Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 sep 2015 - Anul XX, nr. 227 (6039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Dezvoltare

Consilierii judeţeni au votat în unanimitate amenajarea noilor terminale internaţionale ale Aeroportului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Consilierii judeţeni au votat ieri cu unanimitate de voturi transmiterea în administrarea Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava a mai multor clădiri ale Centrului Economic Bucovina Suceava (CEBS) pentru amenajarea noilor terminale internaţionale pentru plecări şi sosiri şi pentru transporturile cargo. Decizia a fost luată după ce consilierii judeţeni au vizitat ieri atât Aeroportul „Ştefan cel Mare”, şi au văzut singuri lucrările de modernizare care au fost efectuate, cât şi pavilionul central al CEBS în care ar urma să fie amenajat noul terminal internaţional pentru plecări. Şedinţa de Consiliu Judeţean a avut loc ieri în incinta aeroportului sucevean.

În cadrul turului efectuat la aceste obiective, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, le-a explicat consilierilor judeţeni care sunt proiectele pe care le are pentru dezvoltarea în continuare a aeroportului. Cătălin Nechifor a precizat că după finalizarea lucrărilor de modernizare este nevoie de amenajarea unor terminale mai mari pentru zborurile internaţionale, în condiţiile în care actuala aerogară nu dispune de spaţii suficiente împărţirii fluxurilor de pasageri pe zborurile interne/externe şi nici nu are capacitatea necesară procesării concomitent a două aeronave, una pentru ruta internă şi alta pentru o rută externă. Şeful administraţiei judeţene a explicat că după deschiderea noilor terminale, aerogara actuală va fi folosită doar pentru cursele interne şi pentru clienţii VIP. De altfel, în cadrul vizitei de ieri, consilierii judeţeni au putut să vadă şi cum arată în momentul de faţă actuala aerogară, după lucrările de amenajare, precum şi salonul VIP amenajat în incinta clădirii.

Cătălin Nechifor le-a mai explicat consilierilor judeţeni care este viziunea sa cu privire la transformarea pavilionului central al CEBS într-un terminal pentru plecările internaţionale, precum şi a altor patru pavilioane industriale de dimensiuni mai mici pentru un terminal de sosiri internaţionale şi pentru transporturi cargo. El a arătat că aceste clădiri ar rămâne în paragină dacă nu li s-ar schimba destinaţia în acest scop, investiţiile în amenajarea lor ca terminale fiind mult mai mici decât în situaţia în care terminalele ar fi fost construite de la zero. Lucrările la noile terminale ar putea fi finalizate până în toamna anului viitor. Nechifor a ţinut să precizeze că pentru transferul acestor clădiri sunt necesare două treimi din voturile consilierilor prezenţi, însă el îşi doreşte ca decizia să fie luată „cu trei treimi”, adică cu unanimitate de voturi, ceea ce s-a şi întâmplat.

 

Nechifor vrea să construiască la aeroport un miniparc fotovoltaic şi sistem de încălzire cu pompe geotermale

După aprobarea transferului, Cătălin Nechifor a declarat că RA Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava va elabora un studiu de fezabilitate din care va reieşi atât valoarea investiţiei în amenajarea noilor terminale, cât şi lucrările exacte care vor trebui realizate. „Practic putem spune că am demarat procedura pentru a putea construi terminalul doi care se va referi strict la partea de plecări-soriri internaţionale, dar şi la partea de cargo. Terminalul de acum este limitat ca volume, ca suprafeţe şi o să-l păstrăm aşa cum l-am modernizat pentru regimul de transport aerian intern pe relaţia Suceava-Bucureşti şi retur, pentru partea de chartere şi pentru partea de VIP. Noul terminal va presupune o modificare de structură. Va exista terminal de sosiri separat de terminalul de cargo, separat plecări şi sosiri. Va fi un terminal de plecări foarte modern şi generos ca spaţii. La Suceava o să avem un aeroport de talie naţională şi internaţională cu mult peste ce are concurenţa acum la Iaşi, Bacău, Târgu Mureş sau în altă parte. Decizia de azi vreau să o transpunem cât mai repede în practică”, a spus Nechifor, care a subliniat că după finalizarea lucrărilor la actualul pavilion expoziţional central al CEBS, în întreaga ţară, cu excepţia Otopeniului, nici un alt aeroport nu va avea un terminal pentru plecări la fel de modern.

El a ţinut să le mulţumească tuturor consilierilor judeţeni pentru votul acordat. „Mi-am dorit foarte mult să avem unanimitate pentru că acest proiect este poate cel mai important proiect pentru dezvoltare”, a precizat Nechifor.

El a adăugat că lucrările din cadrul actualului proiect de modernizare a aeroportului sunt finalizate în proporţie de 99,38%, acestea urmând să fie terminate până la termenul limită, pe 25 octombrie 2015. Cătălin Nechifor a precizat că după această dată vor fi anunţate şi primele zboruri de pe aeroportul din Suceava.

Cătălin Nechifor a mai anunţat că pentru reducerea costurilor de întreţinere la noile terminale intenţionează să promoveze proiecte pe fonduri europene pentru construirea unui miniparc fotovoltaic şi a unui sistem de încălzire cu pompe geotermale. Nechifor a explicat că pentru astfel de proiecte finanţarea europeană nerambursabilă este de 98%, iar realizarea unor astfel de investiţii ar reduce semnificativ cheltuielile de întreţinere de la aeroport.

Cătălin Nechifor a precizat că necesitatea acestor investiţii va fi inclusă în studiul de fezabilitate pe care aeroportul urmează să-l realizeze în vederea amenajării noilor terminale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consilierii judeţeni au votat în unanimitate amenajarea noilor terminale internaţionale ale Aeroportului Suceava.
 Vizualizări articol: 2675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 5 voturi
Consilierii judeţeni au votat în unanimitate amenajarea noilor terminale internaţionale ale Aeroportului Suceava3.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Zboruri internationale trimis de
(30 sep 2015, 18:37:35
"Lucrările la noile terminale ar putea fi finalizate până în toamna anului viitor".
Exact terminalul care ar avea cei mai multi clienti,inca de la redeschiderea aeroportului,nu va fi gata anul acesta.Terminalul pentru zboruri internationale ! Sperante desarte pentru cei care locuiesc si muncesc in alte tari ale Europei,ca vor putea ajunge acasa mult mai repede si mult mai comod !
2.   Terminal pentru zboruri internationale trimis de
(30 sep 2015, 18:58:13
Din ce spune dl Nechifor,terminalul pentru zboruri international va fi gata abia anul viitor.Terminalul se va face in cladirea fostului centru de afaceri Bucovina.Exact terminalul care ar fi trebuit facut primul,este lasat mai la urma.Se stie cati romani care lucreaza in strainatate abia asteptau terminarea lucrarilor,in speranta ca vor putea ajunge mai usor si mai repede acasa.Halal gandire "economica" ! Exact terminalul care ar fi "produs" bani,imediat dupa redeschiderea aeroportului,exact ala este lasat la urma.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei