Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 aug 2015 - Anul XX, nr. 200 (6012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Catastrofă

Avion prăbuşit, incendiu şi turişti căzuţi în prăpastie, scenariul de coşmar din munţii Călimani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zgomotul unui avion prăbuşit în munţi, sirenele pompierilor care au intervenit pentru stingerea unui puternic incendiu de pădure şi ţipetele disperate ale unor turişti căzuţi în prăpastie, toate au putut fi auzite în inima munţilor Călimani. Un scenariu de coşmar la prima vedere, la care au fost pregătite să intervină inspectoratele ISU din mai multe judeţe, unităţi militare şi formaţii de Salvamont. A fost vorba de un exerciţiu derulat în zona staţiei meteorologice de pe vârful Reţitiş din masivul Călimani, pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un incendiu la fondul forestier şi de un accident de aviaţie civilă.

La ora 12.00 un paznic al Parcului Naţional Călimani apela 112, anunţând semnele unui posibil accident în pădurea din apropiere.

„Observăm un fum dens, pare a fi un incendiu de pădure şi am auzit un zgomot puternic înainte. Nu am idee, o bubuitură foarte puternică”, acestea au fost datele iniţiale primite de salvatori. Au fost alertate imediat forţele de intervenţie, în principal Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina, din Suceava. Incendiul s-a dezvoltat spre partea de nord a vârfului Reţitiş. În acest timp cei de la ROMATSA au primit un semnal SOS, după care acesta a dispărut de pe radarul turnului de control al aeroportului din Suceava. A fost declanşată imediat procedura de intervenţie la un accident de aviaţie civilă. La prima vedere se pare că în timp ce survola zona incendiată a pădurii, avionul de mici dimensiuni, care se deplasa dinspre Cluj spre Suceava, s-a prăbuşit. În urma accidentului au fost răniţi grav trei pasageri aflaţi la bord, a fost distrus aparatul de zbor şi exista pericolul ca acesta să ia foc. Au rămas încarceraţi doi pasageri, iar al treilea a fost proiectat în afara avionului, la aproximativ 6 metri. În acelaşi scenariu, în zona cabanei Reţitiş s-a produs un accident în care trei turişti, încercând o escaladă pe versantul nordic, au alunecat şi au căzut într-o râpă de aproximativ 50 de metri, unde au rămas imobilizaţi.  

 

Stingerea incendiului care ameninţa întreaga rezervaţie naturală

Echipa operativă coordonată de generalul Ion Burlui, şeful ISU Suceava,  a intrat în acţiune şi a luat legătura cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele limitrofe, pe raza cărora se întinde Parcul Naţional Călimani. În Centrul de Comandă Mobil era agitaţie mare, informaţiile venind în cascadă din toate sursele implicate în exerciţiu.

“Vă rog să anunţaţi după ce ajungeţi la locul intervenţiei situaţia care e acolo. Aveţi grijă ca banda de delimitare să o faceţi cât mai largă pentru a delimita incendiul. Vă trimit în sprijin forţe de la celelalte subunităţi ale inspectoratului şi de la ocoalele silvice limitrofe. Voi solicita sprijin şi de la Direcţia Silvică Harghita”, au fost directivele date de general Ion Burlui. Primele rezultate nu au întârziat să apară, la orizont făcându-şi apariţia un elicopter al Unităţii Militare de Aviaţie din Iaşi care, după un survol al zonei incendiate şi după o alimentare cu apă din lacul Colibiţa, aflat la câţiva kilometri depărtare, a făcut prima lansare de apă deasupra pădurii în flăcări. Au ajuns apoi la faţa locului şi primii pompieri care împreună cu silvicultorii şi oamenii din zonă au reuşit stingerea focului şi salvarea ariei protejate.

     

Salvarea victimelor din avionul civil de mici dimensiuni prăbuşit în pădure

Odată cu apelul care semnala posibila prăbuşire a unui avion de mici dimensiuni în masivul Călimani şi confirmarea de către ROMATSA a dispariţiei avionului de pe radar, forţele Salvamontului din Suceava şi Mureş au plecat în teren pentru căutarea supravieţuitorilor. Rând pe rând alpiniştii au coborât în rapel peretele de stâncă spre valea împădurită unde se pare că ajunseseră în timpul prăbuşirii avionul şi echipajul de trei oameni. Aceştia au fost găsiţi şi a fost solicitată intervenţia unui elicopter pentru preluarea lor din inima pădurii. Un salvator a coborât pe coardă şi a preluat una dintre victime, cea care putea fi astfel preluată la acel moment. Ceilalţi doi pasageri din avionul prăbuşit au fost transportaţi la ambulanţe cu ajutorul şenilatelor din dotarea SMURD.

 

Trei turişti prăbuşiţi în timp ce încercau o escaladă a versantului nordic al vârfului Reţitiş

Ţipetele disperate a trei turişti au brăzdat liniştea după-amiezii, iar cei care i-au auzit au anunţat imediat autorităţile. Trei echipe de Salvamont din Suceava şi Mureş au coborât în rapel în prăpastia adâncă şi au reuşit să dea de urmele lor printre stâncile răsfirate. De mare folos în acţiunea de depistare a victimelor a fost drona aflată în dotarea ISU Suceava, o investiţie preţioasă făcută în urmă cu câteva luni de zile. Întregul areal al acţiunii a fost survolat de aparatul zburător, care a transmis în permanenţă imagini şi informaţii despre localizarea victimelor.

„Au fost aduse şi noile tehnici  din dotare, un punct de comandă mobil care există la fiecare euroregiune, dar şi o dronă aflată în dotarea ISU Suceava. Ideea a apărut din necesitatea de a ne adapta cerinţelor de urgenţă care, dacă privim în urmă cu câţiva ani, nu aveau nici aceeaşi frecvenţă, nici aceeaşi diversitate cu ceea ce ne confruntăm acum”, a relatat Ion Burlui, şeful ISU Suceava. Când vine vorba de dotări care aduc un mare sprijin celor care se ocupă de salvarea fondului forestier şi a frumuseţilor naturale din zonă, de aceeaşi părere este şi Basarab Bârlădeanu, directorul Parcului Naţional Călimani.

“Dronele sunt nişte mijloace extraordinare pentru că au posibilitatea de a supraveghea zona şi de a localiza în timp util orice eveniment din zona parcului”, a menţionat Bârlădeanu.

 

Acţiunea de joi, pregătită timp de un an

Alături de reprezentanţii ISU au fost prezente la exerciţiu şi cadre ale unităţilor militare din Roşu, de lângă Vatra Dornei, şi Topliţa. S-au remarcat prin intervenţia lor promptă unităţile de Salvamont din Suceava şi Mureş, care au reuşit să salveze turiştii căzuţi în prăpastie în timp record şi să-i predea personalului ambulanţelor SMURD. Deşi aparent firavă, Loredana Durnac, din echipajul Salvamont din Suceava, a demonstrat experienţă şi multă iscusinţă în folosirea echipamentelor cu care sunt dotaţi, alături de mult curaj.

”În primul rând dragostea de munte, aşa încep majoritatea salvamontiştilor. Nu m-am gândit niciodată, nu mi-am pus niciodată problema că eu sunt femeie şi trebuie să fiu altfel. Nu, fac tot ce trebuie, în general la partea tehnică, când este mai dificil, când trebuie forţă fizică mai multă, în salvamont există tehnici de a înlocui forţa fizică cu tehnica. Tehnica ne ajută foarte mult. Noi reuşim cu dispozitivele pe care le avem să ridicăm sute de kilograme pe un deget”, a spus Loredana, care face de 10 ani această meserie.

A fost o acţiune intens pregătită timp de un an de zile, care a adus împreună capacităţile de acţiune ale judeţului Suceava şi ale judeţelor limitrofe, în încercarea de a acumula experienţă şi de a lăsa în urmă nereuşitele anilor trecuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avion prăbuşit, incendiu şi turişti căzuţi în prăpastie, scenariul de coşmar din munţii Călimani.
 Vizualizări articol: 4965 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Avion prăbuşit, incendiu şi turişti căzuţi în prăpastie, scenariul de coşmar din munţii Călimani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei