Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iul 2015 - Anul XX, nr. 155 (5967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ceremonie

Preşedintele Republicii Moldova a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost distins ieri cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV), la ceremonia de decernare a titlului participând şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

La manifestarea găzduită de Auditoriumul „Joseph Schmidt” au luat parte 21 de rectori din universităţi de stat din ţară, ÎPS Pimen, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, fostul ministru de resort Ecaterina Andronescu, universitari suceveni, directori de deconcentrate din judeţ, politicieni şi personalităţi ale lumii ştiinţifice.

Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Universitatea „Ştefan cel Mare” i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa pentru merite deosebite în promovarea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova, pentru aprofundarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, precum şi pentru atenţia pe care acesta o acordă educaţiei şi formării tinerei generaţii.

 

Nicolae Timofti: „Calea Republicii Moldova spre Europa trece prin România”

Ceremonia de acordare a înaltei distincţii a debutat cu intonarea celor două imnuri de stat. Primul care a luat cuvântul a fost rectorul Universităţii, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, acesta menţionând că evenimentul la care participă cei doi preşedinţi reprezintă prima întâlnire oficială a doi şefi de stat într-o universitate românească. Popa a mai specificat că USV este prima universitate românească vizitată de Nicolae Timofti, subliniind totodată că preşedintele Klaus Iohannis este la cea dintâi vizită într-o universitate din ţară de când a preluat oficial mandatul.

„Senatul USV este onorat să confere titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii, expresia cea mai înaltă a recunoaşterii meritelor domniei sale de către comunitatea noastră academică, îmbogăţind astfel galeria de onoare a personalităţilor de excepţie din domeniul juridic care au primit acest titlu”, a expus rectorul sucevean. Acesta a trasat câteva repere din activitatea lui Nicolae Timofti atât pe plan juridic, cât şi politic.

La rândul său, preşedintele Republicii Moldova a mărturisit că priveşte această distincţie „ca o expresie a acelor legături străvechi păstrate în inimile noastre”, în pofida granițelor administrative trasate „abuziv” între cele două state.

Timofti a punctat că Republica Moldova are o singură şansă pentru a se moderniza şi pentru a-şi asigura o dezvoltare durabilă, iar aceasta este reprezentată de integrarea în Uniunea Europeană, însă norocul Republicii Moldova este că are alături o Românie care se afirmă ca un pilon important al stabilităţii şi securităţii în regiune.

Acesta a apreciat sprijinul necondiţionat al României „în năzuințele de modernizare și de integrare” ca având o importanţă vitală în parcursul european al Republicii Moldova, mărturisind: „Calea Republicii Moldova spre Europa trece prin România”.

La finalul discursului său, şeful de stat a menţionat că apreciază suportul multidimensional pe care România îl acordă în domeniul securităţii şi apărării, dar şi în cel al educaţiei, în ultimii 25 de ani zeci de mii de tineri moldoveni beneficiind de burse preuniversitare şi universitare.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acordarea Titlului DHC omologului  său reprezintă un moment deosebit pentru mediul academic, dar și pentru relația dintre cele două state de limbă română. Şeful de stat a mai declarat că acordarea titlului de Doctor Honoris Causa omologului său, Nicolae Timofti, recunoaște și înnobilează meritele sale profesionale și politice.

„Determinarea şi curajul domnului Timofti de a conduce ţara pe calea integrării europene reprezintă, cu certitudine, un model pentru alte state din regiune. Eforturile distinsului lider de a construi un stat liber, democratic, consolidat reprezintă, cu siguranță, o alegere pe care atât România, cât și Uniunea Europeană o susțin cu fermitate”, a precizat Iohannis. Acesta i-a mulţumit omologului său pentru dedicația, meritele personale în susținerea parcursului european al țării pe care o reprezintă, un parcurs care poate garanta tinerilor din Republica Moldova un viitor așa cum merită, un viitor al stabilității, prosperității, democrației, al valorilor europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Republicii Moldova a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Suceava.
 Vizualizări articol: 1633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Preşedintele Republicii Moldova a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei