Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 sep 2015 - Anul XX, nr. 215 (6027)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În Ţara Dornelor

Cupa ecologiştilor la păstrăv s-a încheiat cu popularea Bistriţei Aurii cu păstrăv indigen

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea mai impresionantă competiţie de pescuit din Bucovina, Cupa ecologiştilor la păstrăv, organizată sub egida clubului „Eco-Dorna”, şi-a desemnat finaliştii duminică, când cei mai buni dintre cei mai buni s-au întrecut la prins păstrăvi, în lacul de la Casa Muntelui din Vatra Dornei, aflat în proprietatea doctorului veterinar Petrea Dulgheru.

Finala acestui concurs de pescuit s-a desfăşurat după un adevărat maraton competiţional, după şapte etape desfăşurate pe profesii.

Cupa pescarilor ecologişti a debutat pe 26 iulie, pe 2 august s-a desfăşurat Cupa medicilor veterinari ecologişti, pe 9 august, Cupa primarilor ecologişti şi a colegilor din administraţia locală, pe 16 august, Cupa silvicultorilor ecologişti, pe 23 august, Cupa militarilor, a poliţiştilor şi a jandarmilor ecologişti, pe 30 august, Cupa juriştilor şi a medicilor umani ecologişti, iar pe 6 septembrie, Cupa profesorilor şi a elevilor ecologişti. Finala, la care au participat primii clasaţi din etapele preliminare, pe profesii, s-a desfăşurat pe 12 şi 13 septembrie.

 

Pescuitul pe Bistriţa, o misiune dificilă

Cea mai grea probă a fost cea de pescuit pe Bistriţa, concurenţii desfăşurându-se pe o distanţă de 12 km pe malurile râului, într-o dublă misiune – aceea de a prinde păstrăvi indigeni, dar mai ales de a curăţa mizeriile lăsate în urmă de alţii.

Dacă la curăţarea gunoaielor misiunea a fost un adevărat succes, cea de prindere a păstrăvilor s-a dovedit aproape imposibilă, demonstrând un adevăr dureros.

„Ştiam că nu mai există păstrăv indigen pe Bistriţa, lucru dovedit şi de această repriză de pescuit sportiv. Noi am făcut testarea pe 12 km de râu, fără a se prinde nici un păstrăv indigen. Valurile succesive de poluare au afectat puternic populaţia de peşti de pe acest râu”, a spus doctorul veterinar Petrea Dulgheru, un adevărat campion local al ecologismului, care de ani de zile se luptă pentru ca apele Bistriţei să fie curate şi să poată fi repopulate cu păstrăv, care, pe vremuri, era atât de numeros că „mai că-ţi sărea singur în farfurie”, după cum mărturisesc cei a căror copilărie a fost marcată de episoadele de pescuit pe Bistriţa, cu un simplu băţ luat din pădure, de care prindeau un fir cu momeală.

 

Fir întins... la Casa Muntelui

În aceste condiţii, câştigătorii competiţiei au fost desemnaţi după capturile de păstrăv din lacul de la Casa Muntelui, situat la intrarea în Vatra Dornei, într-o zonă superbă.

În ordinea numerelor extrase din cupa care la final a revenit câştigătorului, pescarii ecologişti s-au înşirat pe malurile lacului cu păstrăv indigen şi fântânel.

„În această finală avem colonei, primari, medici, profesori etc., dar aici au devenit toţi pescari, oameni care iubesc apele limpezi şi munţii curaţi. Sper ca în câţiva ani să reuşim să luptăm cu poluarea, cu braconajul, să facem în aşa fel încât să putem prinde păstrăv pe Bistriţa. Sunt probleme grave de mediu care au afectat peştii din Bistriţa, iar noi, cei de aici, trebuie să fim alături de Bistriţa şi să ne zbatem să avem un mediu curat. De aceea am promovat concursul pe profesii, pentru că în fiecare profesie există iubitori de natură, de viaţă, oameni care vor să vadă curăţenie şi să poată lăsa ceva generaţiilor care vin”, a spus Petrea Dulgheru, proprietarul frumoasei păstrăvării Casa Muntelui, care a dat startul competiţiei, urându-le „Fir întins!”.

Regula a fost simplă – primul care prindea 15 păstrăvi trebuia să anunţe finalul concursului.

Emoţiile şi tensiunea nu aveau cum lipsi de la o asemenea competiţie, în care toţi au fost cu ochii nu doar pe firul lor, ci şi pe cele ale concurenţilor din apropiere, mai ales când scoteau la mal câte o captură frumuşică.

Pentru unii, firul a fost cu adevărat întins, peştele trăgând la ei ca prin magie, în vreme ce la alţii păstrăvul s-a arătat indiferent la momeala oferită.

În cele din urmă, când s-a strigat „Stop concurs!”, s-a văzut că doi concurenţi au reuşit performanţa de a prinde câte 15 păstrăvi, următorul clasat având în palmares 14 exemplare.

Locul I i-a revenit lui Mihai Rabei, cu 120 de puncte, locul II, lui Daniel Popa, tot cu 120 de puncte, dar cu gramaj mai mic la cântar, iar locul III, lui Anatolie Pop. Altfel spus, premianţii „Cupei ecologiştilor la păstrăv” au fost un militar, un veterinar şi un tâmplar.

Imediat după desemnarea câştigătorilor a avut loc Cupa ecologiştilor din mass-media, în cadrul căreia locul I i-a revenit directorului tehnic de la Bucovina TV, Cătălin Nimigean, locul II a fost ocupat de Cosmin Romega – redactor Monitorul de Suceava, iar locul III, de Gheorghe Botârcă, operator Bucovina TV.

 

Repopularea Bistriţei cu păstrăv

Unul dintre cele mai importante aspecte ale competiţiei organizate de Clubul „Eco-Dorna”, al cărui preşedinte, Petrea Dulgheru, s-a dovedit a fi din nou sufletul întregii acţiuni, este cel de repopulare a apelor Bistriţei Aurii cu păstrăv indigen.

Împreună cu un grup de pescari ecologişti, printre care şi primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, doctorul veterinar Petrea Dulgheru a eliberat în apele râului Bistriţa mai multe exemplare de păstrăvi adulţi.

„An de an populez acest râu cu puiet de păstrăv. Anul acesta, în premieră, într-un loc necunoscut de nimeni, pe Bistriţa Aurie, am eliberat femele şi reproducători în vârstă de 4 ani, pe care i-am prins în urmă cu 4 ani în apele Bistriţei, în munţii Rodnei. I-am crescut vreme de 4 ani, iar acum, când sunt la maturitate, iar în trei săptămâni depun icre, i-am eliberat într-un loc ascuns, pentru a-i feri de braconieri, care abia aşteaptă să pună mâna pe ei. De la femelele şi masculii eliberaţi acum în apele râului există şansa să apară cel puţin câteva mii de alevini, să repopulăm cu păstrăv apele râului, pentru că vor depune cam 30.000 de icre în luna octombrie”, a precizat Petrea Dulgheru.

Popularea râului cu păstrăv s-a făcut în secret, într-o zonă ştiută doar de puţini pescari, pentru că exista riscul ca acele exemplare să fie „vânate” de braconieri.

Intenţia organizatorului competiţiei a fost să elibereze acele exemplare de păstrăv indigen la izvoarele Bistriţei, sus, în munţii Rodnei, dar nu i s-a permis acest lucru de către cei care administrează rezervaţia.

 

Festivitatea de premiere, într-un cadru mirific

Mereu surprinzător, Petrea Dulgheru a ţinut să facă premierea participanţilor la Cupa ecologiştilor la păstrăv într-un loc special, în mijlocul naturii.

Tocmai de aceea, festivitatea de premiere a avut loc la izvoarele Bistriţei, în munţii Rodnei, la 1850 de metri altitudine, în poiana lacului Ştiol.

„Aici, la Poiana Ştiol, este culmea Ardealului şi a Moldovei. De aici se împart apele, bazinul Siretului şi cel al Someşului. De aici a descălecat Bogdan şi a venit la noi, în Bucovina”, a spus Petrea Dulgheru, înainte de a înmâna oficial cupele câştigătorilor competiţiei, dar şi premiile băneşti – 800 de lei pentru locul I, 500 de lei locul II şi 300 de lei locul III.

Chiar şi cei care nu au prins nici o cupă, tot au ieşit câştigaţi din această competiţie, plecând acasă cu peştele prins – un peşte gustos, care te face să îţi aminteşti mereu cu plăcere de momentele în care l-ai savurat, indiferent de cum e gătit, dar şi mai bogaţi sufleteşte, cu energiile încărcate de frumuseţea locurilor din Ţara Dornelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cupa ecologiştilor la păstrăv s-a încheiat cu popularea Bistriţei Aurii cu păstrăv indigen.
 Vizualizări articol: 2387 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Cupa ecologiştilor la păstrăv s-a încheiat cu popularea Bistriţei Aurii cu păstrăv indigen2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei