Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 nov 2015 - Anul XX, nr. 261 (6073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Eveniment

Peste 1.500 de credincioşi, prezenţi la sfinţirea de către Patriarhul României a Mănăstirii Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a sfinţit sâmbătă, 7 noiembrie, în prezenţa a peste 1.500 de credincioşi, Mănăstirea Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din Rădăuţi. Chiar dacă vremea a fost foarte rece, iar în termometre, cel puţin până la orele amiezii, nu erau mai mult de două, trei grade Celsius, credincioşii au venit în număr mare la acest eveniment. Încă de la primele ore ale dimineţii oamenii s-au pus la rând pentru a se închina moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, a căror raclă a fost adusă joi de la Reşedinţa Patriarhală, de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Alături de moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost aşezate spre închinare şi moaştele Sfântului Ierarh Leontie, împreună cu cele ale Sfântului Teodosie de la Brazi, care au fost aduse într-o raclă de la biserica Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi.

 

Sobor numeros de arhierei şi preoţi

Este prima dată când un patriarh al României a ajuns la Rădăuţi pentru a oficia o sfinţire, de aceea interesul credincioşilor a fost unul foarte ridicat. Puţin după ora 9:00, în apropierea uşii de la intrarea în mănăstire, ÎPS Pimen, ţinând Sf. Evanghelie în mâini, l-a întâmpinat, în dangăt de clopote, împreună cu soborul de ierarhi şi preoţi, pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, care, trecând prin mulţime, le dădea oamenilor binecuvântare. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor; Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului; Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor; Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord; Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal; Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, la care s-a alăturat un sobor de aproape 50 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de preoţii din Corala Ortodoxă „Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuţi, condusă de Ovidiu Foca.

 

Sfânta Liturghie, în curtea aşezământului monahal

După ce a fost târnosită (sfinţită) mănăstirea şi s-a dat citire pisaniei mănăstirii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de înaltele feţe bisericeşti pe o scenă special amenajată, ornată cu cetină şi flori naturale, în curtea aşezământului monahal. La fel de frumos ornat a fost şi micul „baldachin” unde au fost aşezate cele două racle cu moaşte. Credincioşii, după ce se închinau la moaşte, erau miruiţi de un preot care stătea permanent lângă racle.

De-a lungul aleilor pietruite din curtea mănăstirii se aflau crizanteme, buchete multicolore, adevărate pete de culoare „în imensul verde” dat de gazon. Pe tot parcursul slujbei de sfinţire a bisericii, dar şi în timpul Sfintei Liturghii, credincioşii au putut urmări live evenimentele pe mai multe ecrane amplasate în curtea mănăstirii. După sfinţirea mănăstirii, credincioşii care până atunci au ascultat în linişte slujba, cu evlavie şi credinţă, au făcut o busculadă la intrarea în mănăstire, pentru a trece prin Sfântul Altar. După câteva minute de învălmăşeală, lucrurile au reintrat în normal şi s-a putut intra în mănăstire pentru închinare, în mod organizat, fără vociferări.

 

Rugăciuni pentru cei care au trecut la cele veşnice în urma incendiului din clubul Colectiv

În timpul Sfintei Liturghii, soborul de arhierei şi preoţi, în frunte cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a înălţat rugăciuni pentru cei care au trecut la cele veşnice în urma incendiului din clubul Colectiv din Bucureşti, pentru însănătoşirea celor afectaţi de această tragedie, aflaţi în spitale, în grele suferinţe şi pentru alinarea suferinţei familiilor care şi-au pierdut copiii, rudele în cumplitul accident.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a spus, în cuvântul de învăţătură rostit în faţa mulţimii adunate la Rădăuţi, că fiind şi sâmbăta morţilor „ne rugăm în primul rând pentru cei care au trecut la cele veşnice în urma tragediei din Bucureşti”. „Astăzi, în această sâmbătă a pomenirii de obşte a celor adormiţi în Domnul, numită «Moşii de toamnă», ne rugăm în primul rând pentru cei care au trecut la Domnul într-o formă neaşteptată, surprinzătoare şi violentă, tinerii de la clubul Colectiv din Bucureşti. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să odihnească sufletul lor în pacea, iubirea şi lumina Preasfintei Treimi. De asemenea, ne rugăm ca Hristos Domnul, care a mângâiat pe văduva din Nain, pe femeia văduvă şi îndoliată care petrecea pe ultimul drum pe unicul său copil, zicând: «Nu mai plânge», să aducă mângâiere sufletească, să aducă multă consolare în sufletele familiilor care-şi plâng pe morţii lor acum, familiile îndoliate şi îndurerate”, a rostit Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericitul Daniel a adăugat că „în această sâmbătă arătăm prin rugăciune şi pomenire că rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea, mai tare decât mormântul, mai tare decât timpul şi spaţiul care separă”. Pe parcursul slujbei au fost pomenite numele celor care s-au pierdut în urma incendiului din clubul Colectiv şi preoţii au cântat „Hristos a Înviat”.

 

Importanţa Bisericii

În cuvântul adresat celor peste 1.500 de credincioşi care au ales să fie prezenţi la Rădăuţi, „într-o zi istorică”, cum au spus unii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit şi despre importanţa Bisericii, dând un citat din Sfântul Maxim Mărturisitorul, care spunea că „Biserica este laboratorul învierii”. Preafericitul Daniel a explicat că în Biserică, „prin pocăinţă şi prin primirea iertării înviem sufletul nostru omorât de păcat. Aici înviază sufletul cel omorât de păcat şi se pregăteşte pentru învierea cea de obşte, de aceea, la sfârşitul Crezului spunem: <Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie>. De asemenea, Biserica a fost numită de Sfântul Nicolae Cabasila <Anticamera Împărăţiei Cerurilor, pridvorul Împărăţiei cerurilor>, pentru că aici pregustăm bucurie din bucuria Preasfintei Treimi, din bucuria Maicii Domnului şi din bucuria sfinţilor. A mai fost numită Biserica de către Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, <Cerul coborât pe pământ>”.

 

Sfinţirea Mănăstirii Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din Rădăuţi, “o nouă poartă spre cer”

Încântat de frumuseţea mănăstirii ridicate la Rădăuţi, prin râvna stareţului Mănăstirii Bogdana, arhimandritul Iustin Dragomir, şi a oamenilor care au ajutat cu palmele, cu munca lor, cu bani, dar şi cu mult suflet, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că sfinţirea unei biserici noi este o mare binecuvântare pentru că aceasta reprezintă o nouă poartă a cerului, un izvor de binecuvântări, un izvor de iubire sfântă, un izvor de început de viaţă veşnică.

„Iată cum astăzi am simţit că cerul s-a coborât spre noi prin sfinţii rugători ca pe noi să ne înalţe la ceruri şi Sfânta Treime ne primeşte în iubirea Sa pentru că toată lucrarea s-a făcut cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului şi cu desăvârşirea Duhului Sfânt, iar noi am împrumutat mâinile noastre lui Hristos pentru a zidi biserică. Fericite sunt mâinile care au lucrat, fie direct, fie prin donaţie, pentru zidirea unei biserici. Iată, iubiţi credincioşi, cum Biserica ne aduce pace, bucurie, arvuna vieţii veşnice. Aici noi ne rugăm nu numai pentru cei vii, ci şi pentru cei mutaţi la Domnul, pentru că iubirea adevărată cuprinde şi pe cei vii şi pe cei adormiţi în Domnul şi îi prezintă în faţa Preasfintei Treimi pentru binecuvântare şi mântuire”, a spus Patriarhul României, sâmbătă, la Rădăuţi.

 

Patriarhul Daniel i-a oferit stareţului Mănăstirii Bogdana „Crucea Patriarhală”

Patriarhul Daniel l-a felicitat pe stareţul Mănăstirii Bogdana, arhimandritul Iustin Dragomir, pentru grija cu care a condus lucrările ridicării mănăstirii, dar şi a Aşezământului de copii “Sfântul Ierarh Leontie”, unde aproape 140 de copii orfani sau provenind din familii defavorizate au parte de servicii sociale de calitate, educaţie, de o viaţă normală pentru orice copil. Preafericitul Daniel a apreciat că  biserica mănăstirii tocmai sfinţită este frumoasă, doar că „frumuseţea cea mai mare a unei biserici sunt credincioşii prezenţi în stare de rugăciune participând la Sfânta Liturghie”.

Stareţul Mănăstirii Bogdana, arhimandritul Iustin Dragomir, a primit din partea Patriarhului Daniel „Crucea Patriarhală” pentru clerici, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române. Prezent la evenimentul de sâmbătă, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a primit din partea Patriarhului Daniel ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Patriarhul României a dăruit pentru biserica aşezământului monahal „o cruce de binecuvântare”, precum şi mai multe cărţi bisericeşti.

 

Ajutor financiar din partea Patriarhiei Române şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor pentru Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie”

Stareţul Mănăstirii Bogdana, arhimandritul Iustin Dragomir, a primit un ajutor financiar din partea Patriarhiei Române şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor. Plicul cu bani, fără să se precizeze suma, i-a fost înmânat părintelui Iustin de Preafericitul Daniel, care a precizat că este un ajutor pentru Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuţi. Patriarhul Daniel a adăugat că aşezământul pentru copii de la Rădăuţi „este cel mai bine organizat şi cel mai frumos din întreaga Românie. De aceea am venit cu bucurie aici, cunoscând lucrarea părintelui stareţ Iustin şi cunoscând şi dărnicia multor oameni care au ajutat, fiindcă foarte adesea este mai uşor să înfiinţezi o instituţie decât să o menţii. Menţinerea unor instituţii importante presupune o grijă deosebită şi în acelaşi timp eforturi deosebite mai ales dacă dorim ca instituţiile înfiinţate să fie la înălţime din punct de vedere al vieţii spirituale, al vieţii materiale şi mai ales din punct de vedere al educaţiei. Educaţia este deosebit de importantă”.

Părintele Iustin Dragomir i-a mulţumit Preafericirii Sale pentru tot sprijinul acordat de-a lungul vremii, mai ales pentru ajutorul financiar acordat Aşezământului de copii de la Rădăuţi. „Mulţumim pentru ajutorul financiar oferit din partea Patriarhiei pentru copiii de la Aşezământul <Sfântul Ierarh Leontie>, deoarece fără acest ajutor ieşeam cu greu din iarnă. Vă mulţumim pentru cadourile aduse copiilor, pentru darurile oferite fiecărui copil în parte”, a spus părintele Iustin Dragomir, referindu-se la darurile pe care le-a împărţit Patriarhul României copiilor din centrul social joi seară, când a sfinţit aşezământul de copii.

 

Preafericitul Părinte Daniel a primit sâmbătă titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Suceava

Preafericitul Părinte Daniel a primit sâmbătă titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Suceava pentru „implicarea activă a Preafericirii Sale în viaţa socială a credincioşilor din judeţul Suceava, de fiecare dată când a fost solicitat”, titlu care i-a fost înmânat de Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, moment aplaudat de cei prezenţi la evenimentul religios. Diploma a fost scrisă pe sticlă, de maici de la Mănăstirea Dragomirna, rama fiind sculptată în lemn de cireş. ÎPSPimen i-a dăruit Patriarhului României o icoană reprezentând Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Privind spre cer, Patriarhul a spus că deşi vremea a fost foarte rece, „după momentul prefacerii pâinii şi vinuluiîn Trupul şiSângele Domnului a ieşit soarele, ca să ne încurajeze să stăm până la sfârşit”. Preafericitul Daniel i-a mulţumit ÎPS Pimenpentru darul primit, „plin de frumuseţe şi binecuvântare”, completând: „mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor pentru primirea frumoasă, pentru darul acesta, pentru râvna deosebită, misionară şi pentru lucrarea filantropică pe care o desfăşoară”.

La finalul Liturghiei, Preafericitul Daniel i-a chemat pe copii la el, pe scena transformată pentru câteva ore în altar, şi le-a oferit în dar mici iconiţe cu Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Patriarhul i-a binecuvântat pe copii, i-a îndemnat să spună în cor rugăciunea „Tatăl nostru” şi a spus că dacă nu ar fi fost aşa de frig, copiii ar fi venit îmbrăcaţi în frumoasele costume populare din Bucovina.

 

Rugăciune, evlavie, speranţă

În timpul Sfintei Liturghii, o parte dintre credincioşi s-au închinat moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, alţii, femei şi bărbaţi, au avut posibilitatea, conform tradiţiei Bisericii Ortodoxe, să intre şi să se închine în Sfântul Altar al lăcaşului de cult târnosit de Patriarhul României, acesta spunând că biserica va rămâne deschisă până ce toţi credincioşii vor trece prin Altar şi se vor închina. Marea majoritate a mulţimii a participat trup şi suflet la rugăciunile înălţate de preoţi. Oamenii au rostit la unison rugăciunile „Crezul” şi „Tatăl nostru”, au aşteptat cu nerăbdare să fie stropiţi cu agheasmă de către înaltele feţe bisericeşti aflate la Rădăuţi şi au primit cu mare bucurie binecuvântarea Patriarhului Daniel.

„Ne bucurăm că ne putem închina la sfintele moaşte şi putem trece prin Sfântul Altar. Dacă ne punem o dorinţă se îndeplineşte”, ne-a spus Aspazia, o credincioasă cu care am vorbit sâmbătă, la Rădăuţi. „Am venit să mă rog pentru familie, pentru sănătate şi tot ce-i mai bun pentru lumea aceasta. Este un moment deosebit că a venit Patriarhul Daniel şi la noi. M-am rugat pentru fata mea care este în examene, pentru întreaga familie. Avem nevoie de Dumnezeu. Fără el nu putem trăi”, a spus Daria Prisăcar, din Rădăuţi, după ce s-a închinat la sfintele moaşte.

Panoria Moroi, o pensionară din Rădăuţi, ne-a povestit că a venit la slujba de sfinţire „a unei bijuterii care este în oraşul nostru, această mănăstire de maici. Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, datorită muncii depuse de călugării de la Mănăstirea Bogdana şi tuturor oamenilor care au contribuit s-a ridicat această frumuseţe, această comoară, această mănăstire, care o să rămână urmaşilor urmaşilor noştri. Suntem bucuroşi, surprinşi, emoţionaţi pentru că la această sărbătoare a venit în mijlocul nostru şi Patriarhul Daniel, care reprezintă a doua putere în stat”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.500 de credincioşi, prezenţi la sfinţirea de către Patriarhul României a Mănăstirii Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 3827 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 11 voturi
Peste 1.500 de credincioşi, prezenţi la sfinţirea de către Patriarhul României a Mănăstirii Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din Rădăuţi3.3511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tinerii versus pupatorii de moaste trimis de
( 9 nov 2015, 13:27:59
In Piata Universitatii s-au cerut si urmatoarele:
- Biserica sa plateasca taxe si impozite la stat pe toate veniturile. Sa nu se implice in campaniile electorale si in in politica. Sa nu mai primeasca bani de la bugetul de stat.
-S-a spus mereu ca in club erau tineri satanisti care asculta formatia Goodbye to Gravity.Dar iata ca Loredana a tinut un concert omagiu .Pe scena au fost Loredana si 14 chitaristi care au cantat melodia trupei Goodbye to Gravity care se intituleaza Back to life.De asemenea melodia The day we die este minunata si are niste versuri fenomenale:
"Conduita voastra binevoitoare a mers prost
Ar fi trebuit sa stiti asta in tot acest timp
Nu suntem numere,suntem liberi,suntem asa de vii,asa de vii
Pentru ca ziua in care vom renunta va fi ziua in care murim,ziua in care murim"
2.   Domnul a dat, domnul daniel a luat trimis de
( 9 nov 2015, 18:17:29
radule, esti inestimabil. ce ne faceam noi astia fara televizor si care nu stim sa intram pe google!
noroc cu tine. dar daca te-ai ridica un pic de la pc, ai face o excursie pe urmele rider-ului de foc, nu, nu Nicolas Cage, ci nimen zis nimen, ai fi putut completa articolul fulminant de mai sus cu precizarea clara ca tov. colonel daniel a fost huidui copios.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lapte de cioară Dacă vă amintiţi din copilărie de un desert pufos ca fulgul de porumbel, cremos, vanilat şi uşor numit ”lapte de pasăre”, ei bine, aceasta este varianta ”hard”, cu alcool şi multă cacao amăruie. Probabil că denumirea dată de... Citeşte