Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 ian 2016 - Anul XXI, nr. 13 (6126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Mobilizare exemplară

Cel mai mare protest din ţară, la Suceava, în semn de solidaritate cu familia lăsată fără copii în Norvegia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, a determinat aproape 5.000 de oameni să iasă în stradă, în centrul Sucevei, în semn de solidaritate.

Acţiunea de sâmbătă, din faţa Palatului Administrativ, s-a dovedit a fi cel mai amplu protest din ţară pentru susţinerea familiei lăsate fără copii de autorităţile norvegiene, cei 5.000 de participanţi declarându-se solidari cu Marius şi Ruth Bodnariu, părinţii care cer cu disperare să îşi revadă copiii şi ca micuţii să fie returnaţi familiei din care au fost „răpiţi”. În acelaşi timp, protestatarii au solicitat  o implicare mai puternică a statului român în rezolvarea acestei situaţii, care a stârnit ecouri în toată Europa.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi ai soţiei sale norvegience, Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

 

Protest cu rugăciuni şi cântece religioase

Cel mai mare protest organizat în Suceava în ultimii 25 de ani a fost unul total neobişnuit.

În loc de strigăte de protest, huiduieli sau fluierături, în centrul Sucevei au răsunat cântece religioase, rugăciuni şi discursuri motivaţionale, manifestarea fiind paşnică şi foarte bine organizată.

Nemulţumirile şi revendicările protestatarilor au fost exprimate în principal prin pancarte cu mesaje precum „Suntem alături de familia Bodnariu!”, „Norvegia, returnează copiii familiei Bodnariu!”, „Copiii aparţin familiei!”, majoritatea scrise în limba engleză, pentru că acestea erau adresate în special autorităţilor norvegiene.

Protestul a început la ora 11.00, după cum a și fost autorizat, cu o scurtă prezentare a scopului acestuia, de către organizatori, apoi cu rugăciunea „Tatăl nostru”, rostită de mii de oameni în același timp. Primii invitaţi să ia cuvântul la protestul din Suceava au fost senatorii suceveni Steliana Miron și Ovidiu Donţu, care și-au declarat sprijinul total pentru cauza familiei Bodnariu, pentru susţinerea căreia au făcut deja o serie de demersuri oficiale.

 

Steliana Miron: „Sunt şi eu mamă şi simt o durere cumplită!”

Steliana Miron, primul senator care a luat atitudine în acest caz în Parlamentul României, a avut-o alături pe fetiţa ei atunci când s-a adresat mulţumii adunate în faţa Prefecturii:

„Durerea lor este şi durerea noastră, suferinţa lor este şi a noastră. De aceea mă bucur că ne-am adunat aici într-un număr atât de mare”, a spus ea, referindu-se nu doar la părinţii rămaşi fără copii, ci şi la copiii despărţiţi de părinţi, dar şi de fraţii şi surorile lor.

„Ce simte o mamă care dimineaţa nu îşi poate vedea copiii, care nu ştie dacă sunt trişti, bolnavi, disperaţi de despărţire? Sunt şi eu mamă şi simt o durere cumplită! De aceea am cerut ministrului de Externe ca în numele statului român să se implice de urgenţă şi cu responsabilitate. Strigătul nostru a fost auzit”, a spus senatoarea PNL.

Senatorul PSD Ovidiu Donţu, care este şi preşedinte al grupului parlamentar de prietenie România – Norvegia, şi-a exprimat public „indignarea vizavi de faptul că o familie poate fi lipsită de cei cinci copii pe care îi are”, precizând că a fost alături de cauza familiei Bodnariu imediat ce a aflat de ea, pe când se afla în Oslo şi a avut discuţii cu ambasadorul României în Norvegia, care se preocupa de această problemă.

Ovidiu Donţu a explicat ce demersuri s-au făcut pe plan naţional şi internaţional pentru rezolvarea acestei probleme, precizând că „fostul ministru de Externe al României, Titus Corlăţean, susţinut de noi toţi, a adresat o scrisoare comitetului de miniştri al Consiliului Europei, organismul care monitorizează respectarea Drepturilor Omului în Europa. Norvegia este ţară semnatară a Convenţiei Drepturilor Omului şi are obligaţia de a respecta articolul 8 al acesteia – respectarea vieţii familiale şi private. La timpul potrivit vom solicita acţiune interstatală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”.

 

Originile sucevene ale familiei Bodnariu, motivul unei mobilizări exemplare

Mobilizarea unui număr atât de mare de protestatari la Suceava s-a datorat şi faptului că tatăl copiilor luaţi de lângă părinţi de Barnevernet îşi are originile în această zonă, mai exact la Iaslovăţ.

„Cred că au venit atât de mulţi oameni pentru că tatăl lui Marius Bodnariu este de aici, din judeţul Suceava. De altfel, şi la protestul din Bucureşti, cei mai mulţi au fost sucevenii. Am ţinut legătura cu familia Bodnariu şi ei au insistat ca protestul să fie unul liniştit. Iată că sucevenii au dat dovadă de respect, omenie şi civilizaţie”, a spus David Reguş, unul dintre organizatori şi fost coleg de facultate cu tatăl copiilor luaţi de autorităţile norvegiene.

Prezent la protest, Gheorghe Bodnariu, unchiul lui Marius şi al lui Ruth Bodnariu, a povestit modul în care copiii au fost răpiţi din sânul familiei şi a arătat suferinţa provocată tuturor de acest eveniment.

„Văd că s-o mişcat un pic lucrurile, le-o dat voie pe Skype şi o vorbit câte 10 minute cu copiii, cu fetele, pe care nu le-o văzut până acuma...n-o putut să vorbească prea mult cu fetele. Când le-o văzut o început să plângă - mamii, tatii, vrem acasă! Şi le-o spus că n-are voie să vorbească, să vorbească în limba norvegiană, să nu vorbească în română, altfel le închide convorbirea. Acuma sperăm dacă ne ajută Dumnezeu să le dea drumul. O să le aducem încoace. El câştiga destul de bine şi-n România. În 2014 o fost la Suceava, o stat două zile la mine şi l-am întrebat: Marius, de ce ai plecat tu în Norvegia? El zice - unchiule, mă duc pentru siguranța copiilor. Dar uitaţi-vă numai ce siguranţă a copiilor din partea norvegienilor....Noi ne rugăm la guvernanţii noştri, la guvernul norvegian, la toţi să facă cumva şi să le dea copiii în familia lor. .E foarte greu să reziste acum...ne rugăm la Dumnezeu să nu cadă în vreo depresie ceva...”, a spus Gheorghe Bodnariu.

 

Scrisoare către norvegieni

O intervenţie emoţionantă a avut şi Tiberiu Avram, redactorul-șef al Monitorului de Suceava, care a dat citire unei „scrisori către norvegieni”.

„Traume creează lipsa familiei, a părinţilor. Traume, poate ireparabile, sunt create atunci când un copil este luat cu forţa din braţele mamei, când copilul, din braţele unui străin, vede cum mama, plângând în hohote, este imobilizată de poliţişti. […] Pur şi simplu îţi iau sufletul din tine şi pleacă cu el – mărturia unei mame lăsată fără copii de statul norvegian (Mihaela Nan). […] Pentru noi, copiii noştri nu sunt obiecte de tranzacţie, sunt sufletul nostru, sunt viaţa noastră”, sunt câteva fragmente din scrisoarea căreia Tiberiu Avram i-a dat citire în faţa miilor de protestatari.

 

Sute de baloane colorate, „eliberate” pentru „eliberarea copiilor familiei Bodnariu”

Pe muzica fanfarei prezente lângă clădirea Prefecturii, mulţimea de protestatari a „eliberat” sute de baloane umflate cu heliu, într-un gest simbolic, prin care solicitau „eliberarea copiilor familiei Bodnariu”.

În timp ce corul bărbătesc a susţinut un concert de muzică religioasă, organizatorii protestului i-au înmânat prefectului Constantin Harasim o serie de cereri care să fie transmise către Guvern, de la care se așteaptă o implicare mai mare pentru rezolvarea acestui caz controversat.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 12.30, când oamenii au început să plece spre casele lor, la fel de liniștiţi ca și în timpul manifestării publice prin care au solidarizat cu drama familiei românului mutat în Norvegia. De remarcat faptul că acesta a fost singurul protest în care prezenţa jandarmilor aproape că nu era justificată, organizatorii având propriii oameni de ordine, care au vegheat ca totul să se desfăşoare fără incidente, ba mai mult, la plecare, în urma lor nu a rămas pic de mizerie, orice bucată de hârtie sau balon spart fiind strâns de pe jos.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mare protest din ţară, la Suceava, în semn de solidaritate cu familia lăsată fără copii în Norvegia.
 Vizualizări articol: 5063 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 6 voturi
Cel mai mare protest din ţară, la Suceava, în semn de solidaritate cu familia lăsată fără copii în Norvegia2.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   5000 pentru dreptul la violenta? trimis de
(18 ian 2016, 12:15:47
In viitor nu m-ar mira sa se protesteze si pentru dreptul sotului de a-si bate (disciplina) sotia (daca nu stie el, stie ea de ce, nu?), dretului sefului de a-si bate subalternii, al preotilor de a-si bate enoriasii, al profesorilor sa-si bata elevii, al presedintilor asociatiilor de proprietari sa bata locuitorii din asociatie, etc. in virtutea rolului educational si civilizator recunoscut unanim al palmei/curelei/pumnului/parulu
De ce nu ?
Oare vina nu e cumva a acelor parinti care desi cunosteau legile norvegiene (cu toleranta zero la violenta) si-au asumat riscul de a-si pierde copiii in momentul in care au decis sa faca educatie si cu palma?
Nu din cauza hotararilor pe care ei le-au luat in cunostinta de cauza copiii lor traiesc aceasta drama?
Norvegienii sunt barbarii si noi civilizatii Europei?
Noi am permite eventualilor refugiati din Afganistan sa-si taie pe aici mainile, ca asa se disciplineaza pe la ei ?
Si daca am auzi ca 5000 de afgan ar protesta, ar face rugaciuni si ar scrie petitii impotiva Romaniei care le refuza acest drept, ce am zice de acei 5000 de afgani?
Aceeasi parere o am si eu despre cei 5000 de suceveni!
1.1  RE: 5000 pentru dreptul la violenta? trimis de
(18 ian 2016, 13:42:51
Cu tot respectul,vorbiti ceea ce nu stiti!Nu e vorba de barbari ei si civilizati noi ca stim cum stau lucrurile la aspectul asta! Am stat in Norvegia un timp si stiu despre ce e vorba! Au legi absurde in privinta asta si de fapt nu au nevoie nici macar de un motiv plauzibil sau real ca sa iti ia un copil.Nu vorbesc aici despre violenta fizica sau emotionala asupra copilului dar acolo nu ii poti sterge nasul de muci ca ii stresezi!nu poti sa le dai ciocolata/dulciuri decat 1 pe sapt ca altfel nu ii ingrijesti bine!pt ei e ciudat ca un tata sa fie afectuos cu fetita lui ca interpreteaza ca ai inclinatii spre pedofilie!nu ai voie practic sa le impui limite pt ca ei trebuie sa creasca liberi vezi-Doamne si cand or fi mari vor alege ei singuri sa fie buni cetateni!! Asta e o aberatie! Am terminat Psihologia si va asigur ca orice copil are nevoie de limite,de indrumare,de disciplina ca sa poate alege in viata ce i se potriveste!
Oricum ce vroiam sa subliniez este faptul ca in aspectul asta au facut mari si multe abuzuri si abia acum ies la iveala lucrurile astea pt ca cineva a avut curajul sa isi strige durerea si a gasit solidaritatea si unitate in cei ce au aceasi credinta ca el si nu numai.....in cei ce inca sunt umani nu robotizati fara sentimente ca nordicii(stiu ce zic!)
1.2  RE: 5000 pentru dreptul la violenta? trimis de
(18 ian 2016, 16:34:24
Au legi absurde .... treaba lor(oarecum).
Cu siguranta nu sunt perfecti, la fel cum nu suntem nici noi, nu?
Nu-mi plac, nu ma duc sa locuiesc acolo, dar atat timp cat ne aflam pe tritoriul unui stat suntem obligati sa respectam legile tarii respective, oricat de aberante ni s-ar parea acestea noua.
Aberant e ca sa-i invinovatim doar pe norvegieni, care au niste legi cu care ei sunt deacord si traiesc mai fericiti decat noi cu ale noastre si sa nu-i invinovatim deloc pe parintii violenti.
1.3  RE: 5000 pentru dreptul la violenta? trimis de
(18 ian 2016, 17:00:14
Mare noroc au norvegienii de faptul ca "cineva a avut curajul sa isi strige durerea si a gasit solidaritatea si unitate in cei ce au aceasi credinta ca el si nu numai.....in cei ce inca sunt umani nu robotizati fara sentimente ca nordicii(stiu ce zic!)" .
Probabil acum urmeaza se ne temem de valuri de imigranti norvegieni in cautare de omenie, mai mult decat de sirienii care .... nu mai vin.
2.   Pentru VASEACOJO trimis de
(18 ian 2016, 14:56:28
Domnule "VASEACOJO" senzatia mea este ca ati comentat cu substrat (stim amandoi despre ce e vorba). Insa pentru ca am dreptul la replica, tin sa va asigur ca din comentariu dvs reiese foarte clar ca nu aveti idee despre ce vorbiti. Fie asta, fie doriti sa loviti intr-o comunitate anume. Sa nu uitam ca deja e vorba de atat de multe familii de romani, iar famiile Bodnariu si Nan sunt doar cele mai recente victime ale acestui sistem deregla.

Daca as da curs instinctelor mele, v-as dori sa aveti si dvs 5 copii pe care sa ii iubiti ca pe ochii din cap si sa vina statul sa vi-i ia ca intr-o zi ati vorbit mai apasat cu vreunul dintre ei care nu vrea sa va asculte. Insa suntem oameni si nu va pot dori asa ceva, intrucat ar fi o alta drama. Si eu sunt tata si cand incerc sa ma pun in postura acestor parinti ma ia groaza. Va doresc doar atat: mai multa omenie si in plus, un pic de timp liber sa cautati pe internet detalii despre aceste cazuri si despre sistemul norvegian de protectia al copiilor care fac orice numai nu protejeaza copiii.
2.1  RE: Pentru VASEACOJO trimis de
(18 ian 2016, 16:49:34
Da domnule ACORNEL, sunteti un tip perspicace si v-ati prins ca e o conspiratie iudeo-masonica, nu?
Eu sunt impotriva violentei si consider ca nu exista batausi buni si batausi rai.
Evident, toti batausii sunt "buni" !
Probabil si dvs. va disciplinati cu palma sotia si copilul.
EU NU !!!
AR FI PACAT !!! din orice "comunitate anume" ai face parte.
Eu, "daca as da curs instinctelor mele, v-as dori sa" fiti sanatos si ferit de orice fel de violenta sau rautate!
3.   Sucevenii ies in strada cand nu trebuie trimis de
(18 ian 2016, 15:20:56
Cand a iesit toata tara acu cateva luni in strada,la noi a fost liniste.
Cand adolscenta a murit cu zile in spital,ca parintii nu si au dat acordu pt sange.a fost liniste
Iesim acum.. sa indreptam legile unei tari cu cel mai mic prag de coruptie din europa..si pt cine?pt niste copii care nu au nationalitate romana.
Bine ca nu vedem paru din ochii nostri da vedem aschia din ochii altora
4.   Ptr.HABARNAM si altii... trimis de
(18 ian 2016, 21:22:25
HABARNAM,imi pare bine ca recunosti ca nu ai habar de acest caz,dar trist este ca totusi comentezi.Acesti copii au si cetatenie romana.Cat despre disciplinarea copiilor,sigur unii nu aveti nici un copil sau poate cel mult unul si apoi dati voi lectii la altii cum sa-i creasca.Unii copii (ar fi valabil si la oameni maturi) inteleg doar cu o singura privire sau cu vorba buna,dar altii..doar cu cate o palmuta la fund,si asta o spun nu doar in dreptul copiilor din aceeasi familie care pot fi diferiti,ci este valabil chiar si in cazul fratilor (surorilor) gemeni,care in mod normal sunt mai apropiati in comportament,dar nu intotdeauna,cum este si cazul fetelor mele gemene.Sper ca acesti copii sa fie restituiti familiei cat mai repede,caci au nevoie de dragostea mamei nu a unora care nu vor sa aiba copii si acum sunt "mari iubitori de copii altora."
5.   Corolar by TAZ trimis de
(19 ian 2016, 00:43:43
Singura măsură a tuturor lucrurilor este ponderea rezonabilă și decența bunului-simț
Acesta caz este unul din exemplele etalon ale relativității posesiei Adevărului Suprem.
Căci, în această speță, AU DREPTATE TOȚI.
Au dreptate atât norvegienii, membrii unei comunități sociale bazate pe niște norme și niște reguli față de care, nouă, rumânilor, trebuie să ne saliveze gurița întru deziderat.
Au dreptate instituțiile de protecție ale minorilor din Norvegia, tocmai din perspectiva invariabilă a regulii ce spune că rezindenții unui stat respectă întru tocmai regulile și normativele acelui stat.
Apoi, au dreptate și părinții minorilor, care, neintuind valorile impactului cultural la contactul cu o altă civilizație, cu o altă națiune, au perpetuat regulile (morale de altfel) ale țării de origine.
Nu e nimic incriminator să înalți imnuri creștine, astfel cum citeam acum câteva zile postarea unei ... norvegience, militant online pentru drepturile familiei Bodnar.
Dar, exact aici intervine ponderea: dragostea familială și filială, sentimentul religios al unor persoane provenite din societatea românească preponderent ortodoxă ( peste 86%) poate fi interpretată drept rele tratamente sau abuzuri, sau îndoctrinare într-o societate eminamente laică - societatea țării denumite Norvegia, una din țările cu cel mai ridicat nivel de emancipare civică.
Astfel încât, revenind la teza inițiatică a acestui comentariu, se pune întrebarea:
Care este acel ȘUBLER cu care putem măsura, la nivelul comunitar european, dimensiunile interactive ale relațiilor familiale de tip patristic, care sunt dimensiunile apreciative ale unui eventual abuz și care sunt dimensiunile ce pot determina intervenția statului într-o conjunctură familială, protejată prim cele mai elemntare norme de drept fundamental, uman și european?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ouă scoțiene Un fel de chiftele gigant, cu un ou fiert în mijloc, savuroase, ușor de făcut și comod de transportat dacă vrem să le luăm cu noi pe post de gustare... Pentru petrecerile "cu ștaif”, dacă nu vrem să șocăm invitații cu uriașe... Citeşte