Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 ian 2016 - Anul XXI, nr. 2 (6115)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Obicei străvechi

Gerul le-a adus pompierilor voluntari din Bosanci gheaţa pentru crucile de Bobotează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Una dintre cele mai bine păstrate tradiţii din judeţ, cea a ridicării crucilor de gheaţă în zilele premergătoare Bobotezei de pompierii voluntari din Bosanci, a fost respectată şi în acest început de an. Gerul din ultimele şase zile a făcut ca gheaţa de pe lacul Parţâc să fie suficient de groasă pentru a permite confecţionarea crucilor din gheaţă, care se vor ridica la toate bisericile din comună. Luni dimineaţă, înarmaţi cu drujbe şi şabloane, circa 20 de pompieri voluntari au început scoaterea blocurilor de gheaţă din apa îngheţată a lacului. Aceste blocuri, de circa 300 de kilograme fiecare, urmează a fi transformate în adevărate altare de gheaţă, cu mese pe care se vor ridica crucile de diferite mărimi. Folosind liniare de lemn şi şabloane din carton, care dau forma trilobată a crucilor, bosâncenii au trasat formele crucilor cu un creion chimic şi s-au apucat de treabă încă de ieri dimineaţă, pentru a face faţă comenzilor primite şi în acesta an.

 

Obiceiul ridicării crucilor de gheaţă, păstrat cu sfinţenie la Bosanci de peste 120 de ani

Păstrat cu sfinţenie de aproape 120 de ani, obiceiul ridicării crucilor de gheaţă în zilele dinaintea Bobotezei de pompierii voluntari din sat a fost practicat şi în acest început de an. Una dintre cele mai vechi formaţiuni de pompieri voluntari din judeţ a fost înfiinţată la Bosanci din anul 1867, iar câţiva ani mai târziu aceiaşi pompieri au început fasonarea crucilor de gheaţă pentru marea sărbătoare a Bobotezei.

Dragoş Carp, şeful serviciului de pompieri voluntari din Primăria Bosanci, a povestit:„Tradiţia este de la 1893, atunci a fost un incendiu foarte puternic care a cuprins aproape jumătate din sat, iar atunci, un anume Gheorghe Colţuneac, un sătean de-al nostru, a hotărât ca formaţia de pompieri să încheie un legământ cu biserica şi cu tradiţia de Sfânta Bobotează. A lua fiinţă atunci această cruce de gheaţă, care este un simbol al credinţei şi care ne păzeşte de necazuri şi în mod special de incendii.”

 

Gerul din ultimele zile a fost o binecuvântare pentru pompierii care au sarcina de a confecţiona crucile de Bobotează

Fără gerul din ultimele zile gheaţa nu s-ar fi format pe lacul din preajma satului Bosanci şi ar fi apărut problemele de procurare sau fabricare a ei, ca în alţi ani călduroşi. Cele câteva zile de frig însă au făcut posibilă îngheţarea apei într-un strat destul de subţire, de doar 12-13 cm, dar bun pentru tăierea crucilor. Gerul de ieri dimineaţă de pe apa lacului a făcut însă gheaţa casantă, îngreunând munca celor care o scot din lac şi o transportă, însă pompierii sunt bucuroşi că-şi pot duce sarcina la bun sfârşit. Viorel Popovici, unul dintre pompieri, ne-a declarat: „Da, au fost zile călduroase, chiar înainte de Crăciun au fost +20 de grade şi acum suntem la –20 de grade, iar aici pe iaz cred că sunt –25 de grade. A fost ca o minune şi noi suntem bucuroşi că avem gheaţă şi avem de unde face cruci de gheaţă.”

La fel de bucuros este şi Vasile Spoială, fost şef al formaţiunii de pompieri voluntari din Bosanci, acum pensionar, care se bucură de noua generaţie care preia din mers străvechiul obicei: „Eu am peste 40 de ani de când confecţionez cruci de gheaţă. Eu i-am învăţat şi pe toţi băieţii ăştia, dacă eu lipsesc, ştiu să facă şi ei. Ne pare bine că vremea e bună, a fost atât de cald până acum şi chiar înainte de ajunul Bobotezei e aşa o vreme rece şi frumoasă şi avem parte de gheaţă destul de bunişoară. Dacă dă Dumnezeu sănătate, sunt băieţii care vor duce mai departe tradiţia.”

Unul dintre cei care au preluat tradiţia crucilor de gheaţă, Ovidiu Cuşmanici, învaţă meseria de la cei mai experimentaţi şi ne-a relatat: „Vin de aproximativ 10 ani pe acest lac, încercând să deprind de la cei mai în vârstă taina acestui frumos obicei şi meşteşug. Nu este o meserie uşoară, nu este un lucru uşor să tăi gheaţa şi să o scoţi de pe lac, de aceea stând pe lângă cei mai în vârstă, pe lângă pompierii civili din Bosanci, care au o vastă experienţă în acest frumos obicei, furăm din experienţa lor şi o ducem mai departe.”

 

Crucile de gheaţă iau drumul bisericilor, unde sunt aşteptate pentru Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei

Cerinţele pentru crucile de gheaţă au fost destul de mari şi în acest an. Pompierii din Bosanci au ridicat cruci de gheaţă pentru cele trei biserici din comună (Biserica Sf. Gheorghe, Biserica Adormirea Maicii Domnului şi Biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din satul Cumpărătura), dar au făcut cruci de gheaţă şi pentru alte biserici din Suceava sau chiar din judeţul Botoşani. Ei şi-au amintit şi faptul că au fost ani când în preajma Bobotezei erau temperaturi de +10 grade, fiind nevoiţi să facă drumuri de sute de kilometri pentru păstrarea străvechiului obicei. Oamenii din Bosanci trăiesc cu speranţa că semnul crucii de gheaţă de la Bobotează ocroteşte comuna, o fereşte de nenorociri, de incendii devastatoare, de alte necazuri. Gata tăiate, crucile sunt transportate la bisericile din comună şi la bisericile de unde au sosit comenzile.

În Bosanci se păstrează tradiţia ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, preotul să meargă să sfinţească instituţiile din comună, împreună cu grupul de pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma lor specifică, purtând steagul ce-i reprezintă şi însoţiţi de corul bisericii şi de alţi credincioşi. Preotul stropeşte cu agheasmă încăperile din primărie, şcoli şi grădiniţe, iar pompierii, împreună cu cei din cor, strigă Kira Leisa, pronunţarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne, miluieşte!), coriştii cântând „În Iordan, Botezându-Te, Tu, Doamne...”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gerul le-a adus pompierilor voluntari din Bosanci gheaţa pentru crucile de Bobotează.
 Vizualizări articol: 2465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gerul le-a adus pompierilor voluntari din Bosanci gheaţa pentru crucile de Bobotează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare acrișoare Pot fi o gustare rapidă, de ronțăit la televizor sau, alături de o garnitură de orez, devin un fel de bază sățios și apetisant.Avem nevoie de:500 garipi de pui, o lingură amidon, o ceapă mică, 3 căței usturoi, o linguriță ghimbir proaspăt ras, 3- 5... Citeşte