a folosi acest dispozitiv. Poliţiştii suceveni au mai avut un astfel de aparat radar de măsurare a vitezei şi în anul 2014, folosit atunci doar pentru teste. La vremea respectivă „pistolul” radar a fost dat în probe de singurul distribuitor din România al acestor dispozitive.

 

Un al doilea „pistol” radar de acest tip, achiziţionat de Primăria Dumbrăveni

Traficul intens prin comuna Dumbrăveni şi faptul că nici un radar fix nu mai funcţionează în zonă de câţiva ani de zile i-au determinat pe cei de la primăria din localitate să achiziţioneze un astfel de aparat de măsurare a vitezei, care urmează să fie folosit de poliţişti preponderent pe raza localităţii. Deocamdată însă nu au fost puse la punct detaliile folosirii acestui aparat doar în zona comunei Dumbrăveni, din cauza legislaţiei complicate. Autorităţile din Dumbrăveni intenţionează totuşi să rezolve această problemă de autorizare a noului aparat radar pentru a putea fi folosit pe DN 29, un drum proaspăt modernizat şi pe care au loc multe accidente din cauza vitezei excesive.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primele permise suspendate după ce detectorul radar tip „pistol” a intrat în acţiune pe şoselele din judeţ.
 Vizualizări articol: 8551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 7 voturi
Primele permise suspendate după ce detectorul radar tip „pistol” a intrat în acţiune pe şoselele din judeţ2.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hotie pe fata! trimis de
(10 feb 2016, 15:07:36
Cum naiba sa dai 15000 de euro in 2016 pe un pistol radar LTI 20-20 TruCAM, care in 2010 costa in America in jur de 3495 dolari????? La o simpla cautare pe goagal se poate confirma ceea ce am scris! Dar nimic nu e de mirare, pentru ca la Suceava s-au achizitionat in 2010 masini de curatat cartofi cu 35.000 lei de catre CJlaughing)))).
2.   Teroare pentru conducatorii auto? trimis de
(10 feb 2016, 17:20:58
Ardelenii nu se coboara la obiceiurile din Moldova. Bati tot Banatul si Ardealul si abia daca vezi urma de politist. Dar, nici n-ai intrat bine in Bucovina, ca le-ai si simtit ,,grija”.
Domnul primar de Dumbravenil simte pe aproape mirosul banilor,.... miros mai bun chiar decit al mititeilor.
O sosea buna obligatoriu trebuie sa fie teroare pentru conducatorii auto? Unde se intimpla asta in Ardeal sau Ungaria!? Foamea de bani si tupeul de mirlan de fiecare data este exagerbat in Bucovina!
3.   Cineva minte ! trimis de
(10 feb 2016, 20:35:44
Eu nu neg ca radarul te ia de la 1200 de metrii insa nu stiu daca imaginea cu nr de inamtriculare o fo clara .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de roșii (versiune de iarnă) Amatorii de supă de roșii știu bine că preparatul nu iese bine cu tomate luate de prin supermarket, care nu au nici un gust. Există însă și o versiune de iarnă a clasicei rețete a supei de roșii, care se poate pregăti astfel rapid și iese... Citeşte