Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 oct 2015 - Anul XX, nr. 231 (6043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Zi de sărbătoare

Peste 10.000 de credincioşi au participat la sfinţirea Catedralei Naşterea Domnului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 10.000 de credincioşi au participat duminică la sfinţirea Catedralei Naşterea Domnului, din municipiul Suceava.

Târnosirea locaşului de închinăciune, a cărui piatră de temelie a fost pusă în urmă cu aproape 25 ani, a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Visarion, Episcopul de Tulcea, alături de un sobor impresionant de preoţi din parohiile sucevene şi nu numai.

În sunet de buciume, cei patru ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române au fost primiţi cu pâine şi sare de edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi de celelalte gazde.

Sfințirea, ceremonial care marchează deschiderea pentru credincioşi a celui mai mare lăcaş de rugăciune din România, a cuprins, așa cum prevede ritualul, ungerea catedralei cu „Sfântul și Marele Mir”, în exterior și în interior, și stropirea ei cu apă sfințită.

Dat fiind numărul impresionant de credincioşi dornici să participe la eveniment, Sfânta Liturghie s-a oficiat în curtea catedralei, pe o scenă special amenajată, „îmbrăcată” în cetină de brad şi crini albi, loc în care doar credinţa, recunoştinţa şi iubirea de Dumnezeu şi-au găsit sălaş.

Mii de enoriaşi, într-o ordine aproape desăvârşită, au trecut prin Sfântul Altar, s-au închinat şi au lăsat pomelnice, de altfel trecerea prin Altar fiind permisă tuturor credincioşilor pe parcursul acestei săptămâni.

În mijlocul credincioşilor s-au aflat autorităţi locale şi judeţene, demnitari, ministrul secretar de stat pentru culte Victor Opaschi, precum şi George Becali, acesta fiind prezent în calitate de cofinanţator al lucrărilor de ridicare a catedralei.

A fost zi de mare sărbătoare pentru enoriaşii suceveni, dar şi pentru cei veniţi din judeţele vecine. Credinţa în Dumnezeu, smerenia, cugetul curat, dar şi curiozitatea pentru impozanta clădire i-a determinat să străbată zeci de kilometri pentru a participa la ceremonia de duminică.

„Ne place foarte mult şi slujba e deosebită. E o minune a lui Dumnezeu. Şi primire frumoasă şi lume multă. Am aşteptat foarte mult să venim şi ne-a ajutat Dumnezeu şi am ajuns. Sunt foarte împăcată în suflet. Din Valea Moldovei am venit pentru sfinţire. Cu ce-am putut am ajuns, din bucăţi”, ne-a mărturisit o enoriaşă.

Îmbrăcată în straie populare, „haina cea mai potrivită pentru că o moştenim din bătrâni şi trebuie dusă mai departe”, o altă enoriaşă ne-a spus că noua catedrală „este impresionantă şi să dea Dumnezeu să intre cât mai multă lume în ea să se mântuiască, să se roage”.

 

ÎPS Pimen -  „Mă rog ca jertfa închinată acestei biserici să fie bine primită în împărăţia lui Dumnezeu”

Preotul paroh al catedralei, Petru Argatu, a subliniat că a fost nevoie ca autorităţi locale şi centrale, oameni de bine, să-şi conjuge eforturile pentru ca lucrarea de anvergură din intersecţia Mărăşeşti să ajungă la stadiul de astăzi şi a ţinut să mulţumească „celor care au ajutat cu mult sau cu puţin, cu braţe de muncă sau cu materiale de construcţii”.

Acesta a realizat o scurtă incursiune în istoricul lăcaşului, evidenţiind opreliştile, dar şi bucuriile din cei aproape 25 de ani de când s-au început lucrările de construire a  sfântului lăcaş.

„Începută în anul 1991 de Societatea Credincioşilor Ortodocşi din Bucovina,  până în noiembrie 1998 s-a executat doar radierul, respectiv cota minus 4 metri. S-a reuşit preluarea terenului pentru construirea catedralei, eliminarea anumitor litigii, săpături necesare, s-a casetat terenul, s-a pus armătura şi s-a turnat betonul. Din 1998 am preluat lucrările de construire a catedralei, astfel până în anul 2001 s-a realizat subsolul, s-a turnat placa de la cota zero, apoi hidroizolaţia în trei straturi, umplutura cu pământ. După o expertiză tehnică, s-a schimbat proiectul iniţiat realizat de Constantin Gorcea cu un alt proiect, cel de faţă, al lui Doru Ghiocel Olaş”, a punctat preotul.

Acesta a mai evidenţiat că au fost ani de-a rândul când s-au pus în lucru peste 150 de tone oţel beton, între 500 şi 700 metri cubi beton, peste 100 metri cubi cherestea, peste două tone cuie şi sârmă de legat. Însă au fost şi ani când s-au depăşit aceste cantităţi, de exemplu anul 2008, când s-au pus în lucru peste 1.200 de metri cubi beton, peste 200 tone fier.

La rândul său, ÎPS Pimen a mărturisit că numărul ctitorilor şi binefăcătorilor este foarte mare, iar „plata pentru ei este în cer, cum spune mântuitorul Iisus Hrisos”.

„Jertfa pe care au adus-o ei bisericii este lucru de taină şi Dumnezeu îi răsplăteşte cu bunătatea sa dumnezeiască. A fost o jertfă pentru a aduna materialele, munca şi chivernisirea, purtarea de grijă care a venit în sarcina celor de aici, în frunte cu părintele Petrică. Mă rog la bunul Dumnezeu ca jertfa închinată acestei biserici să fie bine primită în împărăţia lui Dumnezeu şi numele celor care au jertfit să fie scrise în cartea vieţii veşnice”, a conchis ierarhul.

 

ÎPS Teofan: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri"

Despre Sfânta Liturghie de ieri, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a mărturisit că aceasta a fost săvârşită în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru „toată această lucrare, zidită în inima oraşului”.

„E o zi mare, o zi când mila lui Dumnezeu se revarsă asupra Moldovei şi asupra acestei venerabile cetăţi, prin sfinţirea acestei preafrumoase, preamăreţe şi întru tot Sfântă Catedrală”, a spus Teofan.

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul a îndemnat credincioşii să-şi iubească vrăjmaşii, aceasta fiind una dintre cele mai mari virtuţi creştine, pacea care izvorăşte dintr-o inimă care iubeşte vrăjmaşii fiind imensă.

„Suntem creştini, următori ai lui Hristos cel mort şi înviat. Iar printre cuvintele cele mai puternice care definesc identitatea noastră de creştini au fost <Iubiţi pe vrăjmaşii voştri>. Este bine înainte de toate să recunoaştem că acest cuvânt este unul dintre cele mai grele, cel mai greu de atins pentru noi, oamenii obişnuiţi, care abia reuşim să iubim pe prietenii noştri, pe cei care ne fac bine. Binecuvântaţi pe cei care vă blestemă, faceţi bine celor care vă urăsc pe voi”, a spus Teofan.

Ierarhul a punctat că aceasta este ţinta spre care creştinul adevărat trebuie să tindă şi, deşi e una înaltă şi de neatins pentru noi, oameni nevolnici şi slabi întru cele ale credinţei, se cuvine să nu pierdem din vedere ţinta.

 

Fraţii Argatu, distinşi cu diplome de excelenţă de Ion Lungu

Pentru contribuţia deosebită la construcţia Catedralei Naşterea Domnului, edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, a oferit diplome de excelenţă preoţilor Petru, Gavril şi Ştefan Argatu.

„Cu toate eforturile noastre, dacă nu erau aici trei oameni care s-au jertfit, astăzi nu era gata această catedrală. Am un deosebit respect faţă de familia Argatu şi vreau să spun că aceşti preoţi au lucrat în cei 12 ani de când îi ştiu cot la cot cu muncitorii”, a mărturisit primarul Lungu.

 

Gigi Becali a participat la slujba de sfinţire

La invitaţia preotului paroh Petre Argatu, duminică, în mijlocul credincioşilor s-a aflat şi latifundiarul George Becali. Prezenţa miliardarului a stârnit un interes ridicat în rândul enoriaşilor, acesta fiind întâmpinat cu aplauze la Suceava.

Totodată, în cuvântul său de mulţumire de la finalul slujbei de sfinţire, preotul Argatu şi-a arătat recunoştinţa faţă de cei toţi care au contribuit la ridicarea acestui edificiu, singurul aclamat şi aplaudat de mulţime fiind chiar Becali.

„Sunt mulţumită că l-am văzut şi pe domnul Becali. Am auzit că e ctitor şi am vrut să-l văd în carne şi oase. E mai frumos ca la televizor, e un om bun, respectat”, ne-a mărturisit Aspazia Onofrei, enoriaşă venită din Marginea pentru slujba de sfinţire

George Becali a finanţat în mai multe rânduri lucrările de ridicare a catedralei, prima donaţie fiind făcută în 2006, chiar la Suceava, când Becali a dat din buzunarul său 5.000 de euro pentru catapeteasma lăcaşului. Ulterior a achitat facturile restante ale catedralei, plus o parte din facturile curente emise pentru câteva materiale de construcţii, în valoare de trei miliarde de lei vechi.

 

Poliţia Locală şi-a dat din nou în petec

Afluxul mare de credincioşi a impus, în mod firesc, măsuri speciale în ceea ce priveşte circulaţia rutieră pe bulevardul George Enescu, poliţiştii locali având grijă ca nimănui să nu-i fie permis accesul cu maşina în zona din apropierea Sfintei Biserici.

Dovedind puţin prea mult exces de zel, poliţiştii locali au ţinut morţiş să arate faptul că respectă cu stricteţe litera legii şi nu iartă nici cea mai mică abatere.

Astfel, oamenii legii au interzis accesul maşinii în care se aflau cei trei înalţi ierarhi - ÎPS Teofan, ÎPS Tudosie şi PS Visarian – dincolo de barierele instalate pe bulevardul George Enescu, dinspre Nordic.

Înaltele feţe bisericeşti s-au conformat directivelor date de poliţişti şi au acceptat să parcurgă pe jos distanţa până la catedrală. Sideraţi de absurditatea situaţiei, cei care-i însoţeau pe înalţii ierarhi au insistat şi au dus muncă de convingere cu zeloşii oameni de ordine pentru ca aceştia să permită, în final, accesul maşinii celor trei arhierei până aproape de lăcaşul de rugăciune. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 10.000 de credincioşi au participat la sfinţirea Catedralei Naşterea Domnului.
 Vizualizări articol: 7673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 23 voturi
Peste 10.000 de credincioşi au participat la sfinţirea Catedralei Naşterea Domnului2.9523

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pfffff trimis de
( 5 oct 2015, 11:13:51
Un spital , o gradinita , o universitate, raman doar un vis..... in schimb au rasarit ca dupa ploaie zecile de turnulete vanzatoare de visuri . hmmmmm interesant , cum poti prosti un popor cu o sutana si o cruce
2.   Comentariu trimis de
( 5 oct 2015, 11:47:43
Din pacate numele celor care au initiat acest proiect sunt trecute cu vederea . Ideea s-a infiripat dupa Revolutie cand un grup de credinciosi au facut donatii si au infiintat aceasta asocieatie avandu-l in frunte pe preotul Gheorghe Mihoc , iar ceea ce parea un vis la momoenul respectiv a pornit din casa tatalui sau Nicolae Mihoc. Fara acea mana de oameni cu siguranta acest proiect nu ar fi existata.
Nu stiu daca initial catedrala avea dimensiunile faraonice pe are le are acum .
3.   Comentariu trimis de
( 5 oct 2015, 16:33:01
departe de mine ideea sa promovez necesitatea atataor biserici care au aparut pentru a crea locuri de munca unor beizadele , am vrut doar sa relatez un fapt . Si e frumos sa ai un vis , cel putin asa parea la momentul respectiv . Ideile s-au pierdut pe drum . In fine , nu vreau sa reiau ce am spus . D A R , de ce nu se construiesc scoli , spitale , gradinite , cu aceeasi viteza ??? V-ati intrebat vreodata ? In fond nu putem jigni acei oameni care au donat din putinul lor pentru a construi o biserica , e treba fiecarui individ daca doaneaza pentru a salva un copil , o broasca testoasa sau pentru a construi o biserica .

Problema sta in faptul ca scolile si spitalele se construiesc exclusiv de la bugetul de stat si banii trebuie impartiti tuturor.Stiti cine castiga licitatia pentru constructia unei scoli , de ex , ? firma constructoare care e cea mai scumpa siofera comisionul cel mai gras celui care construieste . Thadaaa !!1
Probabil daca cineva ar avea initiativa sa construiasca un spital pentru comunitate si ar infiinta o societate , toti am contribui cu cat ne tine punga si hei-rup , hei-rup , am pune mama de la mana s-ar intampla acelasi lucru
Haideti sa donam bani pentru spital , cine ne impiedica . Sau , cine face lista ??
4.   Andrei Mihai Croitoriu , trimis de
( 5 oct 2015, 17:57:31
Probabil lumea in care traiesti tu e asemanatoare cu lumea in care traiesc eu , iar daca mai ai si copii axioma e pe deplin demonstrata . Stii cate donatii facem aproape in fiecare saptamana prin intermediul scolii sau a altor organizatii la care participam diverselor charities . aproape in fiecare luna sau la 2 saptamani avem non-uniform day la scoala si am donat pana acum nici nu mai stiu pe unde , de la salvarea rinocerilor in Africa , cutrenmurul din Nepal , orfelinat din Romania , Cancer Research , British heart Fundation , Red Nose , Apa curata pentru africa , baza sportiva a scolii , etc , etc , etc.
Anglia este tara caritatii , poate din acest motiv lucrurile merg un pic mai bine . Si daca ar fi sa donez pentru un spital sau scoala in Suceava as face-o cu mare drag.
5.   Statistici relevante trimis de
( 5 oct 2015, 19:03:48
In ultimii 15 ani, s-a inaugurat câte o biserică nouă la fiecare două zile; finanțările fiind asigurate, într-o măsură semnificativă, de bugetul de stat sau de către bugetele locale. În aceeași perioadă, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educației, s-au desființat peste 21.000 de unități de învațământ, ceea ce este echivalent cu disparitța a patru școli în fiecare zi a fiecărui an .după 1989 în România s-a construit în medie 200 de biserici noi pe an. Astfel că în perioada 1989-2010 au apărut 4.000 de biserici noi.
Potrivit raportului Curții de Conturi pentru 2011, Biserica Ortodoxă a beneficiat de circa 8 milioane de euro, bani din rezerva bugetului de stat. Potrivit aceluiași raport, banii au fost direcționați către construirea Catedralei Neamului, construcție care va necesita circa 200 de milioane de euro.
6.   Alesii lui Dumnezeu trimis de
( 5 oct 2015, 19:05:15
Potrivit datelor făcute publice de către reprezentanţii ASUR, în România există 56.000 de clerici, "mai mulţi decât medici, care sunt circa 48.000".
Preoti 17.000
Personal neclerical(ex.clopotar) 19.000
profesor religie 10.000
Calugar 10.000
Calugarii nu primesc efectiv salarii,dar statul le plateste asigurarile de sanatate.
Potrivit calculelor realizate de către reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale, anul acesta, 800 de milioane de lei ajung de la stat la Biserică. Bugetul destinat plăţii salariilor preoţilor ajunge la suma de 257 de milioane de lei, iar cel destinat plăţii salariilor personalului neclerical este de 250 de milioane de lei. Plata personalului neclerical este realizată de la administraţiile locale.
Aceeaşi sumă este destinată plăţii profesorilor de religie din România, iar diferenţa de 43 de milioane de lei este destinată plăţii asigurărilor de sănătate ale celor 10.000 de călugări.
7.   Ziua de actiune laica trimis de
( 5 oct 2015, 19:07:46
Pe 29 decembrie 2014 s-au implinit150 de ani de la secularizarea averilor mănăstirești realizată de Alexandru Ioan Cuza. Asociația Secular-Umanistă din România (ASU) a organizat un protest față de alocarea de către Guvern, la sfârșit de an, a sumei uriașe de 30 de milioane de lei de pentru Bisericii Ortodoxe Romane.Secularizarea averilor mănăstirești a fost, alături de reforma agrară, una dintre reformele fundamentale adoptate de Alexandru Ioan Cuza pentru modernizarea României, prin care proprietățile bisericilor și mănăstirilor închinate din țară au fost trecute în proprietatea statului. Alexandru Ioan Cuza a folosit averile manastiresti pentru intretinerea scolilor si spitalelor.pe 18 decembrie 2014 BOR a primit in administrare printr-o ordonanta de urgenta si Complexul hotelier Bradul din Covasna.Cultele religioase trebuie sa se autofinanteze din contributiile voluntare ale credinciosilor si nu de la bugetul tarii.
8.   Ce zice presa suedeza trimis de
( 5 oct 2015, 19:10:57
Presa suedeza: Romanii sunt flamanzi, in timp ce mega Catedrala Mantuirii Neamului se ridica.
Construirea Catedralei Mantuirii Neamului este criticata de un liberal suedez, care noteaza ca Uniunea Europeana ar trebui sa ceara ca Romania sa isi indeplineasca obligatiile de membru si sa faca o prioritate din cetatenii sai saraci, inaintea proiectului "faraonic" al cladirii."Romanii sunt flamanzi, in timp ce mega-catedrala se ridica", titreaza site-ul suedez The Local."Sunt deznadajduita cand ma gandesc cum Guvernul Romaniei prioritizeaza constructia de biserici inaintea bunastarii poporului roman", spune Jenny Sonesson.
"Impresiile din satele romanesti raman cu mine - cocioabe, noroi si cai slabi tragand carute", relateaza asistentul social, care spune cum oamenii nu au apa curenta si singura sursa de incalzire este focul cu lemne stranse din padure. In plus, povesteste ea, nu sunt nici bani pentru mancare, iar mesele reprezinta aproape in intregime mamaliga.""Catedrala enorma din Bucuresti este devotata lui Hristos. Sunt complet convinsa ca Iisus tamplarul ar prefera ca mama cu cei patru copii ai sai sa ajunga sa traiasca intr-o casa calduroasa", incheie asistentul social.
9.   Evul mediu trimis de
( 5 oct 2015, 19:11:15
Cind nu se invsteste in educatie ai un popor care il poti mani ☭ / prosti, cind nu se investeste in sanatate il faci sa creada in minuni !! Unii chiar nu vor sa avanseze sa lupte sa munceasca sa aiba un țel , stau si se roaga si platesc pomelnice sa le faca D-zeu tot greul .Subscriu : spitale , gradinite , azil pt batrini si multe altele se putea face . Dar cum majoritatea incultilor vor vota iar politica + biserica = manipulare o sa traim bine la... " sa traiti bine"

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei