Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 oct 2015 - Anul XX, nr. 229 (6041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Muguri de tradiţii”

„Bun venit la şezătoare”, cu preşcolarii de la Grădiniţa „Sfântul Ioan cel Nou"

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Preşcolarii de la Grădiniţa „Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava au organizat joi, 1 octombrie, spectacolul „Bun venit la şezătoare”, activitate din cadrul proiectului „Muguri de tradiţii”, ediţia a III-a. Momentele artistice oferite de cei mici cu ocazia sfintei sărbători Acoperământul Maicii Domnului au fost doar o parte din activităţile care vor urma în proiectul „Muguri de tradiţii” (1 iunie – 15 decembrie), realizat prin programul de finanţare nerambursabilă pe 2015, iniţiat de Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni - Filiala Suceava, desfăşurat în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava. Coordonatoarea proiectului, prof. Maria Doncean, ne-a spus că „Muguri de tradiţii” promovează tradiţiile locale, culturale, meşteşuguri tradiţionale prin activităţile educative pentru copii în vederea conservării tradiţiilor populare.

 

Mesageri din alte ţări

Noutatea cu care au venit preşcolarii la şezătoare a fost diversitatea. Pe lângă costumele tradiţionale româneşti, cu care erau îmbrăcaţi o parte dintre prichindei, cei care jucau rolul gazdei, au fost şi alţi preşcolari care au purtat costume specifice altor popoare (ruşi, greci, spanioli, americani, francezi, germani, scoţiei, indieni). Fiecare grup de preşcolari care a reprezentat câte o ţară şi-a făcut apariţia pe un fond muzical specific acelei ţări. Fie că au spus câteva cuvinte în limba poporului pe care îl reprezentau, fie că au impresionat doar la partea artistică (mişcare, dans, costume populare), copiii s-au descurcat onorabil pentru vârsta lor şi au fost aplaudaţi la unison de părinţii lor, unii mai emoţionaţi decât „micile vedete”.

Copiii au cântat, au spus poezii, s-au prins în horă, au dialogat între ei, unii cu voci stinse, abia auzite, alţii cu poezia învăţată, spre satisfacţia educatoarelor care au muncit cu ei şi i-au pregătit pentru acest moment, iar alţii emoţionaţi până la lacrimi. Copiii s-au bucurat că au cântat şi dansat împreună, că au fost aplaudaţi, într-o atmosferă de sărbătoare. La final, gazdele au servit musafirii cu covrigi.

Bucuria s-a putut citi pe chipul copiilor, dar şi al cadrelor didactice care îi ajută pe cei mici să simtă, să descopere armonia muzicii populare, frumuseţea costumelor tradiţionale româneşti, dar şi tradiţiile altor popoare. Decorul a fost unul specific românesc (covoare ţesute, ştergare, vase de lemn, de lut, iar pentru oaspeţi, la întâmpinare, pâine şi sare), cu „inserţii” de toamnă (dovleci de diferite dimensiuni şi culori, frunze arămii, flori de toamnă în coşuleţe). La şezătoare au luat parte invitaţi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava (prof. Cezar Ioan Anuţei, inspector pentru învăţământ particular şi alternative educaţionale), părinţi şi bunici ai copiilor, cadre didactice îndrumătoare.

 

Importanţa cunoaşterii istoriei locale, a tradiţiilor populare

Profesoara Maria Doncean ne-a spus că „activitatea proiectului este aceea de a conştientiza atât preşcolarii, cât şi părinţii acestora despre importanţa cunoaşterii istoriei locale, a tradiţiilor populare, a păstrării şi a continuării acestora, prin activităţi precum: organizarea de şezători, încondeiere de ouă, ţesutul covoarelor tradiţionale. Scopul proiectului este acela de îmbunătăţire a procesului de educare prin stimularea interesului şi educarea copiilor în vederea cunoaşterii, păstrării şi continuării tradiţiilor populare”.

Obiectivele propuse în continuare de organizatori în cadrul proiectului sunt realizarea de activităţi extraşcolare pentru lărgirea orizontului cultural al copiilor şi petrecerii timpului liber în mod educativ şi creativ, precum şi îmbogăţirea procesului de învăţare prin acumularea de cunoştinţe despre portul popular şi tradiţiile populare. Activităţile care se vor desfăşura în următoarea perioadă sunt vizite de documentare la centre culturale din Suceava, activităţi în care copiii învaţă să ţese covoare tradiţionale şi să încondeieze ouă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Bun venit la şezătoare”, cu preşcolarii de la Grădiniţa „Sfântul Ioan cel Nou".
 Vizualizări articol: 3626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Bun venit la şezătoare”, cu preşcolarii de la Grădiniţa „Sfântul Ioan cel Nou"5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei