Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 iul 2015 - Anul XX, nr. 158 (5970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Doliu

Traian Băsescu îşi conduce astăzi socrul pe ultimul drum

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu îşi va conduce astăzi socrul, Gheorghe Adruşcă, pe ultimul drum. Socrul lui Traian Băsescu a decedat joi, la vârsta de 96 de ani, la căminul de bătrâni din Ilişeşti, acolo unde a stat din anul 2012, după moartea soţiei sale. Corpul neînsufleţit a fost depus încă de joi la capela Bisericii „Sfânta Treime” din cartierul Burdujeni Sat, aflată la doar câţiva paşi de casa în care a locuit o viaţă întreagă. De joi seara, la Suceava se află şi fostul şef al statului Traian Băsescu şi soţia acestuia, Maria, care împreună cu cealaltă fiică a lui Gheorghe Andruşcă, Stela Derla, au vegheat toată noaptea la căpătâiul celui care le-a fost socru şi tată. Vizibil îndurerat, Traian Băsescu a fost aproape tot timpul alături de soţia sa Maria.

În cursul zilei de ieri, fostul şef al statului i-a primit, alături de ceilalţi membri ai familiei, pe toţi cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu lui Gheorghe Andruşcă. La capela în care a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Gheorghe Andruşcă a fost arborat şi tricolorul României, iar la intrare au fost puse coroanele aduse de Traian Băsescu şi soţia sa Maria, de fiicele Ioana şi Elena şi familiile acestora şi de sora soţiei fostului preşedinte, Stela Derla.

Înmormântarea socrului lui Traian Băsescu va avea loc astăzi, de la ora 11:00, la cimitirul Eternitatea din cartierul Burdujeni Sat, Gheorghe Andruşcă urmând să fie înmormântat alături de soţia sa, Aurora. Vineri seara a ajuns la Suceava şi Ioana Băsescu, urmând ca sâmbătă dimineaţa să vină pentru înmormântare şi cealaltă fiică a fostului preşedinte, Elena Băsescu.

 

Gheorghe Andruşcă a fost în garda mareşalului Ion Antonescu

Traian Băsescu a stat aproape toată ziua de vineri la priveghi, făcându-şi timp să vorbească cu presa pentru a rememora amintirile frumoase pe care le are cu socrul său.

„Mie mi-a fost drag, de când l-am cunoscut, înainte de a mă căsători cu soţia”, a spus Traian Băsescu. Fostul şef al statului a vorbit în primul rând despre cariera militară a socrului său, spunând că cele mai frumoase poveşti pe care le-a auzit de la acesta au fost cele din război. Trebuie spus că socrul lui Traian Băsescu era locotenent-colonel în rezervă, el luptând sub arma Jandarmeriei Române, şi era cel mai în vârstă veteran de război din judeţul Suceava. „Cele mai frumoase poveşti erau cele din război, începând cu rebeliunea legionară, când bătrânul a fost în garda mareşalului Antonescu. A apărat atunci Palatul Victoria de legionari şi de multe ori compara rebeliunea legionară cu mineriada din '91. Pe urmă erau alte poveşti din război. El nu a ajuns la Stalingrad, pentru că jandarmii au fost în teritoriile recuperate de la ruşi. Însă de multe ori îl însoţea pe mareşal în deplasările pe front. Perioada cât a fost jandarm a fost perioada care i-a luminat viaţa. A fost foarte mândru de perioada aia şi când vorbea de mareşal îi curgeau lacrimile”, a spus fostul şef al statului cu lacrimi în ochi, el adăugând că „a fost un om care a avut o experienţă extraordinară şi se pare că marele lui regret a fost că după instaurarea comuniştilor nu i-au mai considerat buni. Armata regală nu a mai fost bună. Însă a rămas extrem de legat de jandarmerie şi participa cu multă plăcere la evenimentele Jandarmeriei organizate la Suceava”.

 

Marele regret al lui Traian Băsescu este că nu şi-a avansat socrul în gradul de general în rezervă

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că marele regret pe care îl are acum este că nu şi-a invitat niciodată socrul la Palatul Cotroceni, de Ziua Naţională, atunci când se făceau avansările în grad. Traian Băsescu a spus că deşi de patru ori a avut pe masă propuneri din partea Jandarmeriei pentru a-l avansa pe socrul său în gradul de general în rezervă, de fiecare dată a refuzat să semneze „pentru că mă gândeam că toată lumea va spune că Băsescu şi-a făcut socrul general”.

 

Băsescu: „Nu e o tragedie. E un dat ceea ce s-a întâmplat”

Fostul preşedinte al României a mai spus despre socrul său că a trăit frumos, şi-a iubit familia şi a fost întotdeauna alături de copii când aceştia au avut nevoie de el. Traian Băsescu a mai spus că atât socrul său, cât şi soacra sa au fost oameni curaţi şi cu mult bun-simţ. „Ca socru a fost excelent. Un om cu un bun-simţ extraordinar. Numai ne-a ajutat atât timp cât am avut nevoie”, a povestit Traian Băsescu. Îndurerat de moartea socrului său, fostul preşedinte al României a spus totuşi că aceasta „nu a fost o tragedie. E un dat ceea ce s-a întâmplat. Aşa e viaţa, începe şi se termină”.

El şi-a adus aminte cu plăcere şi de momentul în care a venit la Suceava pentru a-i cere lui Gheorghe Andruşcă mâna fiicei sale, povestind despre acel moment că „nu a acceptat foarte greu, dar a fost iscoditor”.

„Veneam tocmai din Constanţa aici în dulcea Bucovină să-i iau fata lui cea mare. Nu a acceptat greu, dar a fost iscoditor. Cred că mai degrabă l-a convins soţia mea că sunt bun pentru ea decât eu. Probabil şi formaţia de jandarm l-a făcut să fie suspicios. Dar acum înţeleg mai bine de ce a fost aşa. Taţii îşi dau mai greu fiicele şi sunt suspicioşi la orice băiat care se apropie de copii”. Traian Băsescu a mai spus că socrul său a fost lucid până în ultima clipă, adăugând că şi-ar dori „să ajungem cu toţii la 96 de ani”.

 

Vecinii lui Gheorghe Andruşcă au avut numai cuvinte frumoase faţă de acesta

Cuvinte frumoase la adresa lui Gheorghe Andruşcă au avut şi mai mulţi vecini ai acestuia, care l-au cunoscut în decursul anilor. Cei cu care am discutat ne-au spus că socrul lui Traian Băsescu era un om înţelegător, corect şi credincios, de altfel el fiind timp de aproape 30 de ani epitrop al Bisericii Sf. Treime din Burdujeni Sat. „L-am cunoscut ca om înţelegător, tot timpul ne-a sfătuit de bine. A fost un om care a lucrat şi la biserică, un om credincios, un om care a dat sfaturi întregii comunităţi”, a spus o vecină a lui Gheorghe Andruşcă. O altă vecină ne-a povestit că socrul fostului preşedinte al ţării „a fost un om foarte credincios, au fost o familie de oameni la locul lor şi am avut multe de învăţat de la ei”.

 

Elena Udrea va veni astăzi la înmormântare

La înmormântarea de astăzi sunt aşteptaţi mai mulţi lideri politici, apropiaţi ai lui Traian Băsescu, atât de la nivel local, cât şi naţional. De altfel, fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea a confirmat în cursul zilei de ieri că va fi prezentă astăzi la înmormântarea socrului lui Traian Băsescu. Elena Udrea a spus că va pleca de la Constanţa cu o maşină şi va ajunge în această dimineaţă la Suceava pentru a participa la înmormântare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traian Băsescu îşi conduce astăzi socrul pe ultimul drum.
 Vizualizări articol: 2971 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Traian Băsescu îşi conduce astăzi socrul pe ultimul drum0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei