Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 aug 2015 - Anul XX, nr. 188 (6000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Spectacol în stradă

Parada cu făclii a Festivalului de Artă Medievală, urmărită de zeci de mii de suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea mai mare paradă medievală din România, care a avut loc joi seara, pe străzile Sucevei, a atras un număr record de spectatori, puzderie de lume ieşind în stradă, la geamuri şi la balcoane, coborând din maşinile cu care se aflau în trafic, pentru a urmări zgomotosul alai multicolor, cu torţe aprinse.

 

„Şarpele” luminos şi zgomotos

În total, peste 20.000 de oameni au ieşit în stradă, cu mic cu mare, să urmărească sutele de cavaleri, domniţe, stegari, războinici, dresori de şoimi, toboşari, muzicanţi dar şi bufoni, care au parcurs oraşul, din vârful Obcinilor până sus la Cetatea de Scaun a Sucevei, pe cel mai lung traseu al unei parade medievale, de opt kilometri.

Parada cu făclii aprinse atrăgea nu doar prin diversitatea costumelor personajelor, imaginea sutelor de torţe pâlpâind în noapte, ci şi prin ambianţa sonoră – de la zgomotul ritmic al tobelor şi glasul trâmbiţelor, la „plânsetul” cimpoaielor, şi de la răgetul cornului de luptă, până la pocnetele asurzitoare ale muschetelor, ce făceau mulţimile să tresară speriate.

Membrii ordinelor cavalereşti participante la festival, care au format o coloană impresionantă – un adevărat şarpe luminos care se unduia printre blocuri, a plecat din cartierul Obcini în jurul orei 21.00, la lăsarea întunericului, cu făclii aprinse, într-o impresionantă coloană luminoasă care a parcurs oraşul pe traseul Obcini - George Enescu - Primărie - Ana Ipătescu - Cetatea Sucevei.

Coloanei de aproape 300 de personaje cu torţe aprinse i s-au adăugat mii de oameni care au însoţit-o pe parcurs, în vreme ce zeci de mii de suceveni au urmărit trecerea paradei medievale de pe marginea străzii, de prin blocuri sau din numeroasele maşini aflate în trafic, care erau oprite din loc în loc, pentru a permite trecerea impresionantului alai medieval.

Tocmai de aceea a fost nevoie de prezenţa reprezentanţilor Poliţiei şi ai Jandarmeriei, care au însoţit parada medievală dintr-un capăt în celălalt al traseului stabilit, asigurându-se că nu se petrec evenimente nedorite.

În jurul orei 23.00, parada cu făclii a ajuns pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, unde era aşteptată de sute de suceveni care au asistat la concertele de muzică medievală şi s-au distrat la terasele amenajate acolo. Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a apreciat faptul că sucevenii au ieşit în număr atât de mare să admire parada medievală şi a spus că îşi doreşte ca  Festivalul de Artă Medievală de la Suceava să îl depăşească pe cel de la Sighişoara, atât ca faimă, cât şi ca număr de participanţi.

 

Festivalul medieval de la Suceava este considerat unul dintre cele mai mari din ţară

Festivalul medieval din Cetatea de Scaun a Sucevei a fost apreciat de majoritatea liderilor ordinelor de cavaleri participanţi ca fiind unul dintre cele mai mari evenimente de acest fel din ţară. Mai mult, unii dintre cavalerii care au luat cuvântul la deschiderea oficială de ieri au apreciat că, la a noua ediţie, acest eveniment de la Suceava a ajuns cel mai mare festival medieval organizat în ţară, atât ca număr de participanţi, cât şi din punctul de vedere al locaţiei. La deschiderea oficială a festivalului au fost prezente toate trupele medievale, care în total însumează peste 280 de membri, numeroase persoane venite să asiste la spectacolele medievale, precum şi autorităţile locale şi judeţene, prin preşedinteleConsiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, şi viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi. Cei doi oficiali suceveni le-au mulţumit tuturor pentru participare, au dat asigurări că instituţiile pe care le reprezintă vor susţine şi în anii viitori acest eveniment şi le-au adresat tuturor sucevenilor invitaţia să fie prezenţi în aceste zile la festivalul medieval de la Cetatea de Scaun a Sucevei. 

 

Surprizele pregătite pentru spectatori la Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” Suceava

Membrii paradei medievale sunt cei care, timp de trei zile, vor încânta publicul venit nu doar din judeţ, ci şi din ţară sau chiar şi de peste hotare, cu fel de fel de demonstraţii, de la lupte pe viaţă şi pe moarte la dansuri cu frumoase domniţe, de la traiul de zi cu zi în cetate, la reconstituirea unor bătălii celebre.

George Ostafie, şeful Serviciului Relaţii Publice din cadrul Muzeului Bucovinei, a precizat: „Festivalului de Artă Medievală <Ştefan cel Mare> Suceava este cel mai mare festival medieval din ţară şi singurul care respectă cu adevărat litera cronicilor moldoveneşti privind viaţa în Cetatea Sucevei. Marşul este de asemeni unic în ţară, pentru că se desfăşoară pe o distanţă de opt kilometri. Spectacolele pentru copii vor fi alternate cu demonstraţiile de arme şi folosirea acestora. De două ori pe zi vor răsuna salve de tun, pentru a se auzi în întregul oraşul că viaţa în Cetate pulsează. Vom admira şoimii şi bufniţele şoimarilor transilvani care vor face demonstraţie de vânătoare cu păsări de pradă, vom vedea dansuri medievale şi vom putea participa la cancelariile domneşti, la redactarea unor hrisoave prin care publicul, oaspeţii, sunt împroprietăriţi, ridicaţi în rang sau scăpaţi de anumite corvezi. Oamenii vor putea pleca acasă cu aceste documente, savurând felul în care au fost redactate, dar şi confecţionate. Cine doreşte îşi poate consulta horoscopul medieval, scris după viziunea vremii. Seara ne vor încânta spectacolele cu foc şi mai ales spectacolul cu laser, pe care anul acesta l-am extins şi va avea o durată triplă faţă de anul precedent.”

Sâmbătă, de la ora 21.45, Consiliul Judeţean Suceava va oferi un deosebit foc de artificii, cu ocazia terminării lucrărilor de restaurare a Cetăţii de Scaun.

Tot sâmbătă noapte va avea loc un joc interactiv pentru tineri, în care aceştia se vor înfrunta într-un concurs de dibăcie, perspicacitate şi umor, pentru a câştiga o replică a sabiei lui Ştefan cel Mare, expusă la muzeul din Istanbul.

Pe tot parcursul acestor zile, în Muzeul Satului, de la ora 20.00, se vor desfăşura spectacole de muzică medievală.

Şi la această ediţie continuă, ca şi în anii precedenţi, concursul de orientare turistică „Căutaţi comoara!”, unde, după nişte indicii puse de organizatori, copiii ajung în final să descopere o pungă cu dulciuri.

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, organizat de Primăria municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei în intervalul 13-16 august, are un program bogat de manifestări. Astfel, în fiecare zi, începând cu ora 10.00, vor evolua trupe de teatru (Funny Art), vor avea loc demonstraţii de lupte (Ordinul Cavalerilor de Hunedoara), ateliere de lupte şi dansuri medievale (Compania Draco Nigrus), spectacole de dansuri renascentiste (Cetatea Bârsei), jonglerii cu steaguri (Ordinul Cavalerilor Argotici) şi spectacole interactive cu publicul (Cavalerii de Mediaş). De asemenea, vor avea loc competiţii între străjeri (Străjerii Cetăţii Bistriţa), workshopuri de tir cu arcul (Cavalerii de Klausenberg, Grupul Terra Ultrasilvana), spectacole cu foc (Ordinul Solomonarilor, Hypnosis), iar membrii Ordinului Cavalerilor Lup se vor confrunta într-un turnir cavaleresc.

Cosmin ROMEGA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parada cu făclii a Festivalului de Artă Medievală, urmărită de zeci de mii de suceveni.
 Vizualizări articol: 2754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Parada cu făclii a Festivalului de Artă Medievală, urmărită de zeci de mii de suceveni3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei