Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 oct 2015 - Anul XX, nr. 240 (6052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

După o şedinţă furtunoasă

Thermonet încălzeşte de astăzi casele sucevenilor, Termica devine istorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Căldura din caloriferele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare este asigurată, începând de astăzi, pentru următorii 20 de ani, de Thermonet. Termica, ce a prestat acest serviciu public din anii '70, a devenit istorie. O istorie care va mai „bântui” o perioadă administraţia suceveană şi pe cei de la care are de recuperat datorii.

Decizia de încredinţare a termoficării sucevene unui nou operator, privat, Thermonet, desemnat în urma unei licitaţii care a durat aproape un an de zile, a fost luată ieri, în urma a două şedinţe de Consiliu Local, una extraordinară şi alta „de îndată”, convocată la numai două ore de la încheierea primei.

 

Piesă de teatru, în două acte

Practic, ceea ce s-a întâmplat ieri poate fi considerată o piesă de teatru, precum „O noapte furtunoasă”, în două acte. Primul act s-a „consumat” în cadrul şedinţei de la ora 12.00, când o parte dintre aleşii locali, cei ai PSD, s-au arătat a fi total contra desemnării Thermonet drept câştigător al licitaţiei, invocând fel de fel de nereguli care ar exista, în opinia lor, în raportul comisiei de licitaţie.

Numai că proiectul respectiv, necesitând doar 12 voturi pentru a fi adoptat, a trecut chiar dacă ei au dat un vot negativ. Rezultat final – 12 voturi „pentru” (PNL), 7 abţineri (PSD), un vot „contra” – Adrian Arămescu, independent.

Arămescu a şi motivat de ce nu acceptă privatizarea acestui serviciu, considerând că povara termoficării oraşului nici nu ar fi trebuit să fie în „cârca” municipalităţii, ci a Guvernului, care s-a spălat pe mâini de orice responsabilitate, pasând primăriei o „minge fierbinte”.

„Pe noi ne-a întrebat cineva dacă vrem această termoficare? De ce nu a rămas la minister încălzirea populaţiei? Au aruncat-o în braţele Consiliului Local, ar trebui să le-o dăm înapoi. Problema e la Guvern, să o ia şi să o rezolve. Dacă nu, să renunţe la guvernare, s-ar descurca mai bine ţara fără ei”, a spus Arămescu.

Problema a apărut la cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi, cel de delegare a serviciului de termoficare către câştigătorul licitaţiei, care necesita 16 voturi. Şi de această dată PSD s-a arătat contra, cerând să se facă încredinţarea serviciului către un alt operator dintre cei participanţi la licitaţie – Veolia sau Transagent, prin încredinţare directă, în baza procedurii de forţă majoră.

Deşi li s-a explicat că acest lucru nu este posibil, nefiind întrunite condiţiile legale, ca în cazul contractului de salubrizare menajeră, unde s-a rezolvat astfel o situaţie de blocaj, votul final a avut aceeaşi structură: 12 voturi „pentru”, 7 abţineri, un vot „contra”.

„Nu este altă soluţie, dacă nu votăm acest proiect, din această noapte nu va mai fi căldură şi apă caldă în Suceava”, a spus primarul Ion Lungu, care a convocat pe loc o nouă şedinţă de Consiliu Local, „de îndată”, pentru ora 16.00.

 

Lungu: „Nu ne putem permite să lăsăm Suceava fără căldură şi apă caldă!”

Aşteptată cu emoţie de mulţi suceveni, direct afectaţi de deciziile care urmau să fie luate ieri, şedinţa de la ora 16.00 a constituit o surpriză.

„Am avut discuţii cu toţi liderii partidelor politice – Ovidiu Donţu, Ioan Balan, Cătălin Nechifor. Dacă nu se aprobă acum, la ora 18.00 vom avea altă şedinţă, apoi la 20.00, la 22.00, de câte ori este nevoie ca să se rezolve problema, pentru că eu, ca primar, şi dvs, ca şi Consiliu Local, nu ne putem permite să lăsăm Suceava fără căldură şi apă caldă, de la ora 00.00. Asta le-am explicat şi liderilor partidelor din Consiliul Local, că de la miezul nopţii Termica nu mai poate da căldură nici măcar o oră. Este vorba de interesul comunităţii”, a spus Ion Lungu.

De această dată, consilierii PSD nu au mai votat „contra” nici unul dintre proiectele discutate. Închirierea instalaţiilor de la Termica necesare funcţionării sistemului de termoficare a fost adoptată în unanimitate, iar semnarea contractului cu noul operator a fost aprobată cu 18 voturi „pentru” şi o abţinere.

Astfel, Thermonet a devenit oficial noul operator de termoficare al Sucevei şi va furniza căldură în locuinţele sucevenilor, din această dimineaţă. Până acum, caloriferele sucevenilor au fost încălzite în aceste zile friguroase în cadrul probelor tehnologice de pornire a sistemului, care s-au încheiat ieri, la miezul nopţii.

Consilierii PSD au explicat, prin intermediul lui Cornel Grosar, de ce nu au votat acele proiecte din prima şedinţă.

„Atunci când am spus că nu votăm contractul a fost pentru că atunci când o facem trebuie să punem la dispoziţia prestatorului toate instalaţiile. Nu putem pune căruţa înaintea cailor. Mai întâi să stabilim instalaţiile pentru care discutăm de închiriere, iar apoi să discutăm contractul”, a spus Grosar, referindu-se la proiectul de închiriere a unor bunuri aflate în patrimoniul SC Termica SA.

„Mulţumesc consilierilor locali pentru maturitatea de care au dat dovadă. Vă spun cu mâna pe inimă că nu era altă variantă să putem da căldură şi apă caldă populaţiei”, a spus la final primarul Sucevei, Ion Lungu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Thermonet încălzeşte de astăzi casele sucevenilor, Termica devine istorie.
 Vizualizări articol: 3544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Thermonet încălzeşte de astăzi casele sucevenilor, Termica devine istorie2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
(15 oct 2015, 11:38:13
Dupa “lupte seculare” si un “negotz de ochii lumi” primarul Sucevei nu a facut altceva decat sa puna pe tava termoficarea Sucevei firmei Adrem Invest, principal actionar la negustorul castigatorThermonet, dupa ce primaria si marii diriguitori ai termoficarii din Suceava au decapitalizat si impins spre faliment Termica Suceava. Concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul de la Termica, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece noul operator Thermonet cu actionarii sai Adrem Invest si Elsaco Botosani, nici Bioenergy a carei actionar este tot Adrem Invest si nimeni inafara de Termica nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia electrica de inalta tensiune de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai putea obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica, exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei
2.   Thermonet BT trimis de
(15 oct 2015, 12:02:38
Da domnule Lungu,nu ai avut alta solutie decat firma din BT condusa de Iftime, un mai vechi sponsor PDL si apropiat al domniei tale,acum aflam ca vrei sa le dai 1.000.000 euro in avans pentru achizitionare de combustibil dar cand au licitat nu stiau ca trebuie sa cumpere combustibil sau nu mai are FC Botosani bani de salarii la fotbalisti? Cand dracu va veti linisti cu spagile si magariile si mai ales de ce dracu ati mai infiintat Transagent? Multe idiotenii ai facut si faci domnule primar dar asta le pune capac...success la interogatorii ca vor veni si acelea,in curand...
3.   Este bine sa stim ce va face Thermonet!... trimis de
(15 oct 2015, 13:41:38
Bine, dar nu se stie ce planuri are Thermonet, ce va face pentru ca sistemul sa devina performant, ca la E-on Gaz!
De asemenea, ar trebui sa ne anunte ce ginduri are cu pretul gigacaloriei. Am stat sub spectrul maririi pretului in fiecare luna, cit am fost la Termica.

Este bine sa stim ce va face Thermonet, sa ni se spuna din timp pentru ca sa fim in cunostinta de cauza, sa alegem din timp sistemul cel mai avantajos si mai competitiv.

4.   Ne-am saturat de dezinters si proasta organizare! trimis de
(15 oct 2015, 14:02:56
In Ungaria preţul plătit de populaţie pe gigacalorie nu creşte, ci scade de la an la an! La noi, caldura este scumpa, desi beneficiem de paduri si de subventie. Si asta este un motiv pentru care oamenii au parasit Sistemul Centralizat si nu au de gind sa se mai intoarca.
Ar fi bine de vazut cum se procedeaza in alte parti, ca sunt destule exemple.

Tevile prin apartamente sunt ruginite, au peste 40 ani. Ar fi de dorit sa se aiba in vedere un plan al Primăriei Suceava, pentru atragerea de fonduri europene în vederea modernizării rețelei de distribuție a agentului termic pe la subsoluri si prin apartamente, eventual si cu contributia locatarilor.

In democratie functioneaza legea concurentei. In acest sens, Thermonet, ar trebui sa gaseasca strategii viabile si atractive, pentru a atrage oamenii.
5.   Problema de sistem trimis de
(15 oct 2015, 15:50:22
Edilul Sucevei trebuia sa aiba mare grija ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa, in faliment si sistemul de termoficare din Suceava sa nu fie periclitat grav ca acum. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu contorizare individuala, nu negocieri directe cu Thermonet, are mari avantaje tehnico – economice.
6.   Problema de sistem trimis de
(15 oct 2015, 15:53:49
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet, firma care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc...Pana si directori lucratori de la Termica impreuna cu alti lucratori au trecut la firma privata Bioenergy a carei actionar este Adrem Invest. De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv strategic foarte important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta, salariatii de acolo, locuitorii racordati la sistemul centralizat, dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
7.   Problema de sistem trimis de
(15 oct 2015, 15:55:38
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule... La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava, dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum umbla pentru a ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Thermonet, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze. Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat in special in incinta CET Suceava.
8.   Problema de sistem trimis de
(15 oct 2015, 15:57:00
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
9.   Problema de sistem trimis de
(15 oct 2015, 15:57:59
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc... 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum pentru THERMONET care nu are si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
10.   Problema de sistem trimis de
(15 oct 2015, 15:59:43
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si ingreunarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata
11.   Problema de sistem trimis de
(15 oct 2015, 18:24:49
Cei care n-au avut bani pentru instalarea unei centrale, au ramas consumatori captivi, la discretia unor "oameni de bine", cum ar fi primarul sau cei de la Thermonet, respectiv Adrem Invest si Elsaco Botosani. Foarte multe echipamente de contorizare din scarile de bloc sunt de provenienta Elsaco Botosani cu mari suspiciuni in ce priveste corectitudinea masurarii si deja a fost o intentie de crestere a pretului energiei termice pentru suceveni.
12.   ???????? trimis de
(15 oct 2015, 21:48:25
Dragi suceveni centralizati sa va fie de bine si............la vara cald..... ca la iarna......bbbrrrrrrrrr.Sa vedeti voi preturi pe gigacalorie de acum .....(sa te tii neneaca).! ! !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei