Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 ian 2016 - Anul XXI, nr. 9 (6122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pericol îndepărtat

Deblocări de gheţuri pe râul Bistriţa, în apropiere de Vatra Dornei. O punte pietonală din oraş a fost distrusă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sloiurile de gheaţă formate pe râurile de munte în perioada geroasă a începutului de an au creat probleme în ultimele zile, din cauza încălzirii vremii. Pe râurile Bistriţa, Dorna şi Moldova s-au format poduri de gheaţă care acum, la încălzirea bruscă a temperaturii din ultimele zile, au crăpat şi s-au adunat în zona podurilor, blocând albiile. Două gospodării din comuna Iacobeni au fost inundate de revărsările din albie, existând pericolul ca apele să se reverse peste gară şi în curtea unei societăţi comerciale. Câteva apeluri la 112 şi informaţiile primite în urma monitorizării cursului de apă de către cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Iacobeni au tras un semnal de alarmă asupra acumulărilor de gheaţă create în zona a două poduri din comuna Iacobeni, în timpul zilei de luni. Aceste blocaje puteau duce la acumulări de apă peste cota de inundaţie, în pericol fiind mai multe gospodării din zonă. În aceste condiţii o echipă de specialişti SGA şi echipa pirotehnică de la ISU Suceava s-au deplasat ieri dimineaţă în zonă, pentru a analiza oportunitatea unor descărcări pirotehnice asupra acumulărilor de gheaţă. Tot marţi dimineaţă, prefectul judeţului, Constantin Harasim, împreună cu inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, au ajuns în zonă la o monitorizare a cursurilor de apă pe râurile Bistriţa şi Dorna, în aval de localitatea Iacobeni. Asupra celor două blocaje din zona podurilor au acţionat mai multe echipaje ISU, împreună cu localnicii din Iacobeni, acţionându-se cu un buldoexcavator şi cu căngile pompierilor şi reuşindu-se deblocarea gheţii în zona celor două poduri. Acumulările de gheaţă care au început să alunece pe apă în urma deblocării au depăşit cota de atenție în municipiul Vatra Dornei şi au distrus puntea pietonală Berna din oraş. Echipajele ISU au monitorizat cursul râului Bistriţa în aval, urmărind deplasarea sloiurilor de apă în drum spre localitatea Crucea şi ieşirea Bistriţei din judeţ. După deblocarea cursurilor de apă din zona Dornelor, autorităţile şi echipajele de monitorizare şi de intervenţie s-au deplasat pe cursul superior al râului Moldova, în zona comunei Fundu Moldovei, pentru deblocarea unui zăpor de gheaţă în zona localităţii Colacu. Aici s-a încercat deblocarea cursului de apă, însă la lăsarea întunericului echipajele ISU s-au retras, urmând a monitoriza în cursul nopţii podul de gheaţă şi a reveni astăzi pentru o eventuală intervenţie pirotehnică asupra acumulării de gheţuri de pe râul Moldova.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deblocări de gheţuri pe râul Bistriţa, în apropiere de Vatra Dornei. O punte pietonală din oraş a fost distrusă.
 Vizualizări articol: 2343 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Deblocări de gheţuri pe râul Bistriţa, în apropiere de Vatra Dornei. O punte pietonală din oraş a fost distrusă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei