Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 nov 2015 - Anul XX, nr. 256 (6068)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Solidaritate

Zeci de donatori au luat ieri cu asalt Centrul de Transfuzie din Suceava pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă, după incendiul din clubul Colectiv

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Impresionaţi de tragedia petrecută vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti, în urma căreia 31 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 200 au fost rănite, sucevenii au luat cu asalt Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină de la primele ore ale dimineţii de luni, pentru a dona sânge. Cei mai mulţi dintre voluntari erau tineri, care au venit din solidaritate cu cei aflaţi pe patul de spital, dar şi oameni de vârsta a doua, impresionaţi de drama tinerilor care le puteau fi copii. Elevi, părinţi, jucători ai echipei de handbal de la Universitatea Suceava, zeci de suceveni au ţinut să fie, prin gestul lor, alături de cei aflaţi în suferinţă. Mulţi dintre ei au donat sânge pentru prima dată, câţiva elevi venind să doneze de la Gura Humorului.

„Am văzut pe Facebook că este nevoie de sânge şi pentru că pot măcar atât să fac, am venit de la Gura Humorului. Suntem cinci elevi, trei băieţi şi două fete”, a povestit Bogdan Leancă. Alţi elevi au venit de la liceele din oraş pentru a-şi arăta solidaritatea cu victimele incendiului. „E o tragedie naţională, au murit copii ca noi... Când am aflat m-am gândit că puteam să păţesc şi eu, cu o seară înainte fusesem şi eu în club...”, s-a arătat impresionat Mihai, un tânăr de 18 ani, din Suceava.

La rândul lor, oameni de toate vârstele au ţinut să fie alături de cei aflaţi în suferinţă pe patul de spital.

„Foarte mult am suferit şi îmi pare foarte rău, am şi eu copii şi mi-e foarte greu. Când am văzut mulţi tineri pe jos aşteptând... am fost foarte impresionată şi am venit aici să donez sânge. Am fost ieri la biserică şi am pus o lumânare şi m-am rugat pentru ei, căci puteau fi copiii mei”, ne-a spus Manuela Băiţan, iar Viorel Pietrariu, un bărbat de 55 de ani, din municipiul Suceava, a vrut să se alăture şi el celor care au donat sânge. „Sunt şi eu părinte, sunt impresionat de ceea ce s-a întâmplat, am auzit că sunt mulţi copii care au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor. Distanţa este mare între Suceava şi Bucureşti, dar toţi suntem din aceeaşi casă, să spunem aşa. Şi mai ales în momentele astea, este mare nevoie de solidaritatea noastră”, a declarat bărbatul.

 

Printre donatori s-au aflat şi handbaliştii de la Universitatea Suceava

Alături de cei răniţi în incendiul din clubul Colectiv au vrut să fie şi handbaliştii echipei Universităţii Suceava, care s-au adunat ieri dimineaţă pentru a dona sânge. ”Am venit să donăm sânge, eu împreună cu câţiva coechipieri de-ai mei. Prin gestul nostru de astăzi, de a dona sânge, vrem să fim alături de familiile celor decedaţi şi răniţi. Poate prin ajutorul nostru se vor rezolva anumite lucruri, cum e lipsa sângelui, lipsă care se simte în ţară. Facem şi noi un gest frumos, pentru că în primul rând suntem oameni şi trebuie să ne ajutăm între noi”, a declarat căpitanul echipei, Gabriel Burlacu.

 

Cei care vor să doneze sânge pot primi informaţii la numărul de telefon 0753 318 487

Din sângele colectat la Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină, personalul separă prin centrifugare concentratul eritrocitar standard şi plasma. Recipientele de plasmă congelată sunt cele care se folosesc pentru transfuzarea bolnavilor arşi şi pot fi foarte necesare spitalelor în care sunt trataţi aceştia, în Bucureşti. Donările de sânge se vor face în mod eşalonat, iar cei care doresc să dea o mână de ajutor trebuie să respecte regulile impuse donatorilor de sânge.

Maria Pilat, directoarea Centrului de Transfuzie din Suceava, ne-a declarat: „Vom încerca de-acum încolo să facem o programare a celor care vin să doneze. Condiţiile ce trebuiesc îndeplinite pentru donare sunt, începând cu vârsta, între 18 şi 60 de ani, persoanele să fie sănătoase, fără afecţiuni cronice şi să nu fie sub tratament pentru afecţiuni acute, cum ar fi spre exemplu o răceală. Să nu fi consumat alcool în ultimele 72 de ore şi să aibă bunăvoinţă. În dimineaţa donării e bine să se ia un mic dejun uşor, bogat în legume şi fructe, şi este foarte importantă hidratarea. După donare nu e voie să se facă efort fizic, trebuie să se bea mai multe lichide şi să se mănânce obişnuit.  Deja de astăzi a crescut un pic numărul donatorilor, trebuie să avem un pic de răbdare (oricum o donare durează o jumătate de oră). Vom încerca să facem un stoc tampon, eu voi ţine permanent legătura cu colega mea din Bucureşti şi la orice apel de-al ei o să trimitem un număr de unităţi de sânge la Bucureşti. Acest sânge va fi trimis par avion, ca să ajungă în condiţii optime pentru a fi şi transfuzat. Dar numai la nevoie. Deocamdată încercăm să facem o rezervă la Suceava, rezervă pe care o ţinem pentru orice solicitare a dumnealor.”

Dacă într-o zi normală se înregistrează aproximativ 30 de donatori, ieri, în centrul de transfuzii a fost recoltat sânge de la un număr aproape dublu de persoane. Pentru zilele care urmează şi-au anunţat intenţia de a dona cei de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, angajaţii Spitalului Judeţean, precum şi elevi de la un liceu din Câmpulung Moldovenesc şi de la Şcoala Specială. Cei interesaţi de a dona sânge pot primi informaţii la numărul de telefon 0753 318 487.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de donatori au luat ieri cu asalt Centrul de Transfuzie din Suceava pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă, după incendiul din clubul Colectiv.
 Vizualizări articol: 1918 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de donatori au luat ieri cu asalt Centrul de Transfuzie din Suceava pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă, după incendiul din clubul Colectiv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ouă cu sos de iaurt O astfel de gustare rapidă poate fi pregătită chiar și într-o cameră de cămin sau, de ce nu, acolo unde ne aflăm în vacanță, pentru că necesită ingrediente puține, efort aproape deloc, iar rezultatul este delicios.Avem nevoie de:6 ouă... Citeşte