Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 oct 2015 - Anul XX, nr. 235 (6047)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Şcoli închise

170 de unităţi şcolare au dispărut de pe harta judeţului în ultimii şase ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Din cauza scăderii numărului de elevi, an de an, zeci de unităţi de învăţământ dispar de pe harta şcolară a judeţului. Pentru acest an şcolar, Inspectoratul Şcolar Suceava estimase închiderea a 12 unităţi, însă a închis 25, pentru că acestea nu întruneau numărul minim de elevi. 

De altfel, din 2009 şi până în prezent, în judeţul Suceava s-a pus lacătul pe 170 de unităţi şcolare. Şcoli primare, gimnaziale sau grădiniţe, din sate mici ce-i drept.

Cele mai multe şcoli au ieşit din circuit în anul 2010-2011, când din statistici au dispărut patru şcoli generale, 38 de şcoli primare şi 15 grădiniţe.

În câteva dintre aceste şcoli s-au investit bani frumoşi, s-au creat condiţii la standarde ridicate, cu dotări moderne, pentru ca în final să fie închise, fără să primească o altă destinaţie. 

La cauzele bine cunoscute – declinul natalităţii şi migraţia peste hotare - s-a mai adăugat una, imposibilitatea autorităţilor locale de a întreţine clădirile în care îşi desfăşoară activitatea respectivele unităţi de învăţământ, astfel că închiderea unităţilor pare cea mai la îndemână soluţie.

Elevilor nu le rămâne decât să se transforme în navetişti de la vârste fragede, iar cele mai multe dintre primării pot asigura transportul copiilor cu microbuze şcolare.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, în prezent, 51 de unităţi de învăţământ din judeţ au mai puţin de 20 de elevi. Cum curţile acestor şcoli sunt tot mai goale de la an la an, iarpe coridoare şi în clase suflă vântul, mare parte dintre ele se vor închide în viitorul apropiat.

 

La Forăşti, numărul elevilor s-a înjumătăţit în ultimii 10 ani

În urmă cu un deceniu populaţia şcolară a comunei Forăşti se cifra la circa 1.000 de preşcolari şi elevi, iar astăzi numără 481. În tot acest timps-a pus lacătul pe trei şcoli şi trei grădiniţe, unităţi în care decidenţii locali au investit zeci de mii de lei. Satele au rămas fără elevi, astfel că autorităţile au fost nevoite să închidă unităţile, mare parte din investiţii ducându-se pe apa sâmbetei.

Oana Miruna Oprea, directoarea şcolii din Oniceni, şcoala cu personalitate juridică la care sunt arondate celelalte unităţi din comună, ne-a explicat: „Mulţi copii pleacă împreună cu părinţii în altă localitate sau în străinătate. Anul acesta au fost cazuri în care părinţii s-au mutat la Paşcani, la Neamţ, la Suceava şi bineînţeles că iau şi copiii cu ei. Este mare scăderea numărului de elevi, mai ales că au plecat atâţia în străinătate, iar familiile din sat au câte un copil, maxim doi. Cam astea ar fi cauzele - plecarea în străinătate, numărul mic de copii în familie. Acum zece ani erau mulţi elevi, asta şi pentru că pe atunci funcţiona şcoala de arte şi meserii, cu clasele a IX-a şi a X-a”.

La Forăşti, anul şcolar a început cu 25 de elevi mai puţin faţă de anul trecut. „Este mult”, spune directoarea, explicând că finanţarea se face per elev.

„Am sperat şi anul acesta să avem 490, chiar 500 de elevi. Dar au început să vină masiv şi să ceară transferul. Chiar înainte de începerea anului şcolar o familie din Ţoleşti, cu trei copii, şi-a găsit de lucru în Paşcani. Altă familie cu patru copii a plecat în Belgia. Este un fenomen general, am mai discutat şi cu alţi colegi din Fălticeni care sunt în aceeaşi situaţie”, a mai mărturisit Oana Miruna Oprea.

O scădere a populaţiei şcolare duce în timp şi la o scădere a numărului cadrelor didactice, însă pentru următorii ani, în judeţ nu este prevăzut un astfel de pericol.

„Nu sunt probleme în ceea ce priveşte cadrele didactice titulare. Nu a fost cazul ca ele să intre în restrângere de activitate. Cei care nu au fost titulari au preferat să plece în străinătate, unii au ales alte domenii de activitate. E o dinamică, astfel că cei titulari nu sunt afectaţi”, a mai adăugat Oprea.

În 2011, în satul Uideşti din comună, primăria a investit peste 200.000 de euro (900.000 de lei) într-o şcoală cochetă, frumoasă, cu dotări moderne, însă din toamna acestui an pe clădire s-a pus lacătul pentru că numărul de elevi din sat este sub 10. S-a cumpărat mobilier nou, s-au făcut toalete decente, s-a investit în termopane, într-o centrală termică, calorifere şi alte utilităţi, însă la Uideşti nu mai are cine să aprecieze toate astea. Primarul comunei vrea să înfiinţeze în fosta şcoală un muzeu al satului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 170 de unităţi şcolare au dispărut de pe harta judeţului în ultimii şase ani.
 Vizualizări articol: 1771 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
170 de unităţi şcolare au dispărut de pe harta judeţului în ultimii şase ani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei